Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ – ΝΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ οι μπαλάντες της Νόνης

Ένα διαφορετικό CD παίζει τώρα στο player. Είναι οι «Μπαλάντες της Νόνης» [Οδός Πανός, 2016] σε ποίηση Νόνης Σταματέλου, μουσική από τον σημαντικό Τάσο Καρακατσάνη και ερμηνείες από τους πολύ καλούς τραγουδιστές Άρτεμι Αποστολοπούλου, Παναγιώτη Τερζάκη, Λευτέρη Τουμαρά, Γεωργία Τέντα και Τ.Κ. (αυτός πρέπει να είναι ο ίδιος ο συνθέτης). Τα τραγούδια είναι ενορχηστρωμένα λιτά (και καλύτερα) με το πιάνο, που χειρίζεται ο ίδιος ο Τάσος Καρακατσάνης, να κυριαρχεί.
Στα τραγούδια, και θα πρέπει να το πούμε αυτό από την αρχή, κυριαρχεί η μελωδία – με την μελωδική γραφή να είναι από την μια λεπτολογημένη και επεξεργασμένη, και από την άλλη απλή έως και ευφυής στη διατύπωσή της. Αυτό είναι το προτέρημα του άλμπουμ, και βεβαίως ενός συνθέτη που έχει… φάει το ελληνικό τραγούδι με το κουταλάκι από πεντηκονταετίας, δίπλα στα «ιερά τέρατα» του είδους (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης κ.ά.).
Η ποίηση της Σταματέλου δεν ακολουθεί τη ρίμα, είναι ελεύθερη, καθώς διατρέχεται από εσωτερικό ρυθμό και υπόγεια μουσικότητα. Ερωτική ή… φυσιολατρική, με δόσεις νοσταλγίας ή μη, μοιάζει, στιγμές-στιγμές, ιδανική για μελοποίηση. Τούτο προφανώς εξετίμησε και ο συνθέτης, προβαίνοντας στο πρέπον.
Τα τραγούδια εννοώ είναι ένα κι ένα, δίχως κάποιο αναγκαστικώς να ξεχωρίζει ως «καλύτερο» ή ως ενδεχόμενη «επιτυχία». Και τούτο είναι χαρακτηριστικό των άλμπουμ που γίνονται, επειδή έχουν λόγο να γίνονται – και όχι έτσι… κατά τύχη.
Φυσικά, δεν είναι μόνον οι στίχοι και οι μουσικές, είναι βεβαίως και οι ερμηνείες. Όλοι οι τραγουδιστές και οι τραγουδίστριες προβάλλουν την βαθεία εκφραστικότητα σε πρώτο πλάνο, μαζί, εννοείται, με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της φωνής τους ο καθείς και η καθεμία, αναδεικνύοντας στίχους και μελωδίες.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, για ένα άλμπουμ που σε αιχμαλωτίζει με την απλότητα και την ευγένειά του και εν τέλει με την αξία του. 
Επαφή: Οδός Πανός, τηλ. 210 3616782

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου