Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

AZHAR KAMAL το “Folk Jazz Explosion” είναι ένα folk-rock / folk-jazz διαμάντι

Πακιστανός κιθαρίστας, γεννημένος στο Καράτσι το 1966 είναι ο Azhar Kamal – μένει όμως μόνιμα εδώ και αρκετά χρόνια στη Γερμανία και από ’κει μας τροφοδοτεί με τα άλμπουμ του την τελευταία δεκαπενταετία.
Το πιο πρόσφατο CD του Kamal έχει τίτλο Folk Jazz Explosion και είναι τυπωμένο για την παράλληλη ετικέτα της Enja, την yellowbird (AN Μusic). Αποτελεί, δε, μια μεγάλη θετική έκπληξη για μένα, καθώς δεν περίμενα ποτέ, εν έτει 2016-17, ένα τόσο πιστό tribute στον ήχο του british folk της δεκαετίας του ’60.
Ο Kamal είναι fan, δεν εξηγείται αλλιώς, της τραγουδοποιίας των Pentangle, των Fairport Convnetion, της Sandy Denny, του Bert Jansch και του Davy Graham, τον ήχο των οποίων μεταφέρει στο σήμερα, μ’ έναν άψογο, αισθητικώς, τρόπο, τιμώντας και τους… μεγάλους παλαιούς, προτείνοντας, ταυτοχρόνως, κι ένα εξαιρετικό άλμπουμ με σύγχρονα folk-rock και folk-jazz τραγούδια και ορχηστρικά (όλα πρωτότυπα).
Σ’ αυτό το ταξίδι του τον Kamal (που χειρίζεται κιθάρες, μπάντζο, μαντολίνο, lap steel, κρουστά, μελόντικα και Wurlitzer) συνοδεύουν οι Roberto Di Gioia πιάνο, Bastian Jütte ντραμς, Andreas Kurz κοντραμπάσο, Matthias Lindermayr τρομπέτα, Hanna Klötzer ντούλτσιμερ, καθώς και οι Julia von Miller, Zoë & Vincent Kamal φωνές, με το mastering και την παραγωγή, συνολικώς, να κατακρατούν τα ουσιώδη στοιχεία του ήχου του ’60, προσφέροντας μια φρεσκάδα κι ένα βάθος όχι σύνηθες.
Θαυμάζω την προσήλωση του Kamal στα ιδεώδη της μουσικής που αγαπάει και τον παραδέχομαι σαν τραγουδοποιό, καθώς στο “Folk Jazz Explosion” μπορείς ν’ ακούσεις 2-3 έξοχα κομμάτια (κοινώς «αριστουργήματα») και άλλα πολλά εξ ίσου σχεδόν όμορφα και ωραία. Στα πρώτα θα τοποθετούσα το “Divine”, το “Armageddon babies” και το “Cantide” και στα δεύτερα όλα τα υπόλοιπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου