Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

LAMP OF THE UNIVERSE δύο άλμπουμ των ψυχεδελικών Νεοζηλανδών

LAMP OF THE UNIVERSE: The Akashic Field [Sound Effect Records, 2023]
Οι Lamp of The Universe, από το Hamilton της Νέας Ζηλανδίας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση σύγχρονου psych «σχήματος». Βασικά πρόκειται για έναν άνθρωπο (γι’ αυτό έχουμε το «σχήματος» σε εισαγωγικά), τον Craig Williamson, ο οποίος συνθέτει, τραγουδά, παίζει όλα τα όργανα μόνος του, κάνοντας ηχογράφηση, μείξη και παραγωγή στους δίσκους του, που κυκλοφορούν σε διάφορα labels ανά τον κόσμο.
Το “The Akashic Field” είναι ένα από τα πιο πρόσφατα άλμπουμ των Lamp of The Universe, αφού τυπώθηκε πέρυσι (2022) σε βινύλιο από την ολλανδική Headspin Records, ενώ τώρα (2023) κυκλοφορεί και σε CD από την ελληνική Sound Effect Records, έχοντας δύο επιπλέον tracks ως bonus. Η έκδοση είναι ωραία, έχοντας triple folded digipak, με τους στίχους τυπωμένους στα ανοίγματα.
Το “The Akashic Field” διαθέτει οκτώ κομμάτια μέσης διάρκειας (χονδρικώς 5λεπτα), τα οποία όλα μαζί αποτελούν ένα «σώμα». Εννοούμε πως ο δίσκος, ως άκουσμα είναι ιδιαιτέρως συμπαγής και στιβαρός, χωρίς εκπτώσεις, όσον αφορά στην... ψυχεδελικότητά του.
Οι Lamp of The Universe φέρνουν στην μνήμη πολλά και διάφορα ονόματα από το πλουσιότατο «χθες» του συγκεκριμένου ήχου – και κάποια απ’ αυτά τα ονόματα θα μπορούσε να είναι οι πιο complex Purple Overdose (των 90s κυρίως), όπως και διάφοροι καλλιτέχνες ή γκρουπ, που ηχογραφούσαν την ίδιαν εποχή για την σουηδική Xotic Mind (o S.T. Mikael π.χ.), ενώ δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τους Bevis Frond βεβαίως ή ακόμη και τους Moffs του Tom Kazas, που επίσης ανακαλούνται (τουλάχιστον στους οριενταλισμούς του Craig Williamson).
Θέλουμε να πούμε με αυτά πως ο νεοζηλανδός μουσικός είναι περισσότερο κοντά, ηχητικώς, σε κάποια ονόματα ας-τα-πούμε-του-καιρού-του, παρά στα κλασικά ακούσματα των sixties, που βεβαίως υπάρχουν μέσα σε όλα τα μεταγενέστερα.
Βασικά, το παιγνίδι εδώ γίνεται με τις κιθάρες, που σκάνε από διάφορες κατευθύνσεις, βεβαίως σε lead και ρυθμικούς ρόλους, και με διάφορα επιμέρους ηχοχρώματα, δημιουργώντας πολύ έντονες καταστάσεις. Το ίδιο έντονα, εν τω μεταξύ, είναι ηχογραφημένο και το ρυθμικό τμήμα, όπως και οι φωνές και τα πάντα τέλος πάντων στο “The Akashic Field” – με το άκουσμα να κινείται στο κόκκινο, και ενίοτε στο όριο της παραμόρφωσης.
Προφανώς αυτός ο τσιτωμένος ήχος ήταν στις επιδιώξεις των Lamp of The Universe, προκειμένου να επιτευχθεί το «χάσιμο», με όρους βαρείς και πυρηνικούς και όχι με όρους folk, pop και τα λοιπά.
Βεβαίως, εδώ, υπάρχουν κι άλλα όργανα στην εγγραφή, κάποια πλήκτρα ή και σιτάρ (“Mystic circle”), όπως και ποικίλα εφφέ, αλλά το βασικά εκτόπισμα το παρέχουν οι κιθάρες.
Ενδιαφέρον, περαιτέρω, στην περίπτωση των Lamp of The Universe (Craig Williamson) και του “The Akashic Field” έχουν και τα λόγια, που έχουν μυστικιστικές, θρησκευτικές, μαγικές και φιλοσοφικές αναφορές, δημιουργώντας τα σωστά vibes και αυτά από την μεριά τους, ενώ εξόχως ενδιαφέροντα είναι και τα δύο bonus tracks, εκεί στο τέλος, που διαθέτουν πιο πολλά πλήκτρα και ακόμη πιο σφοδρή λυσεργική αποτύπωση.
Γενικώς, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρά «ταγμένο» psych άλμπουμ, που θα ενθουσιάσει τους φίλους του είδους.
LAMP OF THE UNIVERSE: The Cosmic Union [Sound Effect Records, 2023]
H Sound Effect Records θέτει σε CD-κυκλοφορία, παραλλήλως με το “The Akashic Field”, και το πρώτο άλμπουμ των Lamp of The Universe (Craig Williamson), που είχε κυκλοφορήσει το 2001 από την νεοζηλανδική εταιρεία Cranium Music. Ο τίτλος του είναι “The Cosmic Union” και περιλαμβάνει τα οκτώ βασικά tracks της πρώτης έκδοσης, συν δύο bonus.
O ήχος εδώ είναι βεβαίως διαφορετικός, αν και επίσης δυναμικός, καθώς στηρίζεται και σε ακουστικά όργανα (ακουστικές κιθάρες, σιτάρ, φλάουτο, ποικίλα κρουστά), χωρίς να παραλείπονται και τα ηλεκτρικά βεβαίως (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, σύνθια), με τα εφφέ να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, και με το «χάσιμο» να είναι επίσης εξακολουθητικό, μέσα από συνθέσεις απαιτητικές και δαιδαλώδεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως από την πρώτη-πρώτη εμφάνισή του ο Craig Williamson «το έχει», όπως λέμε, διαθέτοντας, σαν μουσικός, όλες τις... ψυχεδελικές προϋποθέσεις, ώστε να διαπρέψει. Και όχι στην πορεία, μα από την αρχή.
Το “The Cosmic Union” έχει κομμάτια με αυξημένες διάρκειες (7λεπτα, 8λεπτα, 9λεπτα, συν δύο 4λεπτα), κάτι που σημαίνει πως η ανάγκη για εκτεταμένες περιδινήσεις καθίσταται υποχρεωτική, με τον Williamson να τοποθετείται στο κέντρο ενός ηχητικού κόσμου συνεχών μεταμορφώσεων τον οποίον χοντρικώς καθορίζουν τα εξοντωτικά και... σαλεμένα lead παιξίματα και τα σχετικώς μονότονα ρυθμικά.
Έτσι, πάνω σε επαναλαμβανόμενες ρυθμικές βάσεις, που έχουν από μόνες τους τη δύναμη να σε παρασύρουν στην έκσταση, τοποθετούνται πυρετικοί και ακαταπόνητοι κιθαρισμοί (“In the mystic light”), μαζί με πληθώρα εφφέ, δημιουργώντας συναρπαστικές ηχητικές περιπέτειες. 
Φυσικά και υπάρχουν «κοσμικά» κομμάτια εδώ (που να διαθέτουν krautrock «χάσιμο» εννοούμε), όπως το θαυμάσιο “Freedom in your mind”, αλλά υπάρχουν και περισσότερο kraut-folk (“Her cosmic light”), psych-pop / σιταρ-όπληκτα (“What love can bring”) κ.λπ.
Γενικώς ποικιλία, με τα bonus tracks, εκεί στο τέλος, να προσφέρουν πληθωρικά indian-vibes, τόσο σε ακουστικές όσο και σε ηλεκτρικές κατευθύνσεις.
Πολύ καλό άλμπουμ, που οπωσδήποτε αξίζει να προβληθεί και να επανεκτιμηθεί, 22 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου