Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΠΡΑΝΙΔΗΣ η θρυλική αντιχουντική αφίσα BUS ONLY

Το 1975 έγινε στην Αθήνα μία Παγκόσμια Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα τον Αντιφασισμό, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σκιτσογράφοι από πάρα πολλές χώρες. Μέρος εκείνων των σκίτσων είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν θαυμάσιο τόμο από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που άνοιγε μ’ ένα πρώτο κείμενο τού τότε υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Τάκη Λαμπρία, όπως και μ’ ένα δεύτερο για τη σημασία της γελοιογραφίας (και του γελοιγράφου) της Ελένης Βλάχου.(…)
Στην έκθεση εκείνη του 1975 είχαν παρουσιάσει αντιφασιστικά σκίτσα τους 26 έλληνες γελοιογράφοι-σκιτσογράφοι (τόσοι, τουλάχιστον, ανθολογούνται στην έκδοση). Ένα απ’ αυτά τα σκίτσα, αφίσα, πείτε το όπως θέλετε, για το οποίο θα πούμε τώρα λίγα λόγια ήταν και το περίφημο BUS ONLY του Δημήτρη Σαπρανίδη.(…)
Το οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού αντί, από τον Μάιο του 1972 με το... BUS ONLY του Δημήτρη Σαπρανίδη
Τον Μάιο του 1972 κυκλοφορεί από τον Χρήστο Παπουτσάκη το πρώτο τεύχος του περιοδικού αντί. Στο οπισθόφυλλο μια διαφήμιση ενός ποστεράδικου στη Λόντου στα Εξάρχεια, του Δελφινιού. Εκεί, στη διαφήμιση, ανάμεσα στα πόστερ του Τσε, του Jimi Hendrix και των Santana, ανάμεσα στον Δον Κιχώτη του Picasso και τον Καραγκιόζη με το Κολλητήρι, υπήρχαν και δύο αντιδικτατορικές αφίσες – η μία ήταν το BUS ONLY του Δημήτρη Σαπρανίδη (και η άλλη πιθανώς δική του να ήταν).(…) 

Το όλον εδώ…
http://www.lifo.gr/now/san_simera/98085

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου