Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

EPI K. PARADOX ο... αμερικάνικος δίσκος του “A Gentle Storm”

Για τον Epi K. Paradox (αληθινό όνομα Επιμενίδης Κουτσαυτάκης, με αρχική προέλευση από τα Χανιά) είχα γράψει πίσω στο 2019, όταν είχε φθάσει στα χέρια μου το άλμπουμ του “Ill Take the Long Road”, ένα white blues-rock CD, που κρατούσε επαφή, βαθιά και σκληρή, με το βρετανικό blues-boom των sixties.
Ο Epi K. Paradox εν τω μεταξύ ζει στο Λονδίνο από χρόνια και από εκεί μας τροφοδοτεί με τους δίσκους του, που, φαντάζομαι, θα γίνονται κάπως γνωστοί και στη χώρα μας. Το ελπίζω δηλαδή. Τώρα πάντως, έστω και με κάποια καθυστέρηση, οι φίλοι του δισκορυχείου θα πληροφορηθούν και για τοA Gentle Storm [Trumpetfish Records, 2022], το πιο πρόσφατο LP αυτού του ξεχωριστού μουσικού, που είναι οπωσδήποτε καλοφτιαγμένο, έχοντας πράγματα να πει.
Το άλμπουμ δεν έχει πολλά κομμάτια –τρία και τρία ανά πλευρά–, με κάποια εξ αυτών να διαθέτουν μεγάλες διάρκειες. Υπάρχουν, με άλλα λόγια, ένα 12λεπτο κι ένα 10λεπτο, που κυριαρχούν σαν «χρόνοι», και ακόμη ένα 6λεπτο, δύο 5λεπτα κι ένα 4λεπτο. Ο Epi K. Paradox «γεμίζει» φυσικά με πενιές, δηλαδή με κιθαρισμούς, δηλαδή με σόλι, τα μέτρα του, που είναι γενικώς συνεσταλμένα, δίχως να καταφεύγει στους τυπικούς μανιερισμούς. Οι κιθάρες, που χειρίζεται ο Epi εν τω μεταξύ, είναι όλων των ειδών –και ηλεκτρικές, και ακουστικές, και resonator– με αποτέλεσμα ο ήχος του να έχει και ακουστικά στοιχεία, βεβαίως πλείστα όσα ηλεκτρικά, μα ακόμη και άλλα, που ξεφεύγουν του πιο τυπικού blues, αγγίζοντας country και americana ηχοχρώματα. Θέλω να πω πως σε σχέση με το παλαιό άλμπουμ του σε αυτό το “A Gentle Storm” ο έλληνας τραγουδοποιός εμφανίζεται περισσότερο «αμερικανός» – κάτι που αποτελεί και το πιο ειδικό γνώρισμα του τελευταίου δίσκου του.
Οι καλοί μουσικοί, που στέκονται δίπλα στον Epi, δηλαδή ο Αστέριος Παπασταματάκης σε όργανο, rhodes, πιάνο, ο Λευτέρης Παπαδάκης σε ηλεκτρικό μπάσο και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος σε ντραμς, κρουστά, συμβάλλουν και αυτοί από τη μεριά τους με ωραία και λειτουργικά παιξίματα.
Επαφή: www.trumpetfishrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου