Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

δύο άλμπουμ της Edition

Βρετανική εταιρεία με πολύ δυνατό τζαζ κατάλογο (και όχι μόνο), η Edition Records εισάγεται στην Ελλάδα από την AN Music. Μερικά λόγια για δύο πρόσφατα CD της…
SLOWLY ROLLING CAMERA: All Things [Edition, 2016]
Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, με μιας, κάπως «ασυνήθιστο» αυτό το CD, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να το κάνω. Το λέω, επειδή δεν είμαι απόλυτος γνώστης του καταλόγου της εταιρείας του Dave Stapleton, της Edition Records.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Κατ’ αρχάς ένα κουαρτέτο, τους Slowly Rolling Camera, το οποίο αποτελούν η Dionne Bennett στίχους, φωνή (είναι η κυρία στο εξώφυλλο; – πιθανώς), ο Dave Stapleton διάφορα πλήκτρα και πιάνο ανάμεσα, ο Deri Roberts ηλεκτρονικά κι ένα κάρο κρουστά και τέλος ο Elliot Bennett ντραμς, κρουστά. Αυτοί οι τέσσερις πλαισιώνονται από μια συστάδα μουσικών (σύνολο δέκα οκτώ!), οι οποίοι εμφανίζονται εδώ κι εκεί, εννοείται, και όχι όλοι μαζί, ορίζοντας έναν ήχο, που δεν είναι εύκολα περιγράψιμος. Ή, μάλλον, δεν είναι εύκολα περιγράψιμος με μια-δυο λέξεις.
Η jazz, σε μια κατά βάση jazz εταιρεία (όπως είναι η Edition) είναι εδώ, ουσιαστικώς απούσα. Το τραγούδι της Bennett, εννοώ, δεν είναι τζαζ τραγούδι, είναι smooth-soul ή soulful γενικότερα, ενώ και ο ευρύτερος ήχος έχει να κάνει με πολλά και διάφορα (πλην της jazz) – από το 90s downtempo, με τα τριπχοπάδικα ψήγματα, μέχρι τα lush strings του ήχου της Φιλαδέλφειας.
Το θέμα είναι, όμως, πως αν και άκουσα το “All Things” τρεις φορές συνεχώς δεν βρήκα μέσα ένα κομμάτι που να μου «κολλήσει» (ίδιον των σχετικών δίσκων της εποχής). Κι αυτό πάντα θα είναι ένα ζήτημα. Το να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άψογες παραγωγές, με μουσικαράδες, με πολύ καλές τραγουδίστριες, που γράφουν και ενδιαφέροντες στίχους και παρά ταύτα οι συνθέσεις (Stapleton/ D. Bennett) να μη μένουν.
Δεν είναι αδιάφορο άλμπουμ το “All things” και καλά κομμάτια έχει (όπως το “Delusive”, που ξεχωρίζει), απλώς, λόγω εταιρείας, περιμέναμε κάτι δυνατότερο.
STUART McCALLUM/ MIKE WALKER: The Space Between [Edition, 2016]
Άλλο ένα πρόσφατο ιδιόμορφο άλμπουμ από την πάντα εκλεκτική βρετανική Edition. Το “The Space Between” των Stuart McCallum (ακουστικές κιθάρες, ηλεκτρονικά) και Mike Walker (ηλεκτρικές κιθάρες), είναι ένα απλό μέσα στην επεξεργασία του CD, χαμηλών τόνων οπωσδήποτε (με λιγοστές εξάρσεις), που προπαγανδίζει την ηρεμία και την ηχητική… ασφάλεια. Μπορούν, δε, να το ακούσουν εντελώς διαφορετικής γκάμας ακροατές. Από τζαζόφιλους και εκλεκτικούς (ναι, είναι η λέξη που θα την επαναλάβω 2-3 φορές) ροκάδες, μέχρι κλασικο-αναθρεμμένους και… εραστές της καλής μουσικής, γενικώς, καθώς τα βασικά, μη αιχμηρά, χαρακτηριστικά του έχουν τον τρόπο να δημιουργούν μιαν αποδεκτή, από πολλούς, ατμόσφαιρα.
Μη νομιστεί. Οι McCallum και Walker δεν παίζουν αδιάφορη μουσική. Απεναντίας. Οι συνθέσεις του είναι αφόρητα λεπτολογημένες, προερχόμενες από ανθρώπους που έχουν οπωσδήποτε κλασική παιδεία, και που, βεβαίως, στην πορεία, άκουσαν και άλλα πράγματα (jazz, rock και τα λοιπά – αυτά που ακούμε όλοι μας). Δείγμα των προθέσεών τους, εξάλλου, μας παρέχουν και οι λίγες διασκευές που ακούγονται στο “The Space Between” και αυτές είναι το “Alfie” του Burt Bacharach (ως “Bacarach” αναγράφεται στο εξώφυλλο και αυτό είναι απρέπεια για ένα label της κλάσης της Edition), κάποιο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Debussy και ακόμη το “My ideal” του Richard Whiting. Κουαρτέτο εγχόρδων (σχήμα) ακούγεται, μάλιστα, και σε τέσσερα tracks (και όχι στον Debussy) με την παρουσία του στο φερώνυμο “The space between” να κρίνεται ως αποφασιστικής σημασίας (εξαιρετικό!). Ιδιαίτερο είναι, τέλος, και το έσχατο “Sky dancer”, που διαρκεί λίγο πάνω από επτά λεπτά και που εμφανίζει συγκριτικώς τις πιο ηλεκτρονικές και ροκάδικες προεκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου