Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

LAMP OF THE UNIVERSE meets DR SPACE κλασικό στη βάση του psychedelic space rock

Νέος δίσκος για τους/τον Lamp of the Universe (Craig Williamson) από το Hamilton της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος αυτή τη φορά συνεργάζεται με τον Αμερικανό Dr Space (γνωστός όχι μόνο από τα πιο προσωπικά άλμπουμ του, μα και από την Øresund Space Collective ή και άλλους ανάλογους σχηματισμούς).
Για τον πρώτο έχουμε γράψει κι άλλες φορές τον τελευταίο καιρό, πάντα για κυκλοφορίες του στην Sound Effect Records, όπως για τα άλμπουμ του “Kaleidoscope Mind” (2023), The Akashic Field” (2023) και “The Cosmic Union” (2023/2001), ενώ ο δεύτερος είναι και αυτός μια αυτοδύναμη περίπτωση στο σημερινό και κάπως out ροκ σιρκουί.
Lamp of the Universe και Dr Space τα βάζουν κάτω λοιπόν –άγνωστο αν παίξανε μαζί–, παράγουν και βεβαίως καταγράφουν, με την μείξη τού Enters your Somas [Sound Effect Records, 2024] να γίνεται στο Hamilton της Ζηλανδίας και με το mastering να γίνεται κάπου στην κεντρική Πορτογαλία.
Τι ακούμε στο “Enters your Somas”; Βασικά τον Dr Space να χειρίζεται αναλογικά σύνθια, μέλοτρον, χάμοντ και modular synth και τον Craig Williamson να φορτώνει με ντραμς, μπάσο, κιθάρες, σιτάρ και φλάουτο, ενώ κάπου ακούγεται και spoken word (Shane Beck).
Το άλμπουμ αποτελείται από δύο μεγάλα tracks, με το κάθε ένα να καταλαμβάνει την παρεχόμενη πλευρά. Έτσι ο δίσκος ανοίγει με το 19λεπτο “Enters your Somas” και ολοκληρώνεται με το επίσης 19λεπτο “Infiltrates your mind”.
Το πρώτο track έχει μια μακρόπνοη εισαγωγή, κάπως σαν Klaus Schulze εποχής “Timewind” ή των αναλόγων των Tangerine Dream ας πούμε, στο πιο λυσεργικό, αλλά γρήγορα, μετά τα τεσσεράμισι λεπτά, όταν σκάνε τα ντραμς και οι κιθάρες με το μπάσο του Craig το πράγμα αποκτά, μιαν άλλη πιο άγρια ομορφιά. Εδώ έχουμε κλασικό psychedelic space rock, με κιθάρες με wah-wah, που ξεχνούν να σταματήσουν, όταν, την ίδια ώρα, γίνεται χαμός «πίσω» από τα πλήκτρα. Όμως, και παρά τα ανατροφοδοτούμενα σόλι, το κομμάτι κυλάει «νεράκι». Και σ’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο το γενικότερο μοτίβο της σύνθεσης, που είναι έτσι δομημένο ώστε να σε «πιάνει» σαν ακροατή, αλλά και τα συνεχή γεμίσματα από φλάουτο, μέλοτρον, σύνθια και λοιπά, που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Φανταστικό κομμάτι, που τελειώνει δίχως να το καταλάβεις.
Όμως το ίδιο καταπληκτικό είναι και το “Infiltrates your mind”, που μοιάζει να είναι περισσότερο επηρεασμένο, στην αρχή και στο τέλος τουλάχιστον, από Hawkwind, και όχι τόσο από τα γνωστά krautrock ονόματα. Υπάρχει λοιπόν αυτό το διαβολεμένο τέμπο μέχρι και τα πρώτα επτάμισι λεπτά, με το κομμάτι να αποκτά στην πορεία πιο πειραματικά χαρακτηριστικά, με τη φωνή να δημιουργεί κλίμα, πριν το επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση, μετά το δέκατο τρίτο λεπτό, με τα πλήκτρα και τις κιθάρες να αλωνίζουν.
Ένας πολύ καλός δίσκος λοιπόν, που οπωσδήποτε θα ενθουσιάσει τους ταγμένους (του είδους).
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

1 σχόλιο:

  1. Παναγιωτης Πανταζιδης
    Υπέροχο group! Ο williamson συμμετέχει επίσης στους arc of ascent και στους datura οι οποίοι είναι διαφορετικού μουσικού προσανατολισμού σε σχέση με τους lamp of the universe, αλλά πάρα πολύ αξιόλογοι.Ευχαριστω για το νέο της κυκλοφορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή