Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ BEATLES ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑ SIXTIES

Σε όλες τις χώρες του πρώην eastern block κυκλοφορούσαν τραγούδια των Beatles στα sixties – δεν συζητάμε εννοείται για τα seventies και πέραν αυτών, επειδή τότε οι εκδόσεις υπήρξαν πάμπολλες και συνεχείς.
Ενδεικτικώς παραθέτουμε μερικές «σοσιαλιστικές» sixties εκδόσεις, που θα μπορούσε να φθάνουν πολύ μακριά. Ακόμη και μέχρι την Κούβα…
The Beatles: Aint she sweet / Cry for a shadow [single, Ανατολική Γερμανία Amiga 4 50 466, 1964]
The Beatles: The Beatles [LP, Ανατολική Γερμανία, Amiga 8 50 040, 1965]
Various: МУЗЫКАЛЬНЫЙ КАЛЕЙДОСКОП (8-я серия) [Μουσικό Καλειδοσκόπιο (σειρά 8)] [10ιντσο LP, Σοβιετική Ένωση Μελωδία (33)Д–20227-28, 1967] (περιέχει το “Girl” των Lennon-McCartney)
The Beatles: The Beatles [2LP, Γιουγκοσλαβία Parlophone/Jugoton PCS 7067-8, 1969]
The Beatles: A Collection οf Beatles Oldies [LP, Τσεχοσλοβακία Supraphon ‎0 13 0599, 1969]

Στην Πολωνία τραγούδια των Beatles κυκλοφορούσαν στα sixties σε flexi-discs και σε postcard-discs. Πιο συγκεκριμένα τα τραγούδια: Yesterday, Help, I’m down, She loves you, A hard day’s night, Oh darling…
Στη Βουλγαρία τα πρώτα τραγούδια των Beatles τυπώθηκαν το 1970.
Και κάτι σημαντικό. Οι χώρες του ανατολικού block προμηθεύονταν δίσκους (και δίσκους των Beatles) από την Ινδία. Υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες γι’ αυτό. Οι ινδικοί δίσκοι ταξίδευαν παντού... όπως και οι ταινίες.

4 σχόλια:

  1. Τα βλακόμετρα ΤΗΣ ροκ μιλάνε για τους Beatles στην Κούβα στα μέσα των sixties, ου μην αλλά και στο 1964! Καλά, τόσο ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι;
    Δεν ήξερε ο Κάστρο, μετά την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και τα σκατά που παρέλαβε από την εγκληματική φατρία που κυβερνούσε επί δεκαετίες τη διαλυμένη χώρα, να έχει ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ το τύπωμα δίσκων των Beatles!! Εδώ ακόμη και στην Ελλάδα τα πρώτο LP των Beatles βγήκε το ’64 και τα 45άρια προς το φθινόπωρο του ’63 (με καθυστέρηση, που μπορεί να έφθανε μέχρι και το ένα έτος δηλαδή).
    Και τι να απαγόρευε ο Κάστρο δηλαδή; Τους δίσκους, που ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ δεν έφταναν ποτέ στην Κούβα; Να απαγόρευε την ανύπαρκτη δισκογραφία τους; Για να απαγορεύσεις κάτι πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να υφίσταται. Όταν δεν υφίσταται τι να απαγορεύσεις, τον αέρα; Και η χούντα απαγόρευε τον Θεοδωράκη, αλλά δίσκοι και τραγούδια του Θεοδωράκη κυκλοφορούσαν στη χώρα χρόνια πριν την 21/4/1967. Αν δεν υπήρχαν οι δίσκοι τι θα απαγόρευε; Τις μεταδόσεις από το ραδιόφωνο των… ανύπαρκτων άλμπουμ;
    Τα βλακόμετρα ΤΗΣ ροκ αυτά δεν τα σκέφτονται. Γιατί, το ξαναλέω. Είναι τόσο ηλίθιοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σκεφτούν απλά.
    Και φυσικά, όταν η κατάσταση στην Κούβα ομαλοποιήθηκε σιγά-σιγά και άρχιζε να ξεφυτρώνουν τα πρώτα γκρουπ, το πράγμα πήρε το δρόμο του. Τραγούδια των Beatles έφταναν στη χώρα από το πρώην eastern block, μετά τα μέσα του ’60 (οι Ανατολικογερμανοί όπως είδαμε, που είχαν άριστες σχέσεις με το καθεστώς του Κάστρο, τύπωναν Beatles από το 1964) και κάπως έτσι επηρεάστηκαν και οι Pacificos και όλοι οι υπόλοιποι.
    Τώρα βέβαια οι μπουρδολόγοι ΤΗΣ ΡΟΚ μπορεί να βγουν και να που πως οι… Pacificos έπαιζαν Beatles από το 1963 (ακούγοντάς τους από ανύπαρκτους δίσκους… μην τα ξαναλέμε) και πως λιντσαρίστηκαν γι’ αυτό. Τόσο κιλά μαλάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνωστή λουμπίνα ΚΡΥΦΟΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ μάς παραπέμπει σε δύο links, για να μας πληροφορήσει για την… «απαγόρευση» των Beatles στην Κούβα.
    Διαβάστε τα…

    http://www.reuters.com/article/us-cuba-beatles-idUSTRE51300220090204

    http://www.alternet.org/story/6619/sgt._pepper_meets_fidel_castro%3A_the_beatles_in_cuba

    Η γελοιότητα αυτών των αστείων ατόμων είναι πως από τη μπαρούφα του Μανδραβέλη… «το κομμουνιστικό καθεστώς επί 60 και πλέον χρόνια είχε απαγορεύσει τη μουσική τους, τυπικώς την περίοδο 1961-1966, ουσιαστικώς στη συνέχεια»… κατέληξαν να συζητούν μόνο για την περίοδο 1964-1966!!
    ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣ.

    Περισσότερα άλλη ώρα… αργότερα. Έχουμε κι άλλα πράγματα να κάνουμε σ’ αυτή τη ζωή, από το να προσπαθούμε να βάλουμε μυαλό στους άσχετους ψευτοροκάδες, τους κομπλεξικούς και τους αποίκους του υποσυνείδητου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Ενδεικτικώς παραθέτουμε μερικές «σοσιαλιστικές» sixties εκδόσεις, που θα μπορούσε να φθάνουν πολύ μακριά. Ακόμη και μέχρι την Κούβα… <

    Ναι, τις πήγαιναν τα ρώσικα τάνκερ, χαχαχα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας πω… τα παίξατε καλοκαιριάτικα και λέτε ό,τι σας κατέβει; Ποιος μίλησε για τάνκερ ρε βλάκα; Πού τα διάβασες αυτά; Γιατί, μόνο πετρέλαιο έμπαινε στην Κούβα από το εξωτερικό, δεν φέρνανε κι άλλα πράγματα;

      Η Κούβα, σε πληροφορώ, γιατί είσαι και βλάκας και αστοιχείωτος, είχε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις ακόμη και με χώρες της Δύσης, όχι μόνο με του ανατολικού μπλοκ. Με το Μεξικό π.χ. ή με τη Σουηδία. Ακόμη και με τη Γαλλία ή και τον Καναδά.
      Για δε τις ανατολικές χώρες λέει ο ίδιος ο Κάστρο:

      «Η Τσεχοσλοβακία και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας μάς έδιναν στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα που μας βοήθησαν να εφοδιάσουμε την κουβανέζικη οικονομία και να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα που έπαψαν να μας έρχονται λόγω του οικονομικού αποκλεισμού…».
      Από το “Venceremos!” του 1976.

      Εδώ ρε βλάκα δίσκοι τσεχοσλοβάκικοι έρχονταν ακόμη και στην Ελλάδα στα μέσα των sixties (και δεν τους έφερνε το παράνομο ακόμη τότε ΚΚΕ) δεν θα πήγαιναν στην Κούβα;

      Διαγραφή