Τρίτη 12 Απριλίου 2016

BLUES REVIVAL 16: REVEREND GARY DAVIS (1896-1972)

Πολύ μεγάλη μορφή του blues και folk revival στα sixties, ο Reverend Blind Gary Davis δεν πληροί, σ’ αυτή τη σειρά των κειμένων, τις προϋποθέσεις για μια πιο εκτεταμένη αναφορά στην πολυσήμαντη καριέρα του, μιας και ναι μεν ηχογράφησε για πρώτη φορά πριν τον δεύτερο πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν «ανακαλύφθηκε» ποτέ, αφού από το 1945, όταν επανεμφανίστηκε, μέχρι και το τέλος της ζωής του είχε μια σκοτεινή στην αρχή και από το 1957 και μετά μια… ένδοξη πορεία στα συναυλιακά και δισκογραφικά πράγματα. Να θυμίσουμε μόνον πως o Blind Gary Davis επηρέασε δεκάδες μουσικούς και συγκροτήματα (Bob Dylan, Grateful Dead, Taj Mahal, Ry Cooder, Jorma Kaukonen κ.ά.) και πως τα τρία άλμπουμ της Bluesville, που προτείνουμε παρακάτω, είναι τα απόλυτα must have ενός κορυφαίου κιθαρίστα και τραγουδοποιού με έργο αληθινό και διαρκώς σε πρώτη ζήτηση. 
Δισκογραφία (επιλογή) 
1. Harlem Street Singer – Prestige/ Bluesville BVLP 1015 – 1961 
2. A Little More Faith – Prestige/ Bluesville BVLP 1032 – 1961 
3. Say No to the Devil – Prestige/ Bluesville BVLP 1049 – 1962  

Ένα κλασικό blues του Rev. Blind Gary Davis, που το έχουν πει δεκάδες, είναι και το “Death don’t have no mercy”. Το ακούμε από τον Ηλία Ζάικο, έτσι όπως καταγράφεται στο CD του “Between Spirit and Time” [Rose Productions/ A&N Records] που κυκλοφόρησε το 2000 (αν και το εν λόγω track είναι ηχογραφημένο στη Θεσσαλονίκη το 1989). 

4 σχόλια:

  1. Μόλις έβαλα μια μικρή παίζειλίστα (playlist) στο youtube. Παραδοσιακό, απλό, καλό blues.
    Ευχαριστώ Φώντα.

    Λάμπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥΣΙΚΑΡΕΣ ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕ...ΨΥΧΗ!Τρομερο παιξιμο απο τον μεγαλο ΖΑΙΚΟ,εφαμιλη version ως προς την ποιοτητα με την long εκδοχη του κομματιου των αγαπημενων και αξεπεραστων Grateful Dead απο το live dead του '69.ΑΠΛΑ RESPECT!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τραγούδι το έχουν πει κι άλλοι Έλληνες, οι Dustbowl. Επίσης πολύ ωραία εκτέλεση…

    https://www.youtube.com/watch?v=2_UVMOMnkSE&nohtml5=False

    Είπαμε... οι Έλληνες τα παίζουν, συχνά, καλύτερα από πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού πρέπει να είναι εκείνη του LP “Harlem Street Singer”, που έγινε στο στούντιο του Rudy Van Gelder, στο Englewood Cliffs του New Jersey, την 24/8/1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή