Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα

Δεν ξέρω κι ούτε με πολυενδιαφέρει το πώς αντιμετώπισαν οι… ευρωπαίοι αναλυτές την απουσία τού πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα από το debate της 28/4 που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, όμως αποκλείεται (αυτοί οι ευρωπαίοι αναλυτές) να έπεσαν τόσο χαμηλά, όσο οι ημεδαποί φωστήρες, κάνοντας σπέκουλα με την επαρκή ή λιγότερο επαρκή γνώση της αγγλικής τού κάθε υποψηφίου… αντι-Μπαρόζο. Απλώς, στην Ελλάδα, αποδείξαμε για ακόμη μία φορά τα... κιλά της διαρκούς και ιστορικής εθελοδουλίας μας προς τον… ξένο παράγοντα, αφ’ ης στιγμής «επιχειρηματολογούμε», εν έτει 2014, σχετικώς με την δυνατότητα ομιλίας μιας «ξένης» γλώσσας από τον οποιονδήποτε· ακόμη κι αν αυτός ο «οποιοσδήποτε» είναι, πιθανώς, ένας αυριανός Πρωθυπουργός. Έτσι, χύθηκαν τόνοι... βλακώδους μελάνης γύρω από τα… αγγλικά του Τσίπρα, και ότι αυτό τέλος πάντων (η μη επάρκεια των αγγλικών) ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που «εμπόδισε» την παρουσία του έλληνα πολιτικού στο σχετικό πάνελ των υποψηφίων.

Φυσικά, καλό και χρήσιμο είναι να γνωρίζει κάποιος ξένες γλώσσες (και κυρίως την αγγλική), αλλά αυτό, το ίδιο, σ’ ένα επίπεδο υψηλό, ποτέ δεν ήταν πρόβλημα. Θέλω να ρωτήσω –κι αν ξέρει κάποιος να μου απαντήσει– αν γνώριζε αγγλικά ο Στάλιν, όταν μοίραζε τον κόσμο με τον Τσώρτσιλ και τον Ρούζβελτ στην Γιάλτα του ’45… Και για να το προχωρήσω λίγο το πράγμα… ας μου πει κάποιος αν ξέρουν αγγλικά η Μέρκελ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Την τύφλα τους ξέρουν. Η Μέρκελ πιθανώς κάτι να κουλαντρίζει (ο κήπος είναι ανθηρός… μέχρι εκεί), αλλά δημοσίως προτιμά τη μητρική της. Ψάξτε, τέλος πάντων, στο YouTube και θα δείτε το γέλιο που πέφτει (από το πόπολο) με τα ανύπαρκτα αγγλικά τινών επιφανών. Παρά ταύτα οι τρεις αυτοί πολιτικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα (λέμε τώρα…) να ασκούν εξουσία σε μεγάλες χώρες –αν αναφερόμαστε στη Ρωσία, μεγαλύτερη δεν γίνεται– έχοντας δίπλα τους διερμηνείς για να συζητούν και να συνεννοούνται με τους αγγλόφωνους ή τους αγγλομαθείς. Σιγά το πράγμα! Εδώ ρε ζώα, ο Ξενοφών Ζολώτας στα χρόνια του ’50 μίλησε σε συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας την αγγλική φισκαρισμένη από ελληνικές λέξεις… Our policies have to be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between political, strategic and philanthropic scopes. Political magic has always been anti-economicκαι τα λοιπά και τα λοιπά, και θα κωλώσουμε εμείς τώρα με τις αγγλικούρες, όταν μιλάμε την (θεού δώρο) παγκόσμια γλώσσα του πνεύματος και της επιστήμης; Εντάξει, ο Τσίπρας μπορεί να μην είναι Ζολώτας, αλλά δεν έπρεπε με τίποτα να μασήσει.


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή. Όταν οι γελοιογράφοι μας χάνουν εντελώς την έμπνευσή τους...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σ’ ένα πολύ σοβαρό επικοινωνιακό λάθος. Ή, μάλλον, για να το πω καλύτερα, έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ποιος είναι, μετατρέποντας την… αγγλική αδυναμία του σε... ελληνικό πλεονέκτημα, σπρώχνοντας τον τσαμπουκά του στα ύψη. Έπρεπε, δηλαδή, να πάει να μιλήσει (ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ) στο debate του Μάαστριχτ και να πάρει τα σώβρακα του Juncker, του Schulz και του Verhofstadt. Ναι κύριοι… Ευχαρίστως… Έρχομαι, αλλά θα έχω μαζί και τον διερμηνέα μου… Ώστε να μην του την βγαίνει ακόμη και ο Σαμαράς λέγοντάς του… Ας πάει στα ευρωπαϊκά (debate), γιατί εκεί θα του γίνουν δύσκολες ερωτήσεις. Θες να είσαι στη θέση του Μπαρόζο και λες ότι η Eυρώπη είναι ιμπεριαλιστική δύναμη; Υπάρχει κάποιος που να μην γελάσει με αυτό;… Μόνον οι ανιστόρητοι θα γελάσουν, αγαπητέ Πρωθυπουργέ μας. Γιατί, δεν κατάλαβα, δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη η Ευρώπη; Τόσες αποικίες έχει σ’ όλο τον κόσμο (αν και ο Τσίπρας άλλο εννοούσε… σωστό κι εκείνο...). Για να επιχειρήσουν να πάρουν οι Καληδόνιοι με το «έτσι θέλω» την Καληδονία τους από τους Γάλλους, ή οι Αργεντίνοι τα Φώκλαντ τους από τους Άγγλους… Μόνον οι Γάλλοι έχουν 20 χιλιάδες στρατιώτες που «υπηρετούν» ανά τον κόσμο…

Διερμηνέας λοιπόν. Μάλιστα αγαπητέ. Κάτι που θα πρέπει να το πράττει ο Τσίπρας και στο μέλλον… έως ότου, τέλος πάντων, τελειοποιήσει τα αγγλικά του. Και καλά κάνει και μιλάει ο άνθρωπος, όπως μπορεί, την αγγλική δημοσίως, γιατί έτσι θα πάρει θάρρος συν τοις άλλοις και θα ξετρίψει (όχι σαν την Μέρκελ που κρύβεται). Δεν κάνω πλάκα. Σιγά τα λάχανα δηλαδή! Εδώ κάτι… τέρατα αγγλομάθειας δήμευσαν τα σπίτια μας, κούρεψαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, φάγανε τα φράγκα των μικρο-ομολογιούχων, πήγαν την ανεργία (των νέων) στο 60% κ.λπ., κ.λπ. Άμα, δε, τους ακούσεις να μιλάνε στην ελληνική, είναι τρισχειρότεροι και από τον μπάρμπα μας τον τσοπάνη. Ούτε για να δανείσουν τη φωνή τους σε ρομπότ δεν κάνουν – πρέπει κι εκείνα να μιλούν με λίγο αίσθημα!

Γι’ αυτό σου λέω… Αλέξη Τσίπρα μη μασάς. Κοίταξε να αποσαφηνίσεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ τι πρόκειται να κάνεις, άμα και όταν κυβερνήσεις, γιατί εκεί υπάρχουν πράγματα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε, και ΧΕΣΤΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.

17 σχόλια:

  1. Αυτή τη φορά, δεν έχω παρά να συμφωνήσω, 100% μαζί σου!
    Προφανώς η ουσία είναι το περιεχόμενο των λεχθέντων και όχι ο τρόπος εκφοράς τους. Βέβαια στην εποχή του επικοινωνισμού, λογικό είναι να ενδιαφέρει το επουσιώδες, γι' αυτό άλλωστε και οι "εικονοπλάστες" χαίρουν, δυστυχώς, της γενικότερης αποδοχής. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος με τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη άποψη που να τα λέει "τσεκουράτα", σε όποια γλώσσα, χωρίς να υποπίπτει στη παγίδα του λαϊκισμού και ωτοθωπείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο τραγικοί απ΄'όλους βέβαια είναι εκείνοι οι τερματικοί ηλίθιοι που βιάστηκαν να κατακεραυνώσουν τον Τσίπρα και το ΚΚΕ γιατί αποκάλεσαν τους λαούς της Ευρώπης "peoples of Europe" (κάτι που όποιος έχει κάνει πάνω από τρία χρόνια αγγλικά γνωρίζει ότι είναι ολόσωστο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάι Δίαρ Φρεντ Χαλλώ
    Α μόνθη ενκώ Άι γωσ Rίαλθη του Γιου α λέτερ του άνσιουρ μη αμπάουτ μάι Μέριτζη Γουίτση χεσ πην σέντση Τησέμπερ 9-1962 αντ Άι Ντου Νοτ Rεσήβη άνσιουρ Γιετ αντ Άι Ντου λάκη του Νόου δη Ρίζων ουάι σώτση Τηλέιτη ασ δησ ορ Αγουάντ ειν δησ κέση του Μέκη Α στέιτμεν του δη σόσιελ σεκιούριτη Πορτ του Rεκομέντ μάι Μέρητζη του δη λώκερ Πορτ αντ Γουίλ γου Πλησ λετ μη Νόου Γουάτ Πέπερσ. Άι χεφτ του χέιβ φορ Άβιτενσ Γουίθ Μη του σι ατ Γιουρ όφισ ον Άι Κωμήν Πλησ Κύμβη Δέιτη οφ δη μόνθη χουέν Άι Κομήν ατ δη Έμπαση του φηλ δησ Απληκέσιον.
    Γιύρ Τρούλη
    Γκ. Π. Π.

    Από το βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου «Στραβά και Ανάποδα» [Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 1970]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα, χα, χα! Έτσι που κατάντησαν τα ελληνικά, αν ήμουν στη θέση του Τσίπρα, θα μιλούσα τη γλώσσα του Μόνικιν! (βλ. Πάρι Τακόπουλου "Κενή Διαθήκη")

    Τσίπρα, πυρροχώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομιζω να ειναι τοσο απλο το θεμα αυτο.
    Αφορουσε debate για τον υποψηφιο προεδρο της Κομισιον. In theory λοιπον θα τον ακουγανε Τσεχοι,Πορτογαλοι,Ιρλανδοι κλπ κλπ. Σιγουρα ηταν μεγαλο λαθος του Αλεξη που δεν πηγε. Αλλα αν δεν το ειχε με τα αγγλικα -που αυτο υποψιαζομαι οτι ηταν... - καλυτερα που δεν πηγε γιατι επικοινωνιακα κατι τετοιο θα ηταν οντως καταστροφη.... Και ο ιδιος θα επρεπε να αντιμετωπισει μια δυσκολη ψυχολογικη κατασταση αφου οι αλλοι 3 υποψηφιοι (που ειναι στην ουσια και οι 3 απο την αλλη μερια του πολιτικοι φασματος) θα ασκουσαν γυρω και απο αυτο την δικη τους ψυχολογικη πιεση που υποθετω οτι ειναι σημειο κλειδι στα debates...

    Και μπορει, οπως λετε και εσεις να ειχε το δικαιωμα να ζητουσε να εχει μεταφραστη αλλα δεν ειναι ουτε ο Πουτιν ουτε η Μερκελ, δηλαδη εν ενεργεια αρχηγος κρατους. Ομως εαν εκανε κατι τετοιο ως υποψηφιος (και ειδικα επαναλαμβανω για την συγκεκριμενη θεση...) αυτο θα εγραφε παρα πολυ αρνητικα. Εν ολιγοις παρτυ θα κανανε στην Συγγρου οι τυποι της μονταζιερας...
    Επομενως η λυση ειναι απλη - απλουστερη.
    Να κανει ενα διωρακι ιδιαιτερα μαθηματα την ημερα και σε 6 μηνες λογικα θα τα μιλαει στο επιπεδο που πρεπει. (Σιγα το επιπεδο που εχει ο Μπαροζο δηλαδη).

    Και οχι μονο αυτο. Αλλα αν το εχει με τις γλωσσες να μαθει Γερμανικα (επρεπε να το ειχε κανει ηδη κατα την γνωμη μου) και να μεταφερει το παιχνιδι επικοινωνιακα τελειως σε αλλη πιστα την επομενη φορα που θα κανει δηλωσεις στο Γερμανικο ραδιοφωνο...

    Ξερετε δεν ειναι τοσο δυσκολο ολο αυτο. Θα το καταλαβαινα αν ο συγκεκριμενος εχει ιδαιτερο μαθησιακο προβλημα στις ξενες γλωσσες (γιατι υπαρχει και αυτο το ζητημα σε πολλους ανθρωπους) και στην τελικη οντως δεν ειναι και το πιο σημαντικο προσον για να γινει καποιος πρωθυπουργος. Ομως αν δεν ισχυει αυτο, ε τοτε ας κανει την επικοινωνιακη υπερβαση τουλαχιστον για τα αγγλικα. Και ενω συμφωνω οτι ειδαμε και αυτους που μιλανε τελεια αγγλικα τι κακο προκαλεσαν και στην Ελλαδα και στην Ευρωπαικη ιδεα επιμενω οτι ειναι σημαντικο να δειξει (τουλαχιστον σε εμενα) οτι ειναι ενας ακομπλεξαριστος remarkable ανθρωπος και σε 6 μηνες διορθωσε μια επικοινωνιακη αδυναμια του. (Η οποια στις επιμερους συναντησεις με αρχηγους κρατων ειναι και θεμα ουσιας γιατι υπαρχουν και ζητηματα που δεν συζητιουνται με μεταφραστες και ακομα και η Φραου Μερκελ τα συζητα με τον Ομπαμα χωρις τριτους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Σιγουρα ηταν μεγαλο λαθος του Αλεξη που δεν πηγε.<<
      Συμφωνώ απολύτως.

      >>Αλλα αν δεν το ειχε με τα αγγλικα -που αυτο υποψιαζομαι οτι ηταν... - καλυτερα που δεν πηγε γιατι επικοινωνιακα κατι τετοιο θα ηταν οντως καταστροφη...<<
      Δεν συμφωνώ. Τα debates, δεν είναι χάβρες Ιουδαίων τύπου… Ανατροπής, εκεί όπου ο μοναδικός κανόνας συζήτησης που ισχύει είναι… με ποιόν τρόπο θα καταφέρεις να μην ακουστεί ο διπλανός σου, μιλώντας «πάνω του» κτλ. Υπάρχουν κανόνες σοβαροί λοιπόν. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να απαντήσεις και κάθε ένας που νοιώθει έτοιμος (στη γλώσσα του) να πει αυτά που πρέπει να πει, που αισθάνεται σίγουρος με τον εαυτό του, οφείλει να βγει και να μιλήσει. Εξάλλου, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα είχε εξασφαλιστεί και μία υψηλή προστασία από τους συντονιστές του debate. Πέραν αυτού ο Τσίπρας δεν έχει ουδεμία πιθανότητα να προεδρεύσει της Κομισιόν, οπότε δεν συνέτρεχε και λόγος… αποδεκατισμού τής Ευρωπαϊκής Αριστεράς από μία εμφάνισή του μέσω διερμηνέα. Αφήνω δε την περίπτωση να μιλούσαν όλοι οι υποψήφιοι μέσω διερμηνέων. Ο ένας γαλλικά, ο άλλος ολλανδικά κ.ο.κ. Με «εσωτερική» μετάφραση και τα λοιπά. Όλα γίνονται… Σιγά τώρα…
      Για δε την εσωτερική δεξιά μονταζιέρα… ας το αφήσουμε καλύτερα… Πρόκειται, απλώς, περί βλαμμένων… Κι αν έπεφταν στην παγίδα και σχολίαζαν την… αγγλική ανεπάρκεια του Τσίπρα, και όχι όσα ενδεχομένως θα έλεγε, θα αποδείκνυαν απλώς ανύπαρκτο ήθος και κρετινισμό.
      Κάποιος, όπως λέτε κι εσείς, μπορεί να μην είναι σε θέση να μάθει μια ξένη γλώσσα. Να εμφανίζει δηλαδή ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, που να μην πηγάζει από τεμπελιά ή ανευθυνότητα (ας το πω έτσι κι ας μην παρεξηγηθεί). Δεν μπορεί δηλαδή να κάνεις «πολιτική» (του κώλου) προβάλλοντας μιαν ενδεχόμενη φυσική αδυναμία του αντιπάλου σου. Είναι απάνθρωπο. Μα ακόμη και αν έχεις «εξασφαλίσει» (άραγε πώς;) ότι ο αντίπαλός σου δεν εμφανίζει μια πολύ συγκεκριμένη «μαθησιακή δυσκολία» και πάλι θα πέσεις πολύ χαμηλά με το να κατατρίβεσαι με τέτοια πράγματα…

      >>Να κανει ενα διωρακι ιδιαιτερα μαθηματα την ημερα και σε 6 μηνες λογικα θα τα μιλαει στο επιπεδο που πρεπει<<
      Φυσικά και αξίζει κάποιος να μάθει να μιλά μια, και δυο, και τρεις ξένες γλώσσες. Αρκεί να το βρίσκει ενδιαφέρον και χρήσιμο, και να μπορεί να το πράξει.

      Διαγραφή
  6. μια χαρα τα πηγε ο τσιπρας στο ντιμπειτ αστους να λενε
    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοι λένε, τι λένε;

    «Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση της Europedecide που είδε πριν από λίγο το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έκλεψε τις εντυπώσεις από τους συνυποψήφιούς του με 52%. Ακολουθεί ο υποψήφιος των φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ με 28%, η υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Σκα Κέλερ με 11%, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς με 6% και τελευταίος ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με 3% .
    Στη «μάχη» του Twitter, σύμφωνα με τα στοιχεία, νικητής σε αναφορές αναδείχθηκε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας 19.481 αναφορές, ενώ ακολούθησε ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές με 17.118.»
    (από το naftemporiki.gr)

    Εγώ θα πω, και βγάλτε με τρελό, πως αν ο Τσίπρας μιλούσε στ’ αγγλικά θα τον πρόσεχαν λιγότεροι και τα ποσοστά του θα ήταν χαμηλότερα. (Το σχόλιο όχι για τους αγγλομαθείς, αλλά για τους… αγγλολιγούρηδες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικα μαλλον εχετε δικιο εσεις. Οντως, στην συγκεκριμενη περισταση εγραψε στην οθονη καλυτερα που μιλησε στα Ελληνικα (αν και αυτο δεν αναιρει την αναγκη να μιλαει καλα αγγλικα για της αναγκες της πρωθυπουργιας).
    Ως παρουσια ηταν αρκετα καλος. Σε οτι αφορα την ουσια πισω απο την εικονα προσωπικα βρηκα καλυτερη με διαφορα την Κελερ των Πρασινων.

    Τελος ας μου επιτραπει ενα συνολικοτερο σχεδιο. Θελω να κερδισει ο Συριζα και στις Ευρωεκλογες και στις Εθνικες εκλογες για 2 λογους. Πρωτον για να τελειωνουμε με τον Αντωνακη και τον Βαγγελα και ολη την χλεπα που κουβαλαει το κομμα με τις δυο οψεις που κυβερνησε απο το '74. Δευτερον για να τελειωνουμε συνολικα με το ancienne regime καθως δεν θεωρω τον Συριζα με τα προβεβλημενα στελεχη ως την απαντηση για το υπαρξιακο ζητημα της χωρας. Ομως μετα απο αυτους θα ερθει κατι οριστικα νεο. Θα τελειωσει και το ζητημα οτι η Αριστερα δεν κυβερνησε ποτε και μετα θα δουμε νεες μετασχηματισμους.

    Ισως,ισως ενα νεο και πραγματικα Αριστερο-Πρασινο κομμα εξουσιας που θα απαρτιζεται απο εξαιρετικους ανθρωπους που θα δωσει την μαχη εναντια στο νεολιμπεραλ νεονεαντερνταλ κομμα που θα διαδεχτει την νουδουλα και την πασοκαρια. Υπομονη λοιπον και το βλεμμα στο (πραγματικο) μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. stagon
      αν θεωρείς τον ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστική εναλλακτική στο αδιέξοδο πρέπει να βάλεις πλάτη για να κάνει τα λιγότερα λάθη και να τον αλλάξεις ακόμη. Αν προδιαγράφεις την αποτυχία του (και μαλιστα παταγώδη οπως υπονοείς) τοτε αυτό που θα έρθει σαν συνέχεια δεν θα εχει καμιά σχέση ούτε με την αριστερά ούτε με την οικολογία....

      Διαγραφή
    2. Θεωρω οτι ο Συριζα ειναι το μονο οπλο που εχουμε στην ρηξη με (οπως το περιγραψα) το ενα και μοναδικο κομμα που μας κυβερνησε απο την μεταπολιτευση και μετα. Ελπιζω να εχουν καταλαβει το ιστορικο βαρος που πεφτει πανω τους να σχηματισουν την πρωτη Αριστερη κυβερνηση στην Ελλαδα και κυριως να την οδηγησουν εξω απο την πολυπλευρη Κριση (γιατι αυτος ειναι ο λογος που θα τον ψηφισουν οι αηδιασμενοι πολιτες).

      Ελπιζω να τα καταφερουν. Απο την ποιοτητα της νεας εθνικης αφηγησης που θα προσφερουν και τις επιδοσεις τους στην προσπαθεια ανασυγκροτησης της οικονομιας και της κοινωνιας θα κριθει αν αυτο θα ειναι Αριστερη παρενθεση ή οχι.

      Ναι ειμαι σκεπτικος για την ποιοτητα των προτασεων τους, ναι θα τους ψηφισω και θα τους στηριζω και ναι θεωρω οτι ισως και να ειναι το απαραιτητο ιστορικο stepping stone προς κατι ριζικα καλυτερο στο μελλον.

      Θα δουμε βεβαια και την λυσσαλεα αντιδραση των χαμενων οποτε η προσωπικη μου τοποθετηση - που προφανως αφορα μονο τον ευατο μου αλλα μια και το συζηταμε εδω...- ειναι: Ναι, μαζι τους και βλεπουμε..

      Διαγραφή
  9. Καί που πήγε τί έκανε ? Μια τρύπα στο νερό...ποιά ισχύ έχει η αριστερά στην ΕΕ ? 0,001 άσε που το De Linke θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. 4 χρόνια κρίσης οι συριζοτσιπραίοι είναι κολλημένοι στα ίδια ποσοστά με την ΝΔ...μεγάλη επιτυχία ! τίποτα δεν τους βγήκε, τζάμπα μάγκες. Σιδερής Λεμανής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το Linke δεν τα ξέρεις καλά. Μην τρως την προπαγάνδα της Δεξιάς…

      Διαγραφή
    2. Σε 9 μέρες θα δείς το ποσοστό της ''αριστεράς'' στην ΕΕ.
      Σ.Λ.

      Διαγραφή
    3. Καπετάνιο Χιώτη από το… Μπέρμπιγχαμ είσαι πολύ μεγάλο νούμερο! Φυσικά το κατάλαβα από το πρώτο σχόλιό σου, αλλά είπα να σου δώσω δυο ευκαιρίες. Δυστυχώς για σένα τις χαράμισες… και τρίτη δεν έχει.

      Διαγραφή
  10. Μέσα σε τρεις μήνες, λέει, θα μάθει αγγλικά. Αμ αυτός θα ξεπεράσει και τα «καμάκια» στη Ρόδο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή