Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΛΑΙΜΟΣ ευρωπαϊκές μελωδίες με ισχυρό hook

Αυτό το CD, το Travelling Dreams[14 Music, 2016] του George P. Lemos, ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη… και θα πω γιατί.
Όπως, ίσως, είναι γνωστό στους αναγνώστες του δισκορυχείου (τουλάχιστον σε κάποιους απ’ αυτούς) είμαι fan των euro-lounge μουσικών του Βαγγέλη Πιτσιλαδή από τα τέλη του ’70 και άλμπουμ όπως τα “Pictures”, “Yes I Do” κ.λπ. τα θεωρώ κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή σ’ αυτό το easy στυλ, που κεντράριζε στην άνεση και την ευζωία της εποχής. Σ’ εκείνα τα άλμπουμ μερικά από τα καλύτερα tracks ήταν συνθέσεις του George P. Lemos (από τότε θυμόμουν αυτό το όνομα). Μιλάμε για τα “Seagulls” και “Aphrodites melody” από το LPPictures” [Seagull, 1978], που ακούγονταν όμως και στο “Yes I do” [Seagull, 1978], το «Αγάπη μου» από το φερώνυμο LP του Βαγγέλη Πιτσιλαδή [Seagull, 1979] και ακόμη τα “Conquistador”, “By your side”, “Angies” και “Burn me” από το LP Call me Now” [Seagull, 1979], αλλά και από το “Hi Jack” [VIP, 1980]. Ειδικώς το “Seagulls” (ό,τι καλύτερο ελληνικό υπάρχει στο ύφος του Gato Barbieri των 70s) και βεβαίως το Santana-style Conquistador” είναι κομμάτια αξέχαστα.
Ο Γιώργος Π. Λαιμός δεν ήταν εξαφανισμένος από το χώρο όλα αυτά τα χρόνια, αφού παραλλήλως με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις εύρισκε τον τρόπο να υπενθυμίζει τη μουσική παρουσία του – κάτι που έγινε πιο σαφές από το 2007 και μετά, όταν νέα άλμπουμ, το ένα μετά το άλλο, άρχιζε να κυκλοφορούν (“Eclipse” το 2007, “Echoes” το 2009, “En Plo 17.09…” το 2011, “Symphonic Smile” το 2012, “21.12.2013 Greek Old Parliament House Concert – G.P.Lemos Live” το 2014).  
Το πλέον πρόσφατο CD τού Γιώργου Π. Λαιμού, το “Travelling Dreams”, περιέχει δεκατέσσερα ορχηστρικά και τραγούδια (ελληνόφωνα ή αγγλόφωνα) σε στίχους δικούς του και της Κατερίνας Μποζώνη, και τραγουδούν σ’ αυτό γνωστοί και λιγότερο γνωστοί προς εμένα τραγουδιστές όπως οι Σοφία Πατσαλίδη, Salina, Γιώργος Μυλωναδάκης και Άκης Δείξιμος, ενώ συμμετέχει και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια σωστά πλαισιωμένη από κάθε άποψη παραγωγή, στην οποίαν συμβάλλουν περαιτέρω οι καλοί μουσικοί Δημήτρης Χωριανόπουλος ντραμς, Γιώργος Χατζόπουλος κιθάρες, Ηρακλής Βαβάτισκας ακορντεόν, μπαντονεόν, Μιχάλης Πορφύρης τσέλο, Θανάσης Γκιουλετζής βιολί, Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά, Σταύρος Παπαγιαννακόπουλος μαντολίνο και Λεωνίδας Τζίτζος ενορχηστρώσεις, πλήκτρα, προγραμματισμός.
Ο Γιώργος Π. Λαιμός είναι μελωδός, και τούτο… βαριά χαρακτηρίζει την κάπου 40χρονη καριέρα του. Αβίαστα λυρικός και γνώστης των κατευθύνσεων του είδους, βασικά της μεσογειακής romance, ο Λαιμός ξέρει να μετατρέπει τις εμπνεύσεις του σε ολοκληρωμένες ορχηστρικές συνθέσεις (κυρίως) ή τραγούδια. Εδώ, στο “Travelling Dreams”, οι πρώτες (οι συνθέσεις), είναι οκτώ στον αριθμό, ενώ τα τραγούδια έξι. Ξεκινώντας από τα δεύτερα θα έλεγα πως εκείνο που τα χαρακτηρίζει είναι η ποικιλία τους. Ευπρεπή «γιουροβιζιονικά» στο στυλ της ροκ, ή λιγότερο ροκ, μπαλάντας (ο συνθέτης είχε στείλει τραγούδι του, στα eighties, στους δικούς μας διαγωνισμούς ανάδειξης) όπως είναι τα «Σαν παιδί» και “Hold on”, άλλα που κινούνται κάπως κοντά στο ύφος του Σταμάτη Σπανουδάκη και άλλα σοβαρά ελαφρολαϊκά, όπως το «Θα ’ναι μια νύχτα μαγική» που αποδίδει ο Δείξιμος (πολύ ωραίο). Εκεί όμως όπου το πράγμα περνάει σε άλλες σφαίρες είναι στα ορχηστρικά, τα οποία αποδεικνύουν και τις έξτρα δυνατότητες του Γιώργου Π. Λαιμού στη δημιουργία αυτών των έξοχων «φευγάτων» ατμοσφαιρών (γνωστών, σε όσους, από τα χρόνια του ’70). Θες σε… κινηματογραφική και Café del Mar κατεύθυνση (“Affection”, “C song”…), θες σε πιο κλασικές seventies easy και lounge στροφές, όπως το φοβερό “Caring lovers” (που λες και ξέφυγε από τα άλμπουμ του Πιτσιλαδή στη Seagull) ή το γλαφυρό μέσα στην υποβλητικότητά του “All about 5/8”, ένα είναι σίγουρο.
Ο Γιώργος Π. Λαιμός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση έλληνα συνθέτη, με δική του αύρα, που φέρνει δίπλα μας, μέσα από απλές, αλλά εμπνευσμένες και ελκυστικές συνθέσεις, όλη αυτή τη μεγάλη παράδοση τής eurο μελωδίας, που χτύπησε ταβάνι στα sixties και τα seventies και που πάντα θα έχει κάτι υψηλό να προσθέσει στην ισοπεδωμένη, πλέον, ελαφρότητα.
Ακούμε δύο κομμάτια του Γιώργου Π. Λαιμού. Ένα από τα πιο καινούρια του, καθώς και το ιστορικό “Conquistador” από το 1979…
Επαφή: www.14music.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου