Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 239

5/4/2020
Διαβάζω για διάφορες ουτοπίες-δυστοπίες τον τελευταίο καιρό παντού. Έχουν ξεσκονιστεί «θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι», βιβλία του Ρέι Μπράντμερι, του Τζορτζ Όργουελ και άλλα πολλά. Κι εγώ άνοιξα το «1984» για να βρω κάποιο μικρό απόσπασμα, ώστε να το μεταφέρω εδώ. Θυμήθηκα όμως κάτι άλλο, με την αφορμή, για το οποίο είχα διαβάσει παλιά, ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν, φαντάζομαι ελάχιστοι, τον σοβιετικό αγροτο-οικονομικό ρεαλιστή και ουτοπιστή Αλεξάντερ Τσαγιάνοφ. Αυτός είχε γράψει ένα βιβλίο το 1920, που είχε τίτλο «Το ταξίδι του αδελφού μου Αλεξέι στη γη της αγροτικής ουτοπίας» (νομίζω αμετάφραστο στα ελληνικά), στο οποίο η δράση αφορούσε στο 1984!
Τριάντα χρόνια πριν τον Όργουελ ήταν ο Τσαγιάνοφ εκείνος που είχε επιλέξει το 1984 για να τοποθετήσει την ιστορία του. Πιθανώς, μάλιστα, ο Όργουελ να τον ήξερε, αποτίνοντας έτσι έναν ειδικό φόρο τιμής στον σοβιετικό συγγραφέα – και το λέω τούτο επειδή ο Όργουελ γνώριζε ας πούμε τον Γιεβγκένι Ζαμιάτιν (καθώς είχε επηρεαστεί από το βιβλίο τού Ζαμιάτιν «Εμείς» του 1921).  
Τέλος πάντων ο Τσαγιάνοφ, στο δικό του βιβλίο, περιγράφει μία πολύ προωθημένη αγροτική, σοβιετική να την πούμε, ουτοπική κοινωνία (την οποίαν τοποθετεί, όπως είπαμε, στο 1984). Ο πληθυσμός εκεί ζει αρμονικά, σε πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, σε τέλεια συμφωνία με τη φύση, και κάπως έτσι μπαίνει στο μάτι των Γερμανών οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν άλλον, ισχυρό επίσης, αστικό πολιτισμό, ο οποίος όμως είναι επιθετικός! Και κάπως έτσι οι Γερμανοί, το 1984, θα εκστρατεύσουν εναντίον της Ρωσίας, με στόχο να αλώσουν την... αγροτική της ουτοπία. (Πόσα πράγματα είχε προβλέψει ο άνθρωπος!). Οι Ρώσοι, όμως, έχουν μάθει να ζουν σε σύμπνοια με τη φύση, γνωρίζοντας άριστα την... συμπεριφορά της. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες θα παγιδεύσουν τα γερμανικά στρατεύματα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί όπου θα αποδεκατιστούν από σφοδρούς κυκλώνες!
Υπάρχει και αυτό το βιβλίο (που δείχνουμε πιο πάνω) με σοβιετικά διηγήματα ΕΦ, αλλά δεν έχει μέσα τίποτα του Τσαγιάνοφ. Μετάφραση από τον αείμνηστο Θανάση Παπαρήγα, σύζυγο της Αλέκας Παπαρήγα.

5/4/2020
Ο Τσιόδρας πρέπει ν’ ακούει Τώνη Μαρούδα και ο Χαρδαλιάς Μπέσσυ Αργυράκη.

5/4/2020
Τον Δεκέμβρη έχω ικανούς τους μητσοτάκηδες και τους παραμητσοτάκηδες να βγουν και να μας πουν πως... φέτος (το 2020) είχαμε τα λιγότερα τροχαία και τους λιγότερο σκοτωμένους σε αυτοκινητικά (μπράβο στο υπουργείο μας!), από κάθε άλλη χρονιά.
Α ναι, και τους λιγότερους πνιγμούς σε χειμερινούς κολυμβητές...

5/4/2020
Στην Ελλάδα πεθαίνουν περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο. Χοντρικά δηλαδή 10 χιλιάδες τον μήνα (απ’ όλες τις αιτίες). Κανείς δεν μας λέει πως μέσα σ’ ένα εξάμηνο π.χ. θα έχουν πεθάνει περισσότεροι λόγω κορωνοϊού. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να μας δείξει πώς κινήθηκε η ίωση. Αν, δηλαδή, συνέβαλε σε περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο.
Κάτι, φυσικά, που ισχύει για κάθε χώρα. Και για την Ιταλία και για την Ισπανία και για όλες.
Η τρομοκρατία με το να ανακοινώνεις θανάτους μόνον από κορωνοϊό είναι προφανής.
Κανείς δεν ξέρει, κατ’ αρχάς, αν αυτοί που πεθαίνουν υποκύπτουν όντως από τον κορωνοϊό ή απλώς έχουν και κορωνοϊό.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, επίσης, πόσοι είναι αυτοί που θα πέθαιναν ούτως ή άλλως σε 15, 20 μέρες, 1 μήνα ή 2 μήνες και απλώς πεθαίνουν τώρα, όλοι μαζί, πιο γρήγορα, εξ αιτίας του κορωνοϊού.
Θέλω να πω πως κανένα νούμερο αυτή τη στιγμή δεν λέει την αλήθεια. Όλα σπεκουλάρονται, αναλόγως με το τι ζητάς. Π.χ. με το να παρουσιαστούν οι Χαρδαλιάδες ως σωτήρες του ελληνικού λαού.

4/4/2020
Οι πολιτικές εγκλεισμού του Μητσοτάκη κάνουν ολέθριο κακό και στην υγεία (επιβαρύνοντας αφόρητα τους υγιείς, καθιστώντας πλέον ευάλωτους και αυτούς), μα και στην οικονομία (την οποία διαλύουν όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα). 
-34% στο ΑΕΠ, έτσι χαλαρά (πρώτοι από το τέλος) κατά τον ΟΑΣΑ.

4/4/2010
Χίλιες φορές το «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» και το «5λεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου», παρά Τσιόδρας-Χαρδαλιάς.

4/4/2020
Είναι από τους ελάχιστους μεγαλογιατρούς (ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λαϊκή λέξη) από τον οποίον μπορείς ν’ ακούσεις δύο σοβαρές κουβέντες αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες. 
Πρέπει να ήταν καλός στα Μαθηματικά ο δόκτορας Γ. Ιωαννίδης (του Stanford), εν αντιθέσει με τους περισσότερους συναδέλφους του, που ήταν και είναι (μάλλον) κουμπούρες.

11 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Είναι από τους ελάχιστους μεγαλογιατρούς (ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λαϊκή λέξη)..."...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.documentonews.gr/.../g-iwannidhs-ta-sxetika...
    Γ. Ιωαννίδης: Τα σχετικά λιγότερα κρούσματα δεν οφείλονται στην πολιτική Τσιόδρα | Documento

    Hermis Kefalas
    Νομίζω πως ο Τσιορδας είπε πως το επόμενο στάδιο ειναι ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, όταν θα έχουν διαλυθεί τα πάντα. Δώρον-άδωρον τότε.

    Nick Rovas
    ακριβώς διότι είπε η επόμενη φάση μετά τη κάθοδο της καμπύλης.....

    Hermis Kefalas
    ντρέπομαι για αυτό που θα πω αλλά το πρόβλημα δν είναι η έλλειψη τεστ αλλά η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι ελάχιστες ΜΕΘ. Μόνο πανικό θα μπορούσε να φέρει η διαπίστωση της έντασης της πανδημίας. Τα μέτρα ήταν απαραίτητα στο πλαίσιο της ανικανότητας μας ως κράτος πρόνοιας....

    Ilias Frantzis
    δεν είσαστε οι μόνοι. Δες Ευρώπη, ΗΠΑ κλπ κλπ κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντρέας Μπικουβαράκης
      Εδώ δεν κάνουν καν θερμομέτρηση στα αεροδρόμια! Τι να μας πει τώρα κι ο Τσιόρδας.

      Ferris Costas στον Hermis Kefala
      Αυτό είναι το θέμα, ίσως όχι μόνο αυτό, αλλά κυρίως αυτό.

      Hermis Kefalas
      Θεσμικό είναι το θεμα! Ο τομέας της υγείας είναι θεσμικός παράγοντας για τη λειτουργία ενός κράτους! Μιλαμε βέβαια για έναν τομέα στο ελληνικό κράτος με ζωή λιγότερης των 40 χρονων. Τι να πουν κ άλλες χώρες με τεράστια παράδοση στο εθνικό συστημα υγείας !

      Giorgos Stamatelos
      Τί να πει ο άνθρωπος; Τα αυτονόητα λέει.

      Spiros Boikos
      Το μόνο που έλειπε ήταν ένας Ιωαννίδης (αστειεύομαι)

      Salvo Coleman
      Ορθολογισμός.

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Άψογος.

      Koma Gaeshi
      O Ιωαννίδης δεν είναι απλώς "μεγαλογιατρός", είναι το #1 στον κόσμο στην ιατρική έρευνα με χρήση δεδομένων. Στο google scholar σήμερα εμφανίζει 264.392 αναφορές στο έργο του, μυθικός αριθμός. Πολλά από αυτά που λέει και γράφει σηκώνουν πολύ συζήτηση, π.χ. η εμμονή του με την αριστεία και τον ελιτισμό αλλά σε αυτά που λέει εδώ έχει δίκιο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν τον υποτίμησα λέγοντάς τον "μεγαλογιατρό". Το εννοούσα. Αλλιώς θα τον έγραφα απλώς γιατρό. Δεν μας ενδιαφέρει τώρα τι λέει και τι γράφει γενικώς, αλλά αυτά που λέει τούτη τη στιγμή για τον κορωνιό.

      Koma Gaeshi
      Ναι κατανοητό.

      Nikos Gkikas
      https://m.youtube.com/watch?v=uviAc7r_5pw&feature=share
      Λιγότεροι θάνατοι στην Ιταλία απο το φυσιολογικό - Καθηγητής Ιωαννίδης…

      Giorgos Maridakis
      https://www.youtube.com/watch?v=DKapl05dVWQ
      Κορωνοιός - Covid 19: Παγκόσμιος συναγερμός και εξελίξεις στην Ελλάδα

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ περί "Ζάχου Χατζηφωτίου" κ/λπ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ από την ΤΕΔ-ΥΕΝΕΔ
    Παρουσιαστές: Δημήτρης Γιανναράκος, Νίκος Δενδρινός
    Εκπομπή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία παρουσίαζε κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά της, τον σύγχρονο εξοπλισμό της, την εκπαίδευση και γενικά τα επιτεύγματά της, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Στην εκπομπή συμμετείχαν και γνωστοί τραγουδιστές της εποχής.
    Το 1969 η εκπομπή προβαλλόταν κάθε Πέμπτη, το 1974 κάθε Τρίτη και το 1978 κάθε Δευτέρα.<<
    https://www.youtube.com/watch?v=tbVRnDm56Zc
    Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου ΥΕΝΕΔ 1980

    Nikos Mitrogiannopoulos
    το πιο απεγνωσμένο ποστ που διαβασα τις τελευταίες μέρες. Έχω ξελιγωθεί :)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι εγώ γελάω μόνος μου.

    Dionysis Tsaglis
    Και το Κάθε Μεσημέρι επίσης

    Christophoros Godot
    το "5λεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου" ήταν καλό. Τα έχωνε στους νεοέλληνες

    Nick Rovas
    Μόνο που τώρα ούτε τα πεζοδρόμια δεν είναι δικά μας

    Christophoros Godot
    Συγχρονη Ευα

    Giorgos Stamatelos
    Δώσε!!!

    Christos Tzitzimikas
    Κάτι σαν το πεντάλεπτο του μίσους στο 1984... παίζει να μελετάνε τα βιβλία του εχθρού σαν το θείο τους τον Αδόλφο

    Christos Galiatsatos
    εμένα πάλι, ο τσιόρδας, μου θυμίζει αυτό

    Aris Miltos Maroulis
    Είσαι τολμηρός αλλά αληθινός

    Ilias Frantzis
    Bolka i Lolka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Στην Ελλάδα πεθαίνουν περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο.<<

    Ροζίτα Σπινάσα
    Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι θα είναι οι θάνατοι που θα προκαλέσει η οικονομική κρίση (αυτοκτονίες, ασθένειες με θανατηφόρα κατάληξη).

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εννοείται. Ο εγκλεισμός κατ' αρχάς σε επιδεινώνει ψυχικά και σε καθιστά πιο ευάλωτο γενικά - σε κάθε ασθένεια. Και αυτό μπορεί να είναι επίσης μετρήσιμο μετά από ένα χρόνο.

    Ροζίτα Σπινάσα
    παλεύουμε για μια πύρρειο νίκη.

    Vassilis Konstandopoulos
    Προσωπικά, τα έχω πει και χτυπιέμαι. Οκ, το 70 για την Ελλάδα δεν είναι κάτι σταστιστικά μετρήσιμο. Θα ήθελα να ξέρω, σε Ισπανία και Ιταλία, ποια είναι η διαφορά προς τα πάνω του μέσου όρου των ημερήσιων, ξερωγώ εβδομαδιαίων νεκρών σε Κανονικές συνθήκες, από αυτό κάτι θα μπορούσε να βγει. να μην πάω σε συγκρίσεις με αναγωγή ηλικίας, πάθησης κλπ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει το εβδομαδιαίο θα είναι μεγαλύτερο, ή μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά πρέπει να δεις στο εξάμηνο και ακόμη καλύτερα στο χρόνο.

    Vassilis Konstandopoulos
    εννοείται, χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα, όμως έστω το μηνιαίο κάτι θα μας έλεγε. Φυσικά, εγχωρίως δεν έχει νόημα, όταν είμαστε σε ειδική συνθήκη εξαρχής. Αλλά κάποια νούμερα θα με ενδιέφεραν, πχ, κατά πόσο έχουν μειωθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία (έκτακτες και μη, για περιπτώσεις άσχετες του ιού); Τι μεταβολές έχουν σημειωθεί στις ΜΕΘ; Υπάρχει μεταβολή στις κλήσεις και μεταφορές του ΕΚΑΒ; Και άλλα.

    Vassilis Konstandopoulos
    άσχετο, τα τροχαία λογικά έχουν μηδενιστεί, ήγουν έχει μπει κόφτης στα έκτακτα των νοσοκομείων. Φυσικά μιλάμε για τα δημόσια, θα είχε ενδιαφέρον και μέτρηση στα ιδιωτικά. Η στατιστική έχει πολύ ψωμί, μακάρι να την κάνει κάποιος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε ναι, θα σου πουν στο τέλος του χρόνου, οι μητσοτάκηδες, πως πήραμε μέτρα και ελαττώθηκαν τα τροχαία... ��

    Vassilis Konstandopoulos
    αχαχα, το μόνο σίγουρο. θα δούμε τρελά στατιστικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν δεόντως.Παίζει και ο κορωνίός να γιατρέψει και τον καρκίνο.

    Zak Famellos
    Όποιος τολμήσει και διαφωνήσει μπορεί να δικαστεί μετά το πέρας της πανδημιας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Άμα είσαι λακωνικός και εκφράζεσαι προφητικά, σαν τους αγιορείτες, το δέχομαι.

    Zak Famellos
    ναι ρε φίλε όμως σεβασου τον κόπο που έκανα για να γράψω τα σχόλια που μου έσβησες. Εν τέλει απόψεις λέμε. Τα σχόλια είναι δημοκρατικός διάλογος η και αντίλογος.Δεν έχω σκοπό να αναλύσω την πολιτική σκηνή της χώρας γιατί θα μεροληπτω υπέρ συγκεκριμένου χώρου (καταλαβαίνεις τι εννοώ).Προσωπικά με προσβάλει να μου σβήνει κάποιος το σχόλιο μου,το θεωρώ αντιδημοκρατικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν θέλω σχόλια-σεντόνια. Να είσαι σύντομος και να τοποθετείσαι πάνω σε όσα λέει ανάρτηση. Δεν είναι εδώ ο χώρος για να λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Δεν παρέχω τέτοιο χώρο.

      Zak Famellos
      στο τελευταιο κομματι που εγραψες συμφωνω δεν λεω,αλλα οτι υπαρχει κατι πολυ φονικο εκει εξω δεν αλλαζει.Τα στοιχεια προφανως δεν μπορει να ειναι τα απολυτως πραγματικα,απλα και να ηταν τι θεωρεις οτι θα αλλαζε; αυτα εν ολιγοις

      Nicholas Hatziyiannis
      Στις ανακοινώσεις για τα θύματα, λένε πάντα ποιοι είχαν υποκείμενα νοσήματα. Και για τους 70 μέχρι τώρα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Άρα τι;
      Κάνουν νεκροψίες για να δουν την πραγματική αιτία θανάτου;
      Εδώ πέθανε ο άλλος και μετά ανακάλυψαν ότι είχε κορωνιό, επειδή ήταν δωρητής οργάνων. Και τον μέτρησαν κι αυτόν.

      Nicholas Hatziyiannis
      ένας ήταν

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όλοι είναι (εγώ θα σου πω, έτσι για να το πω). Κανείς δεν ξέρει από τι ακριβώς πεθαίνει ο καθένας. Γίνονται νεκροψίες; Αυτό είναι το ερώτημα.

      Nicholas Hatziyiannis
      Είναι η ίδια λογική με το Aids, κανείς δεν πεθαίνει από Aids, από τις παρενέργειες που προκαλεί, τις άλλες ασθένειες πεθαίνει.

      Vassilis Konstandopoulos
      Δεν υπάρχει άρα. Το μοναδικό μέλημα είναι να μη τιγκάρουν οι λιγοστές ΜΕΘ. Το κολπάκι είναι επικοινωνιακό, αλλιώς θα καταρρεύσει το σύμπαν. Όσο αντέχουν οι ΜΕΘ, όλα καλά και επικοινωνία.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι το ίδιο. Η αναπνευστική ανεπάρκεια π.χ. έχει ένα σωρό διαφορετικές αιτίες, που δεν έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο ιό.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Του Τσιόδρα...

      Vassilis Konstandopoulos
      Πάλι η στατιστική. Πόσοι ξερωγώ έχουν πάει από λοίμωξη αναπνευστκού (η οποία προκαλείται από ένα σκασμό παράγοντες, πχ, σε βαριά ημιπληγία, τετραπληγία κλπ)

      Elias Zaikos
      Περιληπτικά η ταπεινή μου άποψη:
      Η ιδιομορφία αυτού του ιού είναι πως έχει τη δυνατότητα να γονατίσει οποιοδήποτε σύστημα υγείας του σύγχρονου κόσμου κι απο κεί και πέρα -αλυσιδωτά- να διαλύσει κάθε ιστό του, να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα, και μαζί του οι διαχειριστές της εξουσίας. Αν δεν είχε αυτή την ιδιότητα, δεν έχω καμμία αμφιβολία πως την επιδημία θα την αντιμετώπιζαν σαν μια ακόμα γρίπη, φονική μεν αλλά μέχρι εκεί.
      Για τα κεκτημένα τους έχουν χλωμιάσει κι αυτά ιδρώνουν να διατηρήσουν, χώρια που η όλη τρομοκρατία που επιβάλλεται και ο φόβος που καλλιεργείται θα τους εξυπηρετήσει αφάνταστα στη μελλοντικη εκστρατεία χειραγώγησης.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ Ηλία δεν το δέχομαι το πρώτο κομμάτι (από το "Η ιδιομορφία... μέχρι εκεί"). Έχουν γίνει εγκληματικά λάθη από την αρχή. Που τώρα δεν έχω το κουράγιο να τα αναπτύξω.

      Nikos Gkikas
      Επίσης κανείς δεν μας λέει :
      1. Πόσα τεστ έχουν γίνει.
      2. Πόσοι Έλληνες έχουν κάνει τεστ. (συμπίπτουν τα δύο νούμερα?)
      3. Τι άλλαξε από τις αρχές Μαρτίου και γιατί δεν επιβλήθηκαν τότε οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται και θα επιβληθούν τώρα και στο εξής. Άλλαξε κάτι... στον ιό?
      4. Γιατί απαγορευτηκαν οι δηλώσεις νοσηλευτών κλπ σε ΜΜΕ.

      Costis Drygianakis
      Ορθά ομιλείς, Φώντα. Μόνο μακροπρόθεσμα θα μάθουμε αν υπήρξε πράγματι λόγος καραντίνας ή αν κάποιες άλλες φωνές που ακούστηκαν, όπως αυτή του Ιωαννίδη, ήσαν λογικότερες. Στην Ιταλία βέβαια τα νούμερα του Μαρτίου ήταν πολύ πάνω από το σύνηθες των προηγουμένων ετών ...

      Ilias Frantzis
      Τρισδιάστατη συνάρτηση ταχύτητας, χρόνου και μάζας. Κάποιος μαθηματικός να βοηθήσει?

      Διαγραφή
    2. Νεκροτομές δεν γίνονται λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου και στα νεκροτομεία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές(σε όλο τον κόσμο σχεδόν) και εφόσον είναι γνωστή η αιτία θανάτου ΠΟΤΕ δεν γινόταν φυσικά ούτε και τώρα γίνεται.Μόνο στην Κίνα έγιανα στην αρχή της επιδημίας και αυτές λίγες..

      Διαγραφή
    3. >>και εφόσον είναι γνωστή η αιτία θανάτου<<
      Αμ δεν είναι.

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τον Δεκέμβρη έχω ικανούς τους μητσοτάκηδες και τους παραμητσοτάκηδες..."...

    Yiannis Christodoulatos
    Καθάρισαν και τα εξάρχεια!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    υπό το μηδέν η εγκληματικότητα ��

    Rula Monogiou
    ας περιμένουμε κάνα μήνα για την εγκληματικότητα εννοώ...

    ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
    Για επιστροφή επίσης τελών κυκλοφοριας δεν ακούμε τίποτα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σωστό.

    ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
    ούτε θα ακούσουμε,απαντάω σε μένα.

    Michalis Matthaiou
    Μηδενικοί φετος οι θάνατοι απο κροκόδειλους.

    Nikos Gkikas
    Ξέχασες ληστείες, διαρρήξεις, επεισόδια σε Εξάρχεια κλπ.

    Spyros Kotortsis
    Προεκλογικά θα ακούσουμε πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ο Τσιόδρας πρέπει ν’ ακούει Τώνη Μαρούδα και ο Χαρδαλιάς Μπέσσυ Αργυράκη."...

    Dimosthenis Mavrochis
    Στανταράκι & Ρόμπερτ Ουίλιαμς ο Nick Hard

    Louiza Koulas
    Για τον πρώτο συμφωνώ, διευρύνω λίγο προς ρεμπέτες με βυζαντινές καταβολές για τα μεγάλα κέφια. Για τον δεύτερο ποντάρω κάτι σε ατόφιο σκυλολόϊ, και όπου αλλού "σηκώνει" πουράκλα.

    Κωστας νικολαος εστρελιδης
    Τσιόδρας κλαρίνα ο άλλος αργυρό

    Win Berry
    Τσίοδρας στάνταρ έχει αυτό τον δίσκο του Yanni που είναι σε αμμουδιά ξυπόλητος και έχει βάλει τα πόδια στην άμμο ή κάποιο live στην Acropolis

    Panos Poul
    Χαχαχαχα! Και Κοινουση ο Τσιοδρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb περί "1984" κ.λπ.

    Michail Agrafiotis
    Ενδιαφερον. Δεν τον ηξερα τον Τσαγιάνοβ. Εχω κι εγώ παραδείγματα Ρώσων που προηγήθηκαν σε είδη, απόψεις ή στυλ που τα ξέρουμε από Δυτικούς. Πχ ο Ροζάνοβ εγραψε σεξουαλική φιλοσοφία πολύ πριν τον Μπατάιγ!

    Nobo StillIllopoulos
    Υπάρχει και ένα ακόμα κορυφαίο ανάλογο βιβλίο, του Αντρέι Πλατόνοφ
    https://www.protoporia.gr/platonof-antrei-ta3idi-me...
    Ταξίδι με ανοιχτή καρδιά - Αντρέι Πλατόνοφ - 9789602366875 | Protoporia.gr

    Βασιλης Στρατιωτης
    Το ΕΜΕΙΣ το θεωρω αξεπεραστο....

    Ilias Frantzis
    Ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή η παρατήρηση για το βιβλίο του Alexandrer Chayanov αλλά νομίζω πως και ο Orwell και Alexandrer Chayanov είχαν ως πηγή αρχικής έμπνευσης μια από τις πρώτες δυστοπικές νουβέλες που γράφτηκαν, το "The iron heel" του Jack London στο πολύ μακρινό 1907. Όσο για το έτος 1984, υπάρχουν υποθέσεις και ενδείξεις ότι ο Jack London το υπαινίσσεται στο βιβλίο με λέξεις και νούμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή