Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

JIMI HENDRIX 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου ηλεκτρικού κιθαρίστα όλων των εποχών – o αείμνηστος Γιάννης Σπάθας, σ’ ένα παλιό κείμενό του, γράφει για τον Jimi Hendrix

Ο Jimi Hendrix (27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970) υπήρξε ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός κιθαρίστας στην ιστορία του ροκ. Υπήρξε, επίσης, ένας τεράστιος τραγουδοποιός κι ένας μοναδικός περφόρμερ.
Η εμφάνισή του και η σύντομη διαδρομή του, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, ήταν αρκετή, για να σμπαραλιάσει ό,τι του είχε παραδοθεί έως τότε στο χώρο της ηλεκτρικής μουσικής, δημιουργώντας ένα στυλ και συντάσσοντας ένα λεξιλόγιο που παραμένει μοναδικό, ασυναγώνιστο και αξεπέραστο, μισόν αιώνα αργότερα.
Όπως αξεπέραστη παραμένει η φιγούρα του, η εικόνα του και όλα εκείνα που σηματοδοτούνται απ’ αυτήν, 50 χρόνια μετά.
Είναι δε σίγουρο πως ο πρόωρος θάνατός του, σαν σήμερα, το 1970, στα 27 προς 28 του, υπήρξε ένα μέγιστο πλήγμα για την ποπ και το ροκ, μία από τις βασικές αιτίες (δεν είναι η μόνη φυσικά), που η μουσική αυτή, το ροκ, άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα λίγο καιρό, λίγα χρόνια αργότερα.
Το ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικός κιθαρίστας, κάθε γενιάς και κάθε εποχής, που να μην έχει ακούσει και να μην έχει επηρεαστεί από τον Jimi Hendrix είναι κάτι το προφανές. Και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Φωτογραφία από ΦΑΝΤΑΖΙΟ του 1970 
Ένας από τους πιο μεγάλους θιασώτες του Jimi Hendrix, στη χώρα μας, υπήρξε και ο αείμνηστος Γιάννης Σπάθας (1950-2019), ο κορυφαίος για πάρα πολλούς, ή και για όλους, έλληνας ηλεκτρικός κιθαρίστας.
Τον Σεπτέμβριο του 1980 το περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ (τεύχος 34) δημοσιεύει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Jimi Hendrix. Αφιέρωμα (κείμενα, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, παρτιτούρες, δίσκους, βιβλία), που αναπτύχθηκε μέσα σε 30 σελίδες. Ανάμεσα κι ένα άρθρο του Γιάννη Σπάθα (Socrates κ.λπ.), σχετικό με τον Jimi Hendrix φυσικά, το οποίον και αναπαράγουμε γιατί έχει ακόμη νόημα και αξία.
Γράφει ο Γιάννης Σπάθας...
 
H συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/articles/music_articles/296414/jimi-hendrix-50-xronia-apo-ton-thanato-toy-megalyteroy-ilektrikoy-kitharista-olon-ton-epoxon

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Thodoros Papadopoulos
    Το ειχα παρει το φανταζιο νομειζω τόν ειχε και εξώφυλο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε ναι, αφού το δείχνω στο κείμενο.
    Μου αρέσει!

    Thodoros Papadopoulos
    σορυ πριν το δω σου εγραψα

    Ntinos Sarandopulos
    https://www.melitzazz.gr/.../manolis-chiotis-o.../...
    Μανώλης Χιώτης: Ο σολίστας που φοβήθηκε ο Jimi Hendrix
    Μανώλης Χιώτης: Ο σολίστας που φοβήθηκε ο Jimi Hendrix

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δε γράφουνε καλύτερα για ιμάμ-μπαϊλντί;

    Kwstas Agas
    Το θέμα είναι ότι αυτήν την ιστορία τη δέσαμε για καλά κόμπο ... Κι όταν ένα ψέμα αναπαράγεται, διαδίδεται, γίνεται πιστευτό σε μεγάλο βαθμό κλπ, τότε ... μετατρέπεται σε αλήθεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή