Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

RHYTHM FUTURE QUARTET

Οι Rhythm Future Quartet (RFQ) είναι ένα καινούριο σχετικώς συγκρότημα το παρόν “Travels” [Magic Fiddle Music, 2016] είναι το δεύτερο CD τους–, το οποίο αποτελούν οι Jason Anick βιολί, Olli Soikkeli κιθάρα, Max O’Rourke κιθάρα και Greg Loughman μπάσο. Το στυλ που διακονούν είναι, χονδρικώς, εκείνο της gypsy-jazz, της ακουστικής gypsy jazz, που είναι καταφανώς επηρεασμένη από τον Django Reinhardt – εξάλλου και τ’ όνομά τους προέρχεται από το φοβερό κομμάτι τού Django “Rythme futur”.
Βεβαίως, ως σύγχρονο γκρουπ που είναι οι RFQ παρουσιάζουν αυτό το ύφος μ’ έναν δικό τους τρόπο, μέσα από τον οποίον ξεπροβάλλουν και όλες οι υπόλοιπες αναφορές τους – η ποπ των Beatles για παράδειγμα, καθώς διασκευάζουν το “Come together”, ή οι balkan αναφορές τους στο “Vessela”. Όμως και σε άλλα tracks οι RFQ διαπρέπουν, δείχνοντας «προσωπικό» χαρακτήρα. Ας πούμε στο “Amsterdam” (όχι του Jacques Brel, μα του Jason Anick) και στο “The keeper”, στα οποία ανακατεύουν, στο γενικότερο τσιγγάνικο περιβάλλον, latin στοιχεία, ενώ σε άλλα, όπως στο “Travels” για παράδειγμα, πηγαίνουν προς έναν ήχο ρομαντικό, ατμοσφαιρικό με εμφανείς κλασικές (δωματίου) αναφορές (θυμίζοντας ακόμη και την μελωδική country τού Béla Fleck).
Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι RFQ κατορθώνουν να φτιάξουν, τελικώς, ένα άλμπουμ με μελωδικές και ρυθμικές ποικιλίες, που θ’ αρέσει σε πολλούς – αν δεν ενθουσιάσει κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου