Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

MIMMO _ MAYES _ CASSERLEY

Τρεις μουσικοί (υπό το όνομα Granularities), με ιστορία στο χώρο του δημιουργικού αυτοσχεδιασμού, συναντιούνται τον Σεπτέμβριο του 2010 κάπου στη Βρετανία ηχογραφώντας ένα δυνατό πρόγραμμα, ικανό να ενθουσιάσει τους ακροατές τής προχωρημένης ηλεκτρονικής και της jazz-avant (βασικά). Μιλάμε για τους Gianni Mimmo (ιταλός σοπρανίστας), Martin Mayes (χειριστής κόρνων, valve, alphorn κ.λπ.) και Lawrence Casserley (ηλεκτρονικά, κρουστά) – γνωστός αυτός ο τελευταίος, που πλέον έφθασε στα 75 του, από την μακρά συνεργασία του με τον Evan Parker (στο Electro-Acoustic Ensemble). Και μιλάμε, βεβαίως, για το CDScenes from a Trialogue”, που κυκλοφορεί τώρα από την γνωστή μας ιταλική Amirani Records.
Απ’ αυτούς τους τρεις μουσικούς εκείνος που μου ήταν μάλλον άγνωστος –εννοώ πως δεν είμαι σίγουρος αν είχα ξανασυναντήσει τ’ όνομά του– ήταν ο Σκωτσέζος Mayes. Γεννημένος το ’52, ο Mayes είναι από χρόνια εγκατεστημένος στο Τορίνο, έχοντας εμφανιστεί με την Cecil Taylor European Orchestra, με την Italian Instabile Orchestra, ενώ έχει συνεργαστεί με τον Trevor Wishart, αναπτύσσοντας συγχρόνως και κάποια (μικρή) προσωπική δισκογραφία. Ο Mimmo, για τους φίλους του δισκορυχείου είναι ο γνωστός ιταλός αυτοσχεδιαστής (υπάρχουν διάφορες αναφορές στο blog), ενώ για τον Casserley τα είπαμε – ή, μάλλον, είπαμε τα ελάχιστα, αφού η πορεία του Βρετανού είναι πολύ μακριά στο χρόνο. Οι τρεις τους, πάντως, θα βρεθούν μαζί την περίοδο 2008-09, με τον Mimmo να έχει τσεκάρει τον Casserley από την εποχή του “Solar Wind” [Touch, 1997], ακόμη μιας συνεργασίας του με τον Evan Parker. Έτσι, υπαινιγμοί από αυτό τον τύπο των δουλειών ακούγονται και στο “Scenes from a Trialogue” – μια δημιουργική διαχείριση των ημιτονικών θέλω να πω σε συνδυασμό με τα αλλόκοτα πνευστά παιξίματα και τους ανάλογους ήχους. «Καθαροί» οι δύο πνευστοί, χωρίς μανιπουλαρίσματα και τέτοια, παράγουν από μόνοι τους το ακαθόριστο και το weird, φυσώντας με… τρόπο και μετατρέποντας τα πνευστά τους (ιδίως ο Mimmo) ακόμη και σε κρουστά. Ενώ, αν μιλάμε για τα κόρνα, αξίζει να σημειώσουμε πως είναι εκείνα που σπέρνουν τις εντάσεις, ανεβάζοντας το volume και οδηγώντας τη γενικότερη ηχητική προς τα όρια του θορύβου. Υποχθόνιο και υποβολιμαίο συχνά άκουσμα, το “Scenes from a Trialogue”, που αποτελείται από εννέα κομμάτια, έχει τον τρόπο να σε καθηλώνει.

6 σχόλια:

 1. Αν μπορειτε να με βοηθήσετε
  αγορασα ενα δισκο και ενω στη μια πλευρα παιζει καλα ο βραχιονας,στην αλλη ο βραχιονας και η κεφαλη κουνιεται δεξια αριστερα,ο δισκος δεν φαινεται στραβος,μηπως φταιει ο βραχιονας ή ο δίσκος?
  Καλό σας βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δείτε τι συμβαίνει με έναν άλλο δίσκο. Τα συμπεράσματα θα είναι προφανή.

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Αυτό κουνημα δεξιά αριστερα χαλάει τον δίσκο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι ένα σχετικά κοινό "πρόβλημα". Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο βινύλιο είναι "ελλατωματικό" από την πλευρά που κουνιέται ο βραχίονας, διότι έχει κοπεί παράκεντρα. Παρόλα αυτά μην ανησυχείτε, αν η "πέρα-δώθε" διαδρομή δεν είναι μεγάλη και διαθέτετε δε, αξιόπιστη κεφαλή ανάγνωσης καθώς και το ενεδειγμένο anti-skating, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να φθαρούν πρώϊμα τ' αυλάκια του δίσκου. Επιρρεάζεται όμως η πιστότητα αναπαραγωγής. Ακούστε πχ. ένα πιάνο να παίζει αργά (πχ. το Spirit of Peace των Popol Vuh) σε ένα παράκεντρο και ένα έκκεντρο βινύλιο και θα καταλάβετε τι εννοώ.

  ΥΓ. Για την αποφυγή του προβλήματος, έχουν κυκλοφορήσει πικαπ με κεντρικό άξονα που μπορεί να μετακινηθεί ώστε να προσαρμόζεται στα off centre pressings και να αποφεύγεται το συγκεκριμένο κούνημα του βραχίονα (πχ. Garrard Lab-80).
  Αλλοιώς σας δίνω μερικές οδηγίες για να το διορθώσετε (μόνο αν υποψιάζεστε ότι πάσχει η αναπαραγωγή του ήχου και είναι δύσκολο να το επιστρέψετε προς αντικατάσταση):
  1. Using a belt drive turntable, remove the belt from the motor and let it rest on the platter.

  2. Place the record on the platter, drop the needle on the record, and with a finger on the label, rotate the record by hand.

  3. Watch the motion of the arm swing in and out. Check and recheck.

  4. Using a small, thin strip of masking tape, I lightly place the tape on the label at the point where the arm swings outward at it's peak.

  5. Using a fresh Exacto knife blade, start slowly shaving that part of the hole. A little goes a long way. Check and repeat until the arm no longer swings from side to side.

  6. Carefully remove the tape from the label.

  7. Find an inconspicuous way to mark the hole. This will let you know where to place the spindle when you play the record. Lately, I make a very thin slice of masking tape (like a short pinstripe), color it with a Sharpy in some subtle color, and place one on each side of the label for future reference.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χίλια ευχαριστώ αγαπητέ

  ΑπάντησηΔιαγραφή