Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ το νέο τεύχος #83

O Μετρονόμος, το καλό περιοδικό για το «έντεχνο τραγούδι», συμπληρώνει 83 τεύχη με το παρόν Ιανουάριος-Μάρτιος 2024. Με 80 σελίδες, με άψογη ασπρόμαυρη εμφάνιση και με τιμή 10 ευρώ (μαζί με ένθετο CD), ο Μετρονόμος φιλοδοξεί και το κατορθώνει, με τα συνεχή αφιερώματά του, να δημιουργεί όχι ένα περιοδικό επικαιρικό και αναλώσιμο, μα μία έκδοση αρχείου.
Έτσι συμβαίνει και με το τρέχον τεύχος, που έχει εξώφυλλο τον Πάνο Κατσιμίχα (θα πούμε γιατί) και θεματολογία πάντα ενδιαφέρουσα, που περιλαμβάνει κείμενα-άρθρα-έρευνες-συνεντεύξεις για τους Γιώργο Κουρουπό, Νίκο Γκάτσο-Γιάννη Θεοδωράκη-Τάσο Λειβαδίτη, Στρατή Τσίρκα, Ελένη Λαγού, Μίκη Θεοδωράκη, Μίλαν Κούντερα κ.ά. Άπαντα καλογραμμένα και με την δέουσα προσοχή. Κοντολογίς... ευχαριστιέσαι να διαβάζεις.
Η έξτρα προσφορά αυτού του τεύχους έχει να κάνει με το CD του Πάνου Κατσιμίχα «Το Σπίτι με τις Ακακίες», που περιλαμβάνει εννέα τραγούδια, πρωτότυπα και διασκευές. Όπως λέει ο ίδιος ο τραγουδοποιός στον Θανάση Συλιβό (στην πρώτη συνέντευξη του τεύχους):
«Αυτό είναι “Το Σπίτι με τις Ακακίες”. Ένας κύκλος που τον τραγουδάω, ίσως ετεροχρονισμένα, αλλά που σίγουρα, τώρα, είναι η ώρα του. Εννέα τραγούδια έτσι όπως τα διάλεξε ο προσωπικός μου αλγόριθμος. Υπάρχουν φυσικά τα περισσότερα από αυτά, σκόρπια στις πλατφόρμες (σε ψηφιακή μορφή), γραμμένα σε διαφορετικές εποχές, ετεροθαλή αδέρφια, αποξενωμένα το ένα από το άλλο και αποσπασματικά δημοσιευμένα. Τραγούδια δηλαδή που δεν “γνωρίζονταν” μεταξύ τους, μοναχικά κι αδέσποτα της εποχής του διαδικτύου. Τέσσερα “αδέσποτα” και τα “Παράξενα πουλιά του Σαν Φρανσίσκο” από το “
Beat Poetry”, ανήκαν, χωρίς να το ξέρουν, στο concept του παρόντος δίσκου. Τα τέσσερα τραγούδια που διασκεύασα (σε στυλ... αδέσποτα κι αυτά): Dylan, James Taylor, Σαββόπουλος, Ρασούλης, δεν είναι τυχαία επιλεγμένα. Είναι τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδοποιίας της δεκαετίας του ’70, αλλά και της τραγουδοποιίας γενικότερα όπως την εννοώ εγώ».
Για όσους και όσες έχουν τη γνώμη πως η τραγουδοποιία των σίξτις-σέβεντις δεν θα παραδώσει ποτέ οπλισμόν.
Επαφή: www.metronomos.gr

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Αλέξανδρος Αλεξανδρής
    Λιγο δύσκολο ως προς τη διανομή.Μονο στο Ιανός επί τούτου το έχω βρει πριν κάποια χρόνια σε αφιέρωμα στον Τριπολίτη!Αλλά πολύ καλό περιοδικό στην φτωχή μουσικά έντυπη ύλη των ημερών μας

    Μετρονόμος Θανάσης Συλιβός
    εδώ τα σημεια πώλησης, ευχαριστώ
    https://www.metronomos.gr/periodiko/simeia-polisis/
    Σημεία Πώλησης

    Αλέξανδρος Αλεξανδρής
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή