Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

MATT WILSON QUARTET ένας σημαντικός ντράμερ της σύγχρονης jazz, στο καινούριο δυνατό άλμπουμ του

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο δισκορυχείον θα εντοπίσει καμμιά 20αριά άλμπουμ, τα οποία ανήκουν είτε αποκλειστικώς στον ντράμερ Matt Wilson είτε ο ίδιος έχει κάποια συμμετοχή σε αυτά. Λέμε για δίσκους των Dave Glasser, Owen Broder / The American Roots Project, Heliosonic Tone-Tette, Ken Schaphorst Big Band, Ken Peplowski, Dan Trudell και άλλων. Επίσης οι σημαντικές «προσωπικές» ηχογραφήσεις του “Honey and Salt / Music inspired by the poetry of Carl Sandburg” [Palmetto, 2017], “Beginning of a Memory” [Palmetto, 2016] (με Matt Wilson’s Big Happy Family), το άλμπουμ του με τον John Medeski “Gathering Call” [Palmetto, 2013] κ.λπ. Θέλουμε να πούμε με αυτά πως ο Matt Wilson δεν είναι κάποια τυχαία περίπτωση, αλλά μία από τις πιο σημαντικές μονάδες στο χώρο της σύγχρονης, αμερικανικής, jazz.
Γεννημένος το 1964 στο Knoxville του Illinois, ο Wilson απασχολεί τη σκηνή από τα χρόνια του ’80 όντας μέλος σε μπάντες που οδηγούσαν οι Joe Lovano, John Scofield, Charlie Haden, Lee Konitz κ.ά., συνεργαζόμενος στην διαδρομή με τους Herbie Hancock, Elvis Costello, John Zorn, Bill Frisell, Marshall Allen και πάει λέγοντας. Με προσωπική καριέρα που αριθμεί κάμποσα άλμπουμ, ο Wilson είναι ένας θεράπων του groove, όταν εμφανίζεται με μικρά σχήματα, όπως κι ενός ιδιότυπου swing, όταν παίζει με πιο μεγάλα, π.χ. την 13μελή Matt Wilsons Big Happy Family.
Το πιο νέο άλμπουμ τού Matt Wilson και του κουαρτέτου του (Jeff Lederer τενόρο, άλτο & σοπράνο σαξόφωνα, κλαρινέτο, πίκολο, φωνή, Kirk Knuffke κορνέτα, σοπράνο κορνέτα, φωνή, Chris Lightcap ακουστικό & ηλεκτρικό μπάσο, φωνή, Matt Wilson ντραμς, ξυλόφωνο, φωνή) αποκαλείται “Hug!” [Palmetto Records, 2020], περιλαμβάνει έντεκα tracks (περίπου μοιρασμένα ανάμεσα σε πρωτότυπα και διασκευές) και είναι χάρμα ώτων!
Τι να πεις, εξάλλου, για τους αμερικανούς μουσικούς που έχουν τρίψει παντελόνια στην εκμάθηση της jazz, στην παράδοσή τους με άλλα λόγια, και που γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα μυστικά και όλα τα τερτίπια της; Γιατί μόνο και μόνο τις διασκευές να λάβεις υπ’ όψιν σου εδώ (συνθέσεις των Gene Ammons, Abdullah Ibrahim, Charlie Haden, Sun Ra, Dewey Redman – διασκευάζεται ακόμη ο country anthemKing of the road” του Roger Miller) είναι αρκετό ώστε να αντιληφθείς για τι ακριβώς γράφουμε, και κυρίως τι ακριβώς ακούγεται (στο “Hug!”).
Από το σκληρό bopThe one before this” του Gene Ammons και το afro-grooveJabulani” του Abdullah Ibrahim (που το παρουσίαζε στην Δανία και αλλαχού, ο νοτιοαφρικανός πιανίστας και συνθέτης, από τα late 60s ήδη, με τον John Tchicai κ.ά.), μέχρι το “In the moment” του Charlie Haden (ένα από τα πιο δυναμικά tracks, που συνέθεσε στην διαδρομή του ο μεγάλος μπασίστας της jazz και που υπάρχει στο “Quartet West” του 1987 – στο ρόλο του Ernie Watts ο Jeff Lederer, που «αλωνίζει» σε υπερ-ταχύτητες) και το “Interplanetary music” του Sun Ra (από το “We Travel the Space Ways” του ’67 – με το κουαρτέτο τού Matt Wilson να αντικαθιστά επαξίως την Arkestra και στα φωνητικά!) μια πλημμυρίδα γόνιμης και βασικά απολαυστικής jazz κατακλύζει τον χώρο.
Πολύ αξιόλογο άλμπουμ, από έναν μουσικό, τον ντράμερ και συνθέτη Matt Wilson, που δεν χάνει ευκαιρία για να δείξει πόσο μετράει στο jazz circuit, σήμερα.
Επαφή: www.mattwilsonjazz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου