Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

DANNY GREEN TRIO εναλλακτικές αφηγήσεις

Για τον πιανίστα από το San Diego Danny Green έχουμε γράψει και παλαιότερα – αναφέρομαι στο άλμπουμ του “A Thousand Ways Home” [Tapestry] από το 2012. Σ’ εκείνο το κείμενο, ανάμεσα σε άλλα, τονίζαμε τις ώριμες συνθέσεις του, με τα μελωδικά προτερήματα και συγκρατημένα soli και ακόμη τις διάφορες jazz-latin-brazilian αναφορές, που έδιναν στα κομμάτια έναν άλλον αέρα. Αυτά… κι ακόμη περισσότερα μπορεί να πει κανείς και για το πιο πρόσφατο CD του Green, που έχει τίτλο Altered Narratives [OA2 Records, 2016] και το οποίο κυκλοφόρησε πριν κανα μήνα στην Αμερική.
Εδώ, ο Danny Green παρουσιάζεται ως… Danny Green Trio (δίπλα του οι Justin Grinnell μπάσο, Julien Cantelm ντραμς) και σε συνδυασμό με τις έξτρα βοήθειες σε τρία tracks (δύο βιολιά, βιόλα, τσέλο – ένα κουαρτέτο εγχόρδων δηλαδή) μπορεί και πάει τις συνθέσεις του παραπέρα. Οι βασικές επιρροές τού Green είναι εκείνες που εντοπίζονται στα περισσότερα από τα σύγχρονα jazz trios – εδώ... συν κάτι ακόμη. Είναι η jazz φυσικά (του Bill Evans πρωτίστως), η κλασική μουσική (που εμπεριέχεται και στην συγκεκριμένη jazz), η βασική αμερικανική παράδοση (δηλαδή το blues), συν τις βραζιλιάνικες και γενικότερα latin αναφορές, που δίνουν στο “Altered Narratives” το πιο ιδιαίτερο χρώμα του. Τα έγχορδα παίζουν κι αυτά το ρόλο τους φυσικά, με τα τρία σχετικά κομμάτια που βρίσκονται στη μέση του CD (το “Second chance”, το “Katabasis”… στον Άδη και το “Benjis song”) να αποτελούν μια ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα, με το τσέλο της Anja Wood (ειδικώς στο “Katabasis”) να δημιουργεί μια κάπως… δυσοίωνη ατμόσφαιρα.
Όλες οι συνθέσεις του Green είναι «ψαγμένες» με δυνατά μελωδικά μέρη και πολύ μελετημένους αυτοσχεδιασμούς. Ιδίως, όμως, στο άνοιγμα και το κλείσιμο του άλμπουμ, με τα bluesChatter from all sides” και “Serious fun”, το πράγμα πάει μακριά. Το Danny Green Trio είναι ένα αμερικανικό jazz τρίο, και αυτό βγαίνει πάνω απ’ όλα.
Επαφή: www.dannygreen.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου