Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ο REZ ABBASI αποδίδει συνθέσεις του Django Reinhardt

Για τον πακιστανό κιθαρίστα (μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια) Rez Abbasi γράφουμε τακτικά τον τελευταίο καιρό. Πρώτα ήταν για το θαυμάσιο άλμπουμ του “Unfiltered Universe” [Whirlwind Recordings, 2017], τη συνεργασία του με τους Rudresh Mahanthappa,Vijay Iyer κ.ά., έπειτα ήταν για το “A Throw of Dice” [Whirlwind Recordings, 2019], που είχε ολοκληρωθεί με τη βοήθεια τού συγκροτήματός του Silent Ensemble και πιο πρόσφατα ακόμη για την συνεργασία του με την αρπίστρια Isabelle Olivier στο CD Oasis” [enja yellowbird, 2019]. Τώρα, ένα νέο άλμπουμ τού Rez Abbasi στρίβει στο player. Έχει τίτλο Django-shift [Whirlwind Recordings, 2020], περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικώς συνθέσεις τού Django Reinhardt (οι υπόλοιπες ανήκουν και αυτές στο ρεπερτόριό του) και συμμετέχουν σ’ αυτό οι: Rez Abbasi άταστες και με τάστα ακουστικές κιθάρες, Neil Alexander όργανο, ηλεκτρονικά, σύνθια και Michael Sarin ντραμς.
Εννέα είναι τα tracks που ακούγονται στο “Django-shift” – επτά συνθέσεις τού Django, μία του Ion Ivanovici (το “Anniversary song”, που δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο «Τα κύματα του Δουνάβεως») και μία του Kurt Weill (“September song”).
Η μπάντα «πετάει» – ίσως δεν χρειάζεται να το πούμε καν αυτό. Είναι και το ρεπερτόριο τέτοιο, είναι και οι τρεις παικταράδες, που τα ισοπεδώνουν όλα, είναι και η πολύ ωραία ηχογράφηση-παραγωγή (από τον ίδιο τον Abbasi), που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για... ημίμετρα.
Έξοχα κομμάτια, γνωστά και πασίγνωστα, από το “Heavy artillery” και το “Swing 42”, μέχρι το “Cavalerie” και το “Hungaria”, τα οποία αντιμετωπίζονται με ευφυή και ιδιάζοντα τρόπο, από τον Abbasi και την μπάντα του.
Κατ’ αρχάς το εισαγωγικό “Diminishing” δεν είναι επηρεασμένο μόνον από τον Django (προφανώς), μα και από τον Thelonious Monk. Οι «μονκισμοί» του είναι δε σαφείς στην ανάπτυξή του, κάτι που, όπως λέει ο ίδιος ο Abbasi, οφείλεται στο βιβλίο τού Robin D.G. Kelley Thelonious Monk: The Life and Times of An American Original [Free Press, 2010], το οποίον διάβαζε ενόσω ετοίμαζε το “Django-shift”. Παραλλήλως, ο Alexander προσφέρει (και) μια δυναμική «γκρουβιά» στη διασκευή, μετατρέποντάς της σε κάτι τελείως απρόσμενο και σίγουρα συναρπαστικό. Στο “Swing 42”, πάλι, η ρυθμική ακολουθία φέρνει στη μνήμη παραδοσιακή ινδική μουσική, όταν το “Heavy artillery” μετατρέπεται σ’ ένα folk-rock-blues gem, με τον Alexander να κάνει μεγάλα πράγματα. Καταπληκτικό είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια track του CD, το 7λεπτο “Anniversary song”, που διαθέτει groovy και swing αίσθημα, μαζί με μια επίσης ιδιάζουσα ρυθμική ακολουθία.
Ένα σύγχρονο progressive-fusion άλμπουμ είναι το “Django-shift”, οδηγημένο από έναν σπουδαίο κιθαρίστα και το έξοχο συγκρότημά του. 
Επαφή: www.Reztone.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου