Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΜΕΝΟΓΛΟΥ 27 λεπτά

Είμαι σίγουρος πως όσοι παρακολουθούν την πορεία των free/ improv/ jazz ηχογραφήσεων στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία-δεκαπενταετία, σίγουρα θα γνωρίζουν την περίπτωση του ντράμερ Χρήστου Γερμένογλου. Με συμμετοχές στους Freecall (2006), στο ντούο με τον Σάκη Παπαδημητρίου και το άλμπουμ «Ορθοπεταλιά» (2010), στους Musica Lontana (2011, πάλι με Σ. Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου κ.ά.), στους Act Up Trio (2013), τους Mama Luma (2014), τους Basenezmen (2015, ντούο με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο) κ.λπ., ο Γερμένογλου έχει μια σταθερή παρουσία στα δρώμενα, ικανή να μας πληροφορήσει για τις αισθητικές απόψεις και επιδιώξεις του. Ακόμη καλύτερα όλα τούτα μπορεί να διαλευκανθούν ή απλώς να επιβεβαιωθούν μέσω της πρώτης αυστηρώς προσωπικής δουλειάς του, ένα CD-βιβλίο που έχει τίτλο «27’» (27 λεπτά δηλαδή) και που κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη έκδοση στη Θεσσαλονίκη πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «27 λεπτά» δεν είναι βεβαίως ο χρόνος της μουσικής, που ακούγεται στο άλμπουμ (η διάρκεια τού CD είναι σχεδόν μία ώρα), μα ο τίτλος μιας από τις έξι ιστορίες του βιβλίου – ιστορίες που αντιστοιχούν στα έξι κομμάτια του track list. Ξεκινούν τα «27 λεπτά»… 

Με το δεξί χέρι αγγίζω τον δεξιό του ώμο και τον ταρακουνώ ελαφρώς.
«Τζέυ, σήκω.»
Η θερμοκρασία έχει πέσει στους μείον δεκαπέντε.
Η υγρασία σου τρυπάει τα κόκκαλα.
Τα χαρτοκιβώτια, οι εφημερίδες και τα νάιλον που είναι σκεπασμένος δεν πρέπει να κάνουν και πολλή δουλειά.
Δεν παίρνω απάντηση.
Ξανά.
«Τζέυ, σήκω, πάμε.»
Τρεμοπαίζει τα βλέφαρά του και κάνει να γυρίσει πλευρά.
«Έλα σήκω, πάμε για καφέ.»
Γυρίζει, με κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια λίγα δευτερόλεπτα και με χαιρετά με κλειστό στόμα σε μια γλώσσα αρχέγονη.
Κάθομαι ανακούρκουδα και κοιτάω το δρόμο.(…)

Οι ιστορίες του Γερμένογλου είναι… αμερικανικές (ο ίδιος έχει ζήσει κι έχει δουλέψει στην Αμερική). Διατηρούν θέλω να πω ένα… σβηστό αμερικανικό περιεχόμενο, σχετίζονται με τους παρίες της ζωής, ή εν πάση περιπτώσει με ανθρώπους κάπως σκοτεινότερους των καθημερινών, ενώ διατηρούν και μιαν ελαφρά «μπητνικότητα». Σύντομες καθώς είναι διαβάζονται μια χαρά κατά τη διάρκεια των εξελισσόμενων κομματιών, καθώς αποτελούν την εν δυνάμει επένδυσή τους.
Οι μουσικές του «27’» μπορεί ν’ ακουστούν και πέραν των διηγήσεων; Οπωσδήποτε. Πάντα ισχύει αυτό με τη μουσική. Κι εδώ σ’ αυτό το ωριαίο CD περιέχεται πολύ ενδιαφέρον υλικό, ένα improv hard core εν ολίγοις, που μπορεί να αφουγκράζεται πολλά και διάφορα – από Mats Gustafsson και Toshinori Kondo/IMA μέχρι Boredoms και Painkiller.
Η μουσική επιμέλεια του άλμπουμ είναι του Χρήστου Γερμένογλου, ενώ παίζουν οι: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας, Παύλος Παυλίδης, Ηλίας Φυλλαρίδης, Χάρης Κουτσικώστας, Thaz Astabo, Ηλίας dyb-I Πλαστήρας, Χάρης Αγορίτσας, Πέτρος Δαμιανίδης και Χρήστος Γερμένογλου.
Η ηχογράφηση (22/7/2015) είναι ζωντανή και προέρχεται από το Royal Alzheimer Hall της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου