Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

KESSONCODA, CAOILFHIONN ROSE νέα άλμπουμ της Gondwana Records

KESSONCODA: Outerstate [Gondwana Records, 2024]
Ένα καινούριο βρετανικό electro-jazz ντούο είναι οι Kessoncoda, τους οποίους αποτελούν οι Pawel Sowa πιάνο, ηλεκτρονικά και Thomas Sunney ντραμς, κρουστάμε τους / τις Caoilfhionn Rose φωνή, Siân O'Connor φωνή, Jasmine Myra σαξόφωνο, Andreas Manoras τσέλο και Krystyna Pęzińska βιολί να βοηθούν στην ολοκλήρωση του “Outerstate”, που είναι το πρώτο CD τους.
Όλα αυτά τα γκρουπ, σαν τους Kessoncoda, παίρνουν γραμμή βασικά από τους e.s.t., και φυσικά από σχήματα που electro-ποίησαν έτι περισσότερο την jazz στην πορεία, όπως οι Portico Quartet για παράδειγμα.
Είναι γνωστόν, επίσης, πως οι επιρροές, στα εν λόγω σχήματα, δεν προέρχονται μόνον από τον χώρο της jazz, μα και από άλλες ηχητικές περιοχές, που μπορεί να σχετίζονται με την κινηματογραφική μουσική (ορισμένα ειδικού τύπου σάουντρακ) και με διάφορα υποείδη της ευρείας electronica (όπως την ambient music, την electro-pop, την dance music κ.λπ.), ενώ και οι αναφορές στον ήχο του Vangelis ή της 4AD δεν είναι σπάνιες. Όλα τούτα παρελαύνουν στις συνθέσεις και των Kessoncoda, δημιουργώντας αυτό τον τόσο χαρακτηριστικό, εν τέλει, electro-jazz ήχο.
Οπωσδήποτε είναι συμπαθείς οι Βρετανοί, δεν γεννάται θέμα, και το “Outerstate” είναι, σίγουρα, ένα καλό άλμπουμ, όμως, και σε κάθε περίπτωση, εκείνο που απαιτείται, κάθε φορά, είναι να μπορείς να γίνεσαι διακριτός, καταγράφοντας, στο μέτρο του δυνατού πάντα, το προσωπικό σου στίγμα. Εδώ, αυτό, κάπως αναζητείται...
CAOILFHIONN
ROSE: Constellation [Gondwana Records, 2024]
Το τρίτο άλμπουμ της τραγουδοποιού Caoilfhionn Rose αποκαλείται “Constellation” και ακολουθεί τα “Truly” (2021) και “Awaken” (2018), για τα οποία ήδη υπάρχουν reviews στο δισκορυχείον.
Ένας συνδυασμός εκείνων που είχαμε γράψει για τα δύο προηγούμενα CD τής Rose θα μπορούσε να περιγράψει και το παρόν τρίτο – που κινείται στις ίδιες pop, folk και folk-rock διαδρομές, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλές μελωδίες, που δεν είναι, όμως, τόσο... δυνατές, ώστε να αποτυπωθούν αμέσως στη μνήμη σου.
Χαλαρά, απλά, ήσυχα και στο βάθος ενδιαφέροντα τραγούδια, που «πνίγονται» πάντως ενορχηστρωτικά, φαλκιδεύοντας κατά μίαν έννοια την φωνή της Rose, που είναι από τη φύση της απαλή και «θαμπή» και που δύσκολα μπορεί να σταθεί στο αυτό επίπεδο με τις σύνθετες προσεγγίσεις.
Εν τω μεταξύ πολλοί μουσικοί συμμετέχουν στις εγγραφές, παίζοντας ακόμη περισσότερα όργανα. Κάθε κομμάτι, θέλω να πω, είναι ηχογραφημένο από διαφορετικό team –για παράδειγμα στο “Fall into place” συμμετέχουν οκτώ μουσικοί, σε φωνή, πιάνο, σύνθια, σύνθι-μπάσο, κιθάρες, φωνητικά, κι άλλα synths, κι άλλα φωνητικά, συν σαξόφωνα, πιάνο και κοντραμπάσο-ντραμς.
Γενικώς τα πλήκτρα και τα σύνθια είναι εκείνα που κυριαρχούν ως ήχος, ενώ υπάρχουν και πολλά samples, beats και εφφέ, που προσδίδουν στην εγγραφή κάθε φορά και διαφορετικά χαρακτηριστικά (πιο ambient, πιο folk, πιο pop κ.λπ.).
Καλά ή και πολύ καλά τραγούδια υπάρχουν και στο “Constellation”, όπως το “Josephine” φερ’ ειπείν, σίγουρα, όμως, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό τέλος πάντων σ’ αυτό το στυλ (πιο απλοποιημένο σαν παραγωγή-ενορχήστρωση), για να δεις την Caoilfhionn Rose να διαπρέπει. 

Η Gondwana Records εισάγεται από την AN Music

1 σχόλιο: