Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 33

13/7/2017
Τα καλύτερα τραγούδια τού Σαββόπουλου κάηκαν από την υπερέκθεση. Φταίει ο ίδιος γι’ αυτό, γιατί δεν τα προφύλαξε. Τα καλύτερα τραγούδια του, αυτά πριν από τα «Τραπεζάκια», ανήκουν σε άλλη εποχή κι έχουν κάτι… συνωμοτικό εντός τους. Είναι τραγούδια εννοώ, για μικρές παρέες, για μικρούς χώρους και, ακόμη καλύτερα, τραγούδια για να τ’ ακούς μόνος σου. Δεν είναι τραγούδια για να γεμίζεις το Ολυμπιακό Στάδιο ή το Καλλιμάρμαρο. Αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Σαββόπουλος. Ή μάλλον όχι. Το αντιλαμβάνεται, αλλά δεν τον νοιάζει πια. Γιατί, αν βγάλει αυτά τα τραγούδια από το ρεπερτόριό του, τότε δεν απομένει σχεδόν τίποτα.
Ο Σαββόπουλος είναι ένα άτομο, που γουστάρει πολύ τη δημοσιότητα. Επί χούντας και επί μεταπολίτευσης είχε δώσει δεκάδες συνεντεύξεις, για να μην πω εκατοντάδες. Ήταν πάντα το χαϊδεμένο παιδί των μέσων, με αλλεπάλληλα εξώφυλλα στο ΦΑΝΤΑΖΙΟ και στα άλλα έντυπα της εποχής – ακόμη και σε κάτι φτηνιάρικα. Απλώς τότε εξακολουθούσε να τραγουδά σε μικρούς χώρους και τα τραγούδια του να αφορούν σε συγκεκριμένο κοινό. Από τη στιγμή, που το υλικό του έγινε «πανανθρώπινο» (καθώς δεν του αρκούσε το προηγούμενο – είχε αρμέξει ό,τι ήταν ν’ αρμέξει από τη Γενιά του Πολυτεχνείου σε χρόνο πρώτο) και μπορεί πλέον να το τραγουδάει ο κάθε συνάδελφός του, πραγματικά ο «κάθε», χωρίς αιδώ, απευθύνοντάς το στα πλήθη, το παιγνίδι χάθηκε. Μετατράπηκε σε μια χαοτική αρλούμπα, που αποκαλείται «γιορτή», ενώ στη βάση του αποτελεί τον πιο βαθύ ενταφιασμό της παλιάς κοινωνικής συνείδησης της πιο καλής εποχής του.
Τέτοια εξέλιξη-κατάντια-ακύρωση ελάχιστοι δημιουργοί επεφύλαξαν για το έργο τους μέσα στα χρόνια.

11/7/2017
Καλοί είναι οι Foo Fighters, καλύτεροι από τους Nirvana, αλλά όλη αυτή η υπερβολή (σε σχέση και με το Ηρώδειο) είναι απόδειξη του πώς το «κάτι» μπορεί να μετατραπεί σε «κάτι περισσότερο», άνευ ουσιαστικού (καλλιτεχνικού) λόγου και αιτίας. Μη μασάτε… Σας θέλω δυνατούς! Ρίξτε στο πικάπ τους Byrds και πετάξετε όλα τα λιμά από το παράθυρο…

10/7/2017
>>Θύελλα: Ομολογούν ότι συζητούσαν στο υπουργικό παράλληλο σύστημα πληρωμών<<Καλά έκαναν!
Ο Βαρουφάκης ήταν… μισοπνεύμονας (όπως θα ’λεγε και ο Αλέφαντος). Δεν είχε συνολικότερη άποψη για το πώς θα προχωρήσει το πράγμα. Μπλοφάριζε μήπως και «σπάσουν» οι δανειστές, ενώ ήταν «ξεβράκωτος» από τη στιγμή που δεν είχε στη φαρέτρα του το θέμα «έξοδος από το ευρώ». Βασικά, ήθελε να εφαρμόσει στην πράξη αυτά τα IOU, τα οποία φαίνεται πως τα δούλευε από καιρό. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, πριν του κάνει πρόταση ο Σύριζα. Ήταν, όμως, «λίγη» αυτή η σύλληψη, για να φάει ένα εξάμηνο. Καθυστέρησε εγκληματικά. Ίσως όχι μόνο με δική του ευθύνη. Πιστεύω πως το λογισμικό τού IOU το είχε επεξεργασμένο και πως θα έπρεπε να το είχε εφαρμόσει γρηγορότερα. Γι’ αυτό, εξάλλου, τον είχε επιλέξει ο Τσίπρας. Μην κρυβόμαστε. Δεν ήταν κάτι άλλο ο Βαρουφάκης πέραν αυτού.
Για μένα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αν κάποιοι τον εμπόδιζαν να το κάνει, ίσως και μετά από ένα μήνα. Τόσο γρήγορα. 

10/7/2017 
Ένα απίστευτα παράξενο βιβλίο του Κιμ Ιλ Σεν (ή Κιμ Ιλ-σονγκ) ιστορικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που είχε βγει στα ελληνικά, τυπωμένο στην Πιονγκγιάνγκ, το 1973!!
«Θεωρούμε ότι οι Νοτιοκορεάτες κυβερνήτες, στηριζόμενοι στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ιαπωνικού μιλιταρισμού, θα μπορούσαν να επιτεθούν ενάντια στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας. Οι Νοτιοκορεάτες κυβερνήτες μάς συκοφαντούν, όταν λένε πως τάχα θα επιτεθούμε στη Νότια Κορέα. Επί πλέον αναπτύσσουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία τους, ισχυριζόμενοι ότι τάχα επιδιώκουμε να “ερυθροποιήσουμε” τη Νότια Κορέα. Εξ αιτίας αυτής της δυσπιστίας και των παρεξηγήσεων, το πρόβλημα της ενοποίησης της Κορέας δεν σημειώνει ακόμη πρόοδο.
Νομίζουμε ότι αν οι Κορεάτες απ’ το ένα κι απ’ το άλλο μέρος ενωθούν θα μπορέσουν να φθάσουν στην εξάλειψη αυτής της δυσπιστίας κι αυτών των παρεξηγήσεων, να βρουν τα κοινά σημεία και, πάνω σ’ αυτή τη βάση, να φθάσουν στην εθνική ένωση».
[Από συνομιλία του Κιμ Ιλ Σεν με δημοσιογράφους των New York Times, την 26η Μαΐου 1972] 

9/7/2017 
Εδώ ο Χριστόδουλος, όταν ήθελε να προσελκύσει τη νεολαία στην Εκκλησία, έλεγε… «Ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες», κι εμείς θα κολλήσουμε, τώρα, σε μια σέλφι;
Θ’ αφήσουμε τους φιλελέδες να ασελγήσουν πάνω στο σώμα της κοινωνικής αγανάκτησης και του αποκλεισμού των 2/3 της κοινωνίας, επειδή βρέθηκαν και λίγοι χιπστεράδες και τράβηξαν μερικές αυτοφωτογραφίες;
Εντάξει, εγώ προσωπικά τις σέλφι δεν τις γουστάρω με τίποτα, αλλά δε γ@μιέται... Σας πάμε και με τις σέλφι!

15 σχόλια:

  1. Περιπτωσάρα ο Σαββόπουλος που χρήζει ανάλυσης ,ίσως και ψυχιατριακης αν αλιεύσει κανείς τις απίστευτες παπαριές που έχει πει και γράψει τα τελευταία τριαντα τόσα χρόνια.
    Άλλωστε δε μας αφορά το πρόσωπό του αλλά η πορεία του μέχρι άντε τα Τραπεζάκια.
    Το περίεργο είναι ότι πολλοί της γενιάς του κάπου κάπως κάποτε ανέκαμψαν. Αυτός εκεί μες τη γλίτσα
    Αυτό θα ήταν φαίνεται το αντίτιμο σιωπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι βέβαια όλα τα παλιά του ΔΣ για μικροπαρέες και κατ΄ ιδίαν ακρόαση - θυμίζω στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ, Μη μιλάς άλλο για αγάπη ,Σα τον καραγκιόζη κλπ - αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
      Η έμπνευση έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το Νιόνιο εδώ και δεκαετίες κι αυτό το έχει ομολογήσει κι ο ίδιος άλλωστε , έχει κάνει πολλά φάουλ και στη διαπλοκή μέσα είναι ΑΛΛΑ..
      Ανθρωπινα τώρα όταν έχεις γλυκαθεί στη δημοσιότητα και ο μύθος σου πουλάει ακόμη τι κάνεις;
      Απλά τον εξαργυρώνεις όσο μπορείς αδελφέ μου και στο φινάλε δεν προσβάλλεις και την αισθητική μας όπως τόσοι και τόσοι.
      Παπούλης είναι ο Νιόνιος κι ετοιμάζεται να σαλπάρει
      ΥΓ Η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο εννοώ το μουσικό της μέρος κι όχι τα παρασκηνιακά συμπαθητική ήταν

      Διαγραφή
    2. Πάντως Φώντα για μένα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να αναρτήσεις στοιχεία γύρω από τα περίφημα άλμπουμ του Νιόνιου Περιβόλι του τρελλού, Μπάλλος ,Βρώμικο ψωμί.
      Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι λίγες και σκόρπιες .
      Είμαι σίγουρος πως έχεις υλικό

      Διαγραφή
    3. Διάβασε εδώ. Για αρχή καλά είναι…

      1). ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ «Είμαι ένας Έλλην που παίζει ροκ», 2). «Ο Σαββόπουλος του Μπάλλου απογοήτευσε»… ποιος το έγραψε αυτό;

      http://diskoryxeion.blogspot.gr/2015/02/1-2.html

      Διαγραφή
    4. τα διάβασα αυτά αλλά θα με ενδιέφεραν πχ η συνεισφορρά των Μπουρμπουλιών στο περιβόλι του τρελλού και γιατί η κόπηκε η φωτογραφία του οπισθόφυλλου και τα παρασκηνιακά του Μπάλλου και του Βρώμικου Ψωμιού. Παίζουν μορφές της τότε σκηνής.
      Εφόσον έχεις από τον τότε τύπο συνεντεύξεις του Νιόνιου και κριτικές θα μπορούσες να τις ανθολογήσεις.
      Άκουσα τη συνέντευξη του στο .. φίλο σου για το Περιβόλι αλλά πολλλά ο Νιόνιος τα μασάει

      Διαγραφή
    5. Κοίταξε… δεν έχουν και πολύ σημασία όλα αυτά. Κάποια μικρή μπορεί να έχουν…
      Σημασία έχει πως ο «Μπάλλος» και το «Βρώμικο Ψωμί» πρωτίστως είναι δύο από τα σημαντικότερα άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας.
      Τώρα, το γεγονός ότι αποτελούν και κορυφαίες στιγμές του ελληνικού ροκ αυτό τιμά το ελληνικό ροκ πρώτα-πρώτα.

      Διαγραφή
    6. πάντως στην κομένη φωτο που αναφέρεις φίλε εικονίζονται ο Ντάλας. ο Τσιλογιάννης. ο κιμπορντίστας Άρης Τασούλης , μετέπειτα στον Ακρίτα και ο κιθαρίστας ο Τάκης Ανδρούτσος που πήγε μετά στους Πελόμα, στο σπίτι του εικαστικού Ευγνώμονα Διαλετή.
      Λογικά αυτοί παίζουν στο άλμπουμ .

      Διαγραφή
    7. Τα έχουμε πει αυτά εδώ...

      http://diskoryxeion.blogspot.gr/2012/12/15-60s.html

      Διαγραφή
  2. Τι -Ρεξ ,Πιέρ Κλεμεντί, Νιόνιος και το φοβερό οι γέροι γίναν νέοι κι οι νέοι νεώτεροι.
    Περιοδικάρα πρέπει να ήταν το Φαντάζιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/07/blog-post_428.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο το ότι οι Foo Fighters ειναι καλυτεροι απο τους Nirvana μου ηρθε κατακεφαλα οπως το μπασο του Novoselic που επεσε στην κεφαλα του στα Mtv awards το 92

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα οι Nirvana δεν μ' αρέσουν καθόλου. Οι Foo Fighters μ' αρέσουν κάπως.
      Όσο θα μπορούσε να μ' αρέσει ένα συγκρότημα των nineties.

      Διαγραφή
  5. Φωντα δεν ειναι δυνατον να ακουω αποσενα τετοια πραγματα...οι Nirvana εβγαλαν το τελευταιο ΜΕΓΑΛΟ αλμπουμ της μουσικης ροκ...ποιοι Foo Fighters τα υπολειμματα των Nirvana?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου αρέσουν οι Nirvana. Ποτέ δε μου άρεσαν. Τους θεωρώ ανέμπνευστους και σφόδρα υπερτιμημένους. Αυτό. Και δεν το συζητώ άλλο.
      Όχι μόνο μ' εσένα, αλλά με κανέναν. Είναι η άποψή μου αυτή, από τις αρχές του '90.

      Διαγραφή