Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΒΡΥΖΑΣ ένας έλληνας αυτοσχεδιαστής στον κατάλογο της πορτογαλικής Creative Sources Recordings

O Δήμος Βρύζας (Dimos Vryzas) είναι ένας νέος αυτοσχεδιαστής, ο οποίος εσχάτως κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ στην γνωστή μας πορτογαλική εταιρεία Creative Sources Recordings, για καλλιτέχνες και άλμπουμ της οποίας έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Π.χ. για εγγραφές των Harri Sjöström / Guilherme Rodrigues, Αντώνη Ανισέγκου / Χρήστου Γερμένογλου, Thomas Stempkowski / Έλενας Κακαλιάγκου / Ingrid Schmoliner, Jacques Foschia / Mike Goyvaerts / Christoph Irmer / Georg Wissel κ.ά.). Το άλμπουμ τού Βρύζα  ο οποίος είναι βιολιστής, έχει τίτλο Really Short and Tonal (2020), είναι ηχογραφημένο στο Polytropon Studio στην Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 2019 και αποτελεί, φυσικά, φετινή κυκλοφορία.
Όπως διαβάζουμε στο site του, ο Βρύζας ασχολείται κυρίως με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, έχοντας διδαχθεί πράγματα από τους Fred Frith και Alfred Zimmerlin. Ως αυτοσχεδιαστής, λοιπόν, κινείται βασικά με σόλο projects, έχοντας όμως συνεργαστεί και με άλλους μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές κ.λπ.
Στο “Really Short and Tonal” ο Βρύζας παρουσιάζεται μόνος του, πάντως, παίζοντας βιολί, πατώντας πετάλια, ενώ κάπου-κάπου ακούγεται και η φωνή του.
Το άλμπουμ του περιλαμβάνει επτά tracks, ποικίλων διαρκειών, από μονόλεπτα έως 18λεπτα, μέσα από τα οποία ο έλληνας μουσικός επιχειρεί να αναδείξει συγκεκριμένης φύσης ηχοτοπία, τα οποία όμως σχετίζονται με εντελώς διαφορετικές αναφορές. Από την μια μεριά υπάρχει ό,τι πιο σύγχρονο και προχωρημένο στον τομέα της improv music, εκείνης που επεκτείνεται και μέσω ηλεκτρονικών, αλλά από την άλλη υπάρχουν και πιο έντεχνες αναφορές και κυρίως παραδοσιακές, τις οποίες ενσωματώνουν στο πλάνο τόσο το βιολί, όσο και η φωνή με τα εφφέ. Το αποτέλεσμα έχει πολύ ενδιαφέρον, ιδίως στο μεγαλύτερο σε διάρκεια track του άλμπουμ, το 18λεπτο “He dances alone in the fog”, στο οποίο «μαζεύονται» ακόμη και drones, noisy, και experimental rock στοιχεία.
Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση «δύσκολου» άλμπουμ, από έναν μουσικό που αξίζει να τον παρακολουθήσουμε και στα επόμενα βήματά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου