Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

ANDREAS LOVEN ένας Νορβηγός στη Νότια Αφρική

Ο Andreas Loven είναι ένας νορβηγός πιανίστας, που έζησε όμως για κάμποσα χρόνια στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. Αυτό δεν το λέμε έτσι για να το πούμε. Η πόλη και η ιστορία της (ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας της) περνάει μέσα από το πιο πρόσφατο CD του, το “District Six” [Losen Records, 2016], και είναι αυτό που δίνει, κατά βάθος, νόημα στις συνθέσεις και τα παιξίματα.
District Six. Η περιοχή φάντασμα του Cape Town, στην οποία ζούσαν μουσουλμάνοι, Xhosa, Afrikaans, Άγγλοι και Ινδοί, και η οποία διαλύθηκε για να αποδοθεί «καθαρή», μέσω των πολιτικών του apartheid, στους λευκούς. Τούτο ξεκίνησε να συμβαίνει την 11/2/1966 (πριν 50 χρόνια δηλαδή), για να ολοκληρωθεί σταδιακώς εκεί προς τις αρχές του ’80. Άνθρωποι απομακρύνθηκαν δια της βίας, σπίτια γκρεμίστηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν ή διαλύθηκαν, συνέβησαν τέλος πάντων όλα εκείνα που «έπρεπε» να συμβούν, ώστε να γραφεί άλλη μια μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Εκεί, στο Cape Town, βρέθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι ο Andreas Loven και σε συνεργασία με ντόπιους μουσικούς (την κοντραμπασίστρια Romy Brauteseth από το East London της Νότιας Αφρικής, τον τενορίστα Buddy Wells που ζει στο Cape Town και τον ντράμερ Clement Benny επίσης από το East London) θα ετοιμάσει ένα άλμπουμ εννέα συνθέσεων (όλες δικές του), διαγράφοντας σύγχρονα αισθητικά jazz περιβάλλοντα, τα οποία επενδύει με τις δικές του κοινωνικοπολιτικές νύξεις.
Απ’ αυτά λοιπόν τα tracks θα ξεχωρίζαμε το “Roots” που συνδυάζει afro-jazz και ρομαντικά στοιχεία, το “African piano” που φέρνει στη μνήμη μου την jazz του Chris McGregor (έχει ένα spiritual feeling δηλαδή), το “Inside District Six”, που είναι καθαρό νοτιοαφρικανικό, επηρεασμένο από τις παραδοσιακές ρυθμολογίες της χώρας, όπως και το έσχατο “Departing Tokyo”, που κλείνει το άλμπουμ μ’ έναν ήσυχο, μελωδικό τρόπο.
Περίτεχνο CD, οπωσδήποτε, από έναν μουσικό με… όχι μόνον αισθητικές ανησυχίες.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου