Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 369

12/5/2021
Μερικά θέματα προσωπικά:
Ορισμένοι νομίζουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να γράφουμε δισκοκριτικές, για όσα γουστάρουν εκείνοι. Είναι σαν να απαιτώ από έναν βιβλιοκριτικό να γράψει κριτική, σώνει και καλά, για ένα βιβλίο που γουστάρω εγώ ή από έναν σινεκριτικό να γράψει κριτική για την χι ψι ταινία που αρέσει σ’ εμένα – αν είναι δυνατόν.
Κριτικές γράφω μόνο για φυσικές μορφές, που φθάνουν στα χέρια μου. Τιμώ τους ανθρώπους που με τιμούν, που μου στέλνουν τη δουλειά τους, που εμπιστεύονται τις κρίσεις μου. Κι επειδή τα δείγματα που λαμβάνω είναι πάρα πολλά, για να τα διαχειριστεί ένα και μόνον άτομο, γράφω μόνο γι’ αυτά. Δεν θα παρακάμψω τους καλλιτέχνες ή τις εταιρείες που μου στέλνουν τις δουλειές τους, τα LP, τα CD και τις κασέτες τους, για να ασχοληθώ με το χι ψι άλμπουμ από το πουθενά, ας είναι και του Θεού. Εξάλλου ο χρόνος μας δεν είναι άπειρος. Κάθε κριτική θέλει δουλειά 4-5 ωρών (μαζί με την ακρόαση). Όποιος νομίζει πως μπορούμε... πως προλαβαίνουμε να γράφουμε «για τα πάντα» ζει, απλώς, στον κόσμο του.
Δεύτερον γράφω σαν επαγγελματίας και σαν φαν, πάντα με επαγγελματική ευσυνειδησία. Και δεν το συσχετίζω αυτό, με τις οικονομικές απολαβές. Έχω γράψει δεκάδες κείμενα στο δισκορυχείον (και δεν αναφέρομαι σε δισκοκριτικές) σαν φαν, για την ψυχή της μανούλας μου, επειδή γουστάρω. Κείμενα ερευνητικά. Με πολλή και πολύχρονη δουλειά. Και σαν φαν, επίσης, έχω δώσει κείμενα τζάμπα σε φάνζιν κ.λπ. Όπου μπορώ να βοηθήσω θα βοηθήσω και απ’ όπου μπορώ να πάρω χρήματα θα τα πάρω. Δεν με ενοχλεί να με αποκαλέσει κάποιος φαν ή στυγνό επαγγελματία ή οτιδήποτε. Δεν με ενοχλεί ακόμη και αν απαξιώσει κάποιος όσα γράφω. Αν τα θεωρήσει κοινά, τετριμμένα, αδιάφορα ή οτιδήποτε άλλο. Ξέρω πολύ καλά τι γράφω, όπως ξέρω και τι γράφει ο καθένας στο χώρο – και ο πρώτος κριτής του εαυτού μου είμαι εγώ. Το μόνο που θα με ενοχλήσει είναι να βγει κάποιος και να πει πως παρουσίασα «σκουπίδια» για «διαμάντια». Εκεί ναι, θα υπερασπίσω το ήθος και την τιμή μου.
Κατά τα λοιπά δέχομαι τους κώδικες του καθενός πάνω στη δουλειά. Προσπαθώ δε να αντιληφθώ και τις ευαισθησίες του, τη θέση του κ.λπ. Έχω καλές προθέσεις έναντι όλων. Γι’ αυτό συγκρούομαι μόνο για ιδέες, κουβέντες κ.λπ. και ποτέ με πρόσωπα (είτε αυτά τα πρόσωπα είναι καλλιτέχνες, είτε συνάδελφοι, είτε αναγνώστες). Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να το επαινώ για κάτι (ως μουσικό π.χ.), και ταυτόχρονα να του ασκώ σκληρή κριτική για κάτι άλλο (που είπε σε μια εκπομπή π.χ.). Εσχάτως συνέβη τούτο με τον Alex K.
Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν. Δεν είναι τα πρόσωπα, ως πρόσωπα, το θέμα μου. Ποτέ δεν ήταν.

12/5/2021
Βιολονίστας Jan Garbarek...
(πώς δεν βάλανε και φωτογραφία...)

12/5/2021
Δεν ξέρω τι θα παίζει με τις διακοπές τον Αύγουστο, και βεβαίως με τις χωρητικότητες στο Ηρώδειο, αλλά για καλό και για κακό μού περνάει απ’ το μυαλό να γραφτώ στο ΜέΡΑ25, μπας και βρούμε καμιά πρόσκληση... 

12/5/2021
Τους «δικοί μας» τους μυρίζονται από μακριά, σαΐνια σκέτα, με τους ξένους, όμως, υπάρχουν θεματάκια...

12/5/2021
Ποια... η Ελλάδα, που για δεκαετίες υπήρξε φίλη και σύμμαχος χώρα των Παλαιστινίων δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το Παλαιστινιακό κράτος, όταν το έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 140 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την απόλυτη ξεφτίλα.
Αντ’ αυτού η χώρα δένεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ μ’ ένα απάνθρωπο, εγκληματικό, στρατοκρατικό, καταπιεστικό και ρατσιστικό καθεστώς, κόντρα σε κάθε κοινή λογική, σε κάθε αντίληψη εθνικής αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας.

10/5/2021
Καταδιωκόμενος εναντίον ακαταδίωκτου... παλιά... πολύ παλιά...

10/5/2021
Βγάζει καινούριο βιβλίο ο Τηλέμαχος και μας έχει πήξει στα e-mail και τα pdf.
Στείλε ρε φίλε κανα αντίτυπο... Καινούρια βιβλία από pdf θα διαβάζουμε τώρα... Να' ναι κανένα του '30, ευχαρίστως...

10/9/2021
O Kοντογούρης θα τους το είχε μάθει...
(το παίζουν πάντως φοβερά)
https://www.youtube.com/watch?v=6aojfU3jS70

9/5/2021
Για την εκπομπή της Μαρίνας Δανέζη στην κρατική τηλεόραση, δυο λόγια...
Ό,τι γίνεται είναι καλό. Είναι βασική αρχή αυτό. Λέμε για δίσκους, ταινίες, βιβλία, εκπομπές... οτιδήποτε. Ακόμη και το χειρότερο έχει νόημα. Για μας που γράφουμε... σίγουρα. 100% έχει νόημα.
Έτσι λοιπόν και η εκπομπή «Κλεινόν Άστυ – Ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες των 80s» ήταν κάτι, που έγινε, και άρα ήταν καλό. Αλλά και ειδικότερα ήταν καλή η εκπομπή.
Κατ’ αρχάς, όταν βλέπεις φίλους και γνωστούς να μιλάνε –γνωστούς και από κοντά, και γνωστές φάτσες ευρύτερα– χαίρεσαι. Χαίρεσαι που τους βλέπεις καλά, μεγαλωμένους (όπως όλοι μας εξάλλου), αλλά καλά κατ’ αρχάς, μέσα σ’ αυτή τη μ@λακία τής ίωσης, μα και γενικότερα. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο, σ’ αυτό το πολύ σύντομο σημείωμα, είναι το εξής.
Δεν υπήρχε ούτε μιαν αναφορά, στην εκπομπή, στις εταιρείες της Θεσσαλονίκης – και αυτό ήταν φάουλ. Πού ήταν η CVR και κυρίως πού ήταν η Ano Kato; Τουλάχιστον τηλεφωνικά, skype κ.λπ. έπρεπε να υπάρχουν και από ’κει κάποια λίγα λόγια, για να μην πω και από Πάτρα ακόμη-ακόμη (80s Ways)...
Εντάξει, τώρα δεν θα κάτσω να δω αν έγινε λόγος για όλα τα ανεξάρτητα labels της Αθήνας – σίγουρα δεν έγινε για όλα λόγος. Αφήνω δε το γεγονός πως όταν μιλάει κάποιος για «ανεξάρτητη εταιρεία» ο νους του πάει κατ’ ευθείαν στο ροκ κι αυτό είναι μ@λακία. Δηλαδή οι Αδελφοί Φαληρέα δεν ήταν ανεξάρτητη των 80s, που έκανε τεράστιο μπαμ με τις εκδόσεις της, ασκώντας και επιρροή; Anyway… εγώ τα λέω, εγώ τ’ ακούω.
Και κάτι ακόμη. Τι θα γίνει ρε μ’ αυτόν τον Καλοφωλιά επιτέλους, και με τις κοτρώνες που πετάει – δεν έχει βαρεθεί τόσα χρόνια;
Σε μιαν εκπομπή για τα έιτις θυμήθηκε τη χούντα –αν είναι δυνατόν!– για να μας πει πως τότε υπήρχε καταπίεση και πως έπρεπε να έρθει η δεκαετία του ’80, για να ανασάνει το... ανεξάρτητο ροκ στη χώρα. Αυτό ήταν, κάπου στην αρχή, το νόημα των λόγων του.
Ας πει κάποιος του Καλοφωλιά, γιατί είναι άσχετος ο άνθρωπος, πως στα μεγάλα χρόνια του ροκ, που δυστυχώς συνέπεσαν στην Ελλάδα με την χούντα (το «δυστυχώς», όχι για το ροκ, αλλά για όλα τα άλλα θέματα) υπήρχαν δεκάδες ανεξάρτητες εταιρείες (δείτε στα σχόλια), και πριν την χούντα, και κατά τη διάρκειά της, και μετά απ’ αυτήν, που ηχογράφησαν καταπληκτικά πράγματα (και στο ροκ – και όχι μόνο στο ροκ) και πως είναι ντροπή να λέγονται, από την τιβί, τέτοιες μπαρούφες, σήμερα, μετά από τόσα χρόνια...
Άιντε να κλείσουμε μ’ ένα διαμάντι τού... ανεξάρτητου ελληνικού ροκ από το 1967, αφιερωμένο σε όσους έχουν χάσει τις μανούλες τους – μέρα που ’ναι...
https://www.youtube.com/watch?v=8UwXHHMAOWc

23 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb για την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, σε σχέση με τις ελληνικές ανεξάρτητες εταιρείες του '80...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2015/12/60-70-45.html
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ’60 ΚΑΙ ΤΟΥ ’70 με αφορμή την έκδοση τού Ζ τόμου «Λεύκωμα Ελληνικής Δισκογραφίας 45 Στροφ

    Alekos Morianopoulos
    Εντάξει, αλλά το doc αναφέρεται στις εταιρείες του κλεινόν άστεως. Αλλά και όλα της σειράς έχουν αυτή την αναφορά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οκ, εντάξει, αν είναι έτσι πάω πάσο, αλλά και πάλι δεν νομίζω να εμπόδιζε σε κάτι μιαν αναφορά. Είναι λάθος δηλαδή να μην υπάρχει αναφορά. Δίνεται λάθος εντύπωση. Δεν γίνεται δηλαδή να μιλάς για το ανεξάρτητο ροκ των έιτις και να το κάνεις αθηνοκεντρικά, αποκλείοντας όλα τα άλλα (έστω και σαν απλές αναφορές).

    Alekos Morianopoulos
    ναι ίσως! Αλλά δεν υπάρχει πρόθεση. Όταν παίχθηκε το επεισόδιο για τις ΟΠΙ της Αθήνας, είχαμε (ανήκω σε ομάδα) πρόβλημα με τα παιδιά των επαρχιακών ομάδων. Αναπόφευκτο αλλά συμβαίνει .
    Με τον κίνδυνο να θεωρηθεί φιλοφρόνηση -αλλα δεν με πειράζει- η σελίδα σας είναι μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης πανελλαδικά και βάλε ! Την απολαμβάνω σιωπηλά!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λέτε άφοβα καλά λόγια. Δεν το παίρνουμε πάνω μας...

    Vasilis VMan
    Δεν σχολιάζω καν το "άσχετος" για τον Καλοφωλιά, είναι άκυρο, άκαιρο και θεωρώ πάνω στη βιασύνη σου να γράψεις κάτι. Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι: (α) η ποσοτικοποιημένη εξίσωση τύπου "υπήρξαν ανεξάρτητες εταιρείες επι χούντας" που έβγαλαν "ροκ και όχι μόνο ροκ" -αν και απαντάς σε τοποθέτηση αποκλειστικά πάνω στο ανεξάρτητο ροκ- με την ανάσα του ανεξάρτητου ροκ(!), είναι τόσο αυθαίρετη όσο και το "στη χούντα έφτιαχναν δρόμους και άρα ζούσαμε καλά". Και (β) τα "μεγάλα χρόνια του ροκ" είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, ανήκουν εν μέρει στον Καλοφωλιά και την τεράστια μπάντα του απ' τα early 80s μέχρι και τα τέλη 90. Εκτός αν μιλάμε για το ροκ του Τουρνά ξερωγώ και νομίζουμε ότι χάραξε την πορεία των last drive, των Τρυπών, των μετέπειτα Closer και όλων όσοι έγραψαν ιστορία στην υπόθεση ανεξάρτητο ροκ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι τελείως άσχετος ο Καλοφωλιάς σε σχέση με τα θέματα του ροκ. Καρατσεκαρισμένο από χρόνια. Πάμε παρακάτω. Μια χαρά ανεξάρτητο ροκ έβγαινε επί χούντας, ψάξε να το βρεις. Η Pan-Vox τι ήτανε; Ανεξάρτητη εταιρεία δεν ήτανε; Θα συγκρίνω την Pan-Vox με την Creep; Αν είναι δυνατόν! Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Σαν μουσικό τον Καλοφωλιά τον εκτιμώ. Και τους Last Drive εννοείται, στην αρχή και στο τέλος τους, όχι στη μέση τους. Αυτά που λέει για το ροκ είναι ό,τι να'ναι. Γι' αυτά τον λέω άσχετο.
    Και τι σημαίνει Last Drive; Μια χαρά garage μπάντα ήτανε στο ξεκίνημά της, αλλά ελληνικό garage υπάρχει από το '66. Δεν περίμενε ο κόσμος τους Last Drive για να το ανακαλύψει.

    Vasilis VMan
    Εγώ θεωρώ ότι είναι άσχετος όποιος δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται ο Καλοφωλιάς. Και ξαναλέω. Από που προκύπτει ότι ανάσα και ελευθερία σημαίνει να φτιάχνει δρόμους ο Παττακός και να βγάζουν δίσκους οι εταιρείες; Δηλαδή το ότι έβγαιναν δίσκοι υπερκαλύπτει την λογοκρισία και τον φόβο να εκφραστεί κάποιος ελεύθερα ως καλλιτέχνης; Ή μήπως και μετά τη χούντα δεν μπουζούριαζαν τις Μουσικές Ταξιαρχίες στην Καρδίτσα για Περιύβριση Δημοσίων Λειτουργών, Αρχής και Βλασφημία; Θα τρελαθούμε; Μια χαρά τα λέει ο Καλοφωλιάς και ευτυχώς που τα λέει κιόλας γιατί θα ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σε κανένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο δεν αναφέρθηκε ο Καλοφωλιάς. Είναι άσχετος και απληροφόρητος σε τέτοια θέματα. Σαν μουσικός μια χαρά είναι, το ξαναλέω.
      Και τι θες να μας πεις τώρα για την λογοκρισία; Λογοκρίσια υπήρχε επίσημα μέχρι το 1991, όταν την κατάργησε ο Μητσοτάκης. Από κει και πέρα εκφραζόταν όπως μπορούσε ο καθένας.
      Για μένα ας πούμε κοινωνικοπολιτικά αυτό το τραγούδι είναι πιο σημαντικό από το "I love Cindy" των Last Drive... Και απ' όλα τους, χοντρικά... https://www.youtube.com/watch?v=kOgYNEZfQ24
      Ιωνάθαν - Στο τσίρκο

      Vasilis VMan
      "Δεν περίμενε ο κόσμος τους Last Drive για να το ανακαλύψει", ντάξει η απάντηση μόνο έτσι μπορεί να δοθεί...
      https://www.youtube.com/watch?v=7RE1UQdLJrk
      Last Drive Live Hamburg Fabrik 20-02-87

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και τι είναι αυτό; Και οι Socrates είχανε παίξει στο Paradiso το '72.

      Vasilis VMan
      Το "Κι εγώ ο φτωχός γελούσα
      και χειροκροτούσα
      τον κόσμο αυτόν
      αλίμονο τον αγαπούσα"...τι είναι ακριβώς; Και τι σχέση έχει με του Last? Επίσης, δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι είπες χοντράδα απ' το να συνεχίζεις να τον αποκαλείς άσχετο...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ρε, στο ξαναείπα. Τον αποκαλώ άσχετο χρόνια. Δεν τον αποκάλεσα σήμερα. Σήμερα, απλώς το επιβεβαίωσα για μιαν ακόμη φορά. Τώρα, για το τραγούδι ασ' το. Τουλάχιστον οι Ιωνάθαν προσπάθησαν να πούνε κάποια πράγματα στη γλώσσα τους, και πολλοί άλλοι, όχι σαν τους Last Drive που φαντασιώνονταν πως ήταν οι Larry and the Blue Notes στην Αθήνα του ΄85. Όμως κι αυτό το ξαναείπα. Εμένα μου αρέσουν οι Last Drive, σαν παίκτες και σαν γκρουπ, στην αρχή και στο τέλος τους. Δεν μου άρεσαν καθόλου early 90s, όταν σκλήρυναν τον ήχο τους.

      Vasilis VMan
      Σαλτιμπάγκοι επηδούσαν
      με τα μάτια τους κλειστά
      μπαλαρίνες και παλιάτσοι
      χόρευαν αντικριστά................Τι να πω ρε μάστορα, εσύ ξέρεις..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει ρε φίλε, εγώ δεν είπα ότι είναι αριστούργημα. Θα μπορούσα να σου βάλω Σαββόπουλο, Εξαδάχτυλο, Γκαϊφύλλια... ένα σωρό άλλα. Μην το παίζεις σκληροπυρηνικός. Γιατί σκληροπυρηνικός με Last Drive δεν πείθεις με τίποτα.

      Harry Gordon
      Ο μυθος των last drive καλα κραττει. Ποσο κανει μια vox κιθαρα μετα τη χουνταχααχχααχαχ?

      Vasilis VMan
      Μα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εσύ το παίζεις σκληροπυρηνικός με Ιωνάθαν που δεν ξέρω αν έχουν επηρεάσει και ποιον..λογικά θα το ξέραμε πάντως όσοι ακούμε το είδος. Απ΄την άλλη μου λες ότι δεν καταλαβαίνεις το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται ο Καλοφωλιάς γιατί προφανώς σε μια εκπομπή 53 λεπτών δεν το έκανε ταληράκια. Τι να κάνουμε τώρα, η αλήθεια είναι ότι τότε άρχισαν να ξεμουδιάζουν όχι μόνο οι εταιρείες αλλά και ο κόσμος της δημιουργίας, του γραψίματος, της σύνθεσης κτλ όποιος δεν το πιάνει αυτό αμέσως ή δεν έχει επαφή με όλο αυτόν τον κόσμο ή έχει εμμονές. Κι εσύ που λες οτι γράφεις χρόνια μου φαίνεται περίεργο να μην έχεις επαφή με τον κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης. Δηλαδή, σε μια μια εκπομπή δεν μπορεί να πάρει κάποιον απ' το δημοτικό να τον πάει πανεπιστήμιο, που 'λεγε κι ο μακαρίτης ο Τσιώλης..

      Vasilis VMan
      Το κλείνω εδώ το θέμα, γιατί μ' αυτά και με τ' αλλα χάθηκε το νόημα του αρχικού σχολίου. Πάντως ναι, γουστάρουμε last drive όχι μόνο για το i love cindy αλλά κυρίως για τα χιλιόμετρα που 'χουν γράψει για live αλληλεγγύης και στήριξης.

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Λες ό,τι να'ναι. Καθόλου σκληροπυρηνικός δεν το παίζω. Ένα τραγουδάκι σου έβαλα, για να σου δείξω πως οι Last Drive τελικά δεν ήταν και τίποτα σημαντικό. Αυτή είναι η τελική γνώμη μου. Μια μπάντα που έπαιζε ωραίο ροκ εν ρολ (που δεν το υποτιμώ), αλλά μέχρι εκεί. Κανένα μήνυμα δεν κόμισε. Εν αντιθέσει με κάτι γκρουπάκια πιο συνειδητοποιημένα των σέβεντις, που επιχειρούσαν κάτι να ψελλίσουν στη γλώσσα μας. Άσ' τα τώρα. Τα έχω γράψει χιλιάδες φορές. Δεν έχω χρόνο για άλλη κουβέντα
      >>τα χιλιόμετρα που 'χουν κάνει σε live αλληλεγγύης και στήριξης.<<
      Και η Νέλλη Γκίνη έχει τραγουδήσει για την Κύπρο το '75 (υπάρχει και αφίσα), τι να μας πούνε τώρα για αλληλεγγύη οι Last Drive...
      Να του το πεις του Καλοφωλιά, να γελάσει κι εκείνος ρε...

      Vasilis VMan
      Θα του το πω, στο επόμενο..

      Harry Gordon
      οι φασιστες τραγουδαν για την Κυπρο, οι αλληλεγγυοι για το Μπελφαστ

      Άννα Δημητριάδη
      Το τερμάτισες Χαρίλαε...

      Harry Gordon
      κοπελα ειμαι και δεν με λενε Χαριλαο. Το ονομα το δανειστηκα απο εναν ιρλανδο ποιητη

      Άννα Δημητριάδη
      Όπως και να χει, το σχόλιο ήταν απαράδεκτο.

      Harry Gordon
      μαλλον εισαι ρατσιστρια ή δεν καταλαβες το υφος μου αλλα συγχωρησε

      Άννα Δημητριάδη
      δεν γίνεται να κάνετε διαχωρισμούς ούτε να αποκαλείτε ανθρώπους φασίστες, ελαφρά τη καρδία.

      Vassilis Konstandopoulos
      Να μην ξεχνάμε και τις πολλές ανεξάρτητες τύπου Βάσιφαπ, Πάνιβαρ κλπ., Ομόνοια Σάουντ κλπ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι αυτό που είπα, πως στου κολλημένου το κεφάλι "ανεξάρτητη εταιρεία" σημαίνει ροκ. Και η Lyra τι ήταν; Ανεξάρτητη δεν ήταν; Που έβγαλε και φοβερό ελληνικό ροκ (Lyra-Zodiac).

      Vassilis Konstandopoulos
      Κλασσική παρεξήση (όχι μόνο στην Ελλάδα) το τι σημαίνει "ανεξάρτητη". Το μπερδεύουν με το "εναλλακτική" (ένεκα περιεχομένου), underground (εδώ γελάμε, τι γελάμε, καγχάζουμε), μην πω και μη κερδοσκοπική και πάει λέγοντας.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι γνωστό ότι τα κολλήματα των ανεξάρτητων πολλές φορές καταστρέφουν τη μουσική. Ο μέγας Όρσον είχε πει, για το σινεμά τώρα, που στη βάση του είναι το ίδιο, πως ήταν πιο ελεύθερος στο Χόλιγουντ, παρά στις ανεξάρτητες. Μέσα στο Χόλιγουντ υπήρχε και μια θέση για κείνον. Κάθε 300 ταινίες ξέρω γω, να γυριζόταν και μία δικιά του. Με τους ανεξάρτητους έχασε κάθε δυνατότητα.

      Vassilis Konstandopoulos
      Οκ, ο Ουέλς αναφερόταν σε μια διαφορετική εποχή, όπου το "εκτός Χόλιγουντ" ήταν συνυφασμένο με τον πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και το κύκλωμα διανομής drive in κλπ., σε αμιγώς ανεξάρτητο επίπεδο υπήρξε ο Κασαβέτης που όμως χρηματοδοτούσε τις ταινίες του από ρόλους σε Χολιγουντιανά φιλμ. ΕΠίσης, το κλασσικό Χόλιγουντ διέθετε παραγωγούς μέσα από το σινεμά κι όχι χαρτογιακάδες οικονομικάριους όπως αργότερα. Αλλά ας μην επεκταθούμε.

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, οκ, o Όρσον δεν θα μπορούσε να κάνει τόσο "φτωχό" σινεμά, όσο του Κασσαβέτη. Ήθελε τα κεφάλαιά του.

      Vassilis Konstandopoulos
      Ε, ναι, ήθελε ταινίες "μεγάλης πνοής" όπως και πολλοί άλλοι στα 60ς και στα 70ς που εν πολλοίς τα κατάφεραν κατά βάση εντός Χόλιγουντ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, να την πούμε από κοντά καμιά φορά.

      Costas Arvanitis
      Underground που εμφανιζόταν στην ΕΡΤ (αρχείο ΕΡΤ έδειχνε στο ντοκυμαντέρ).

      Vassilis Konstandopoulos
      Γενικά μίλαγα, Κωστή, για τη σύγχυση με τους όρους.

      Costas Arvanitis
      Η λέξη αντεργκράουντ ακούστηκε αρκετές φορές στην εκπομπή. Δεν αναφέρθηκα ειδικά σ' εσένα Vassilis

      Vassilis Konstandopoulos
      οκ, σόρυ. Δεν την είδα όλη, βασικά βαρέθηκα.

      George Floudas
      Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Η CVR κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ ωραία αλλά υποτιμημένη ιστορία. Η Ano Kato δεν ήταν πότε του γούστου μου πλην Noise Promotion Company (ελέω του αγαπημένου Ευκάλυπτου). Τον Αλέξη τον αγαπώ. Για μας, τα post punk kids αυτές οι δηλώσεις ήταν τμήμα της ταυτότητας μας. Προϊόν μιας εποχής. Σε ένα βαθμό το πιστεύω ακόμα: οι τεχνοροκάδες σκότωσαν το rock.

      Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
      Δηλαδή οι Τρύπες??

      George Floudas
      Άθλιοι! Όχι του Βίκτωρα. Αλλουνού (ευτυχώς).

      Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
      Ok..Προσωπικά γούστα

      Giorgos Mouratidis
      Αν καποιος δεν θυμαται οτι στα -πρωτα 80s υπηρχε ακομα ο φοβος για την δεξια η δεν ζουσε εκεινη την εποχη η ηταν απλα ενας δεξιος και ετσι δεν ξερει την διαφορα./. Κατα τ αλλα ο Αλεξ μια χαρα τα λεει και δεν ηταν το αντικειμενο της εκπομπης οποτε το θεωρω κακοπροαιραιτο τουλαχιστον να επικεντρωνεται κανεις σε καποιον που και μουσικαρες εχει γραψει και σωστα αντανακλαστικα επεδειξε σε εποχες δυσκολες .. Ειναι η πρωτη φορα που μπαινω εδω και μου κανει κακιστη εντυπωση τετοια κριτκη Ευχαριστω

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πάντα υπήρχε φόβος για τη δεξιά. Και τώρα έχουμε τη χειρότερη δεξιά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε - και τι μ' αυτό; Το ροκ είναι ελεύθερο, μέσα στο πλαίσιο πάντα, και το τραπ και το χιπχόπ, και όσο δεν ενοχλείς σκληρά την εξουσία σού επιτρέπονται τα πάντα. Εγώ εδώ έκρινα κάτι που άκουσα και με ενόχλησε. Δεν έκανα κριτική σε όλη την εκπομπή. Έχει πει διάφορες ασυναρτησίες μέσα στα χρόνια ο Καλοφωλιάς, τον έχω τσεκάρει από παλιά, και συνεχίζει να λέει τα ίδια. Αυτό το απλό. Να ξαναμπείς εδώ, για να μαθαίνεις πραγματάκια. Θα σου φανούνε χρήσιμα...

      Giorgos Mouratidis
      Ως ασχετος με την μουσικη εχω τον τροπο μου να ενημερωνομαι καθημερινα .. Σιγουρα οχι απο μια ακομα σελιδα φβ .. Ευχαριστω παντως ..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ποια σελίδα ρε φίλε; Γράφουμε επαγγελματικά από το 1995 και υπάρχει και το δισκορυχείον από το 2009.
      https://diskoryxeion.blogspot.com/
      ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE

      Διαγραφή
    4. Nikos Koutsogiannis
      δεν το είδα ακόμη, άρα μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά / κακώς δεν αναφέρονται εταιρείες της Θεσσαλονίκης κλπ, αλλά κλεινόν άστυ είναι η Αθήνα / το ότι η μισή κριτική ασχολείται με δήλωση του Καλοφωλιά είναι προβληματικό για τον στόχο της κριτικής

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είπα και παραπάνω "πάω πάσο" για το Θεσσαλονίκη, αν και για μένα θα έπρεπε να υπάρxει αναφορά - δεν θα χανότανε ο κόσμος. Η δήλωση του Καλοφωλιά ήταν ό,τι χειρότερο άκουσα στην εκπομπή γι' αυτό το σχολίασα. Τι να σχολιάσω τώρα, τον Ζαχαρία;
      Και κριτική στην εκπομπή, που όπως είπα στο ποστ ήταν καλή, συνολικά δεν έκανα. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες.

      Nikos Koutsogiannis
      οκ αλλά φαίνεται να ξεκινάς σαν κριτική εκπομπής και καταλήγεις σε επίθεση στον Καλοφωλιά, που αυτό που λες ότι είπε δεν άξιζε τέτοια επίθεση

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δυο-τρία πραγματάκια έγραψα ρε φίλε, ποια κριτική; Έγραψα πως έπρεπε να υπάρχει αναφορά στη Θεσσαλονίκη, έγραψα πως υπάρχει η μαλακία, γενικώς, ανεξάρτητες εταιρείες να θεωρούνται μόνον οι ροκ εταιρείες, και σχολίασα και μια μπαρούφα που άκουσα. Χάρη τους κάνω που ασχολιέμαι - κι επειδή γουστάρω κι εγώ βέβαια. Μπας και νομίζεις ότι πληρώνομαι για να ασχοληθώ;

      Nikos Koutsogiannis
      είπα "ξεκινάς σαν να κάνεις κριτική" / δεν συμφωνώ με την επίθεση στον Καλοφωλιά, δεν συμφωνώ με την άποψή σου ότι τα μεγάλα χρόνια του ροκ ήταν τα χρόνια της χούντας, μάλλον τα αμέσως επόμενα χρόνια ήταν τα μεγάλα / φράσεις όπως "χάρη τους κάνω που ασχολιέμαι" δεν χρειάζονται / γενικά πάντως τόσα χρόνια που σποραδικά σε παρακολουθώ είσαι σωστός στις παρατηρήσεις σου, απλά σήμερα έτυχε να διαφωνώ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα μεγάλα χρόνια του ροκ διεθνώς, συνέπεσαν με την χούντα στην Ελλάδα. Αναντίρρητο. Και το καλύτερο ελληνικό ροκ για μένα γράφτηκε επίσης τότε. Ξεκάθαρα πράγματα.

      Nikos Koutsogiannis
      διεθνώς ναι, αλλά στην Ελλάδα μάλλον αμέσως μετά, αλλά δε βαριέσαι, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί

      Aggeliki Marinou
      Φωντα στα 80ς το ροκ ήταν πολιτικό, δεν ξέρω προσωπικά τι γινόταν πριν, αλλά θεωρείς ότι υπηρξαν τοσο πολιτικοποιημένες οι ανεξάρτητες τις προηγούμενες δεκαετίες ;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα πάντα είναι πολιτικά ούτως ή άλλως. Το θέμα όμως είναι, κάθε φορά, να συνειδητοποιείς μέχρι πού μπορεί να φθάσει η Τέχνη και να μην τρέφεις αυταπάτες πως μπορεί, από μόνη της, να αλλάξει τα πράγματα.

      Διαγραφή
    5. Aggeliki Marinou
      εντάξει τωρα, οταν ήμασταν 15χρονα - 30χρονα (βαζω τα δικα μου ορια) μπορεί και να το πιστεύαμε αυτο. δεν είδα την εκπομπή, εχω ζησει όμως την δεκεαετία και τις αυταπάτες της, δεν είμαι σύμφωνη με την συγκριση των ανεξάρτητων των προηγούμενων δεκαετιών που κάνεις όμως, το πλαίσιο της δεκαετιας του 80 και ανάδειξης της ανεξάρτητης δισκογραφίας ήταν συγκεκριμένο, και ούτε συκρινεται η Γκινη με το να κάνεις συναυλίες στα προπύλαια ή στο ΑΠΘ για αναρχικούς απεργους πείνας. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα ακόμα και αν σαν εγχειρήματα κοινωνικού πλαισίου απέδωσαν λιγότερα από όσα ονειρεύτηκαν όσοι συμμετείχαν. Εγω βρίσκω κάπως πρόβλημα να εξετάζονται όλα αυτα "ανεξάρτητα" υπηρξε η πανκ σκηνη που ηταν πολιτική ταυτόχρονα με τις καταλήψεις σπιτιων, την αλληλεγγύη σε παρίες, το φεμινιστικό κίνημα κλπ ήταν όλα αλληλενδετα, ξεφυτρωναν μέσα από την κοινωνική ανάγκη υστέρησης που δημιουργησε η χουντα και τα παρελκόμενα της δεκαετίας του 70. Δεν νομίζω ότι υπηρξε τόσος πλουραλισμός και νεολαιστικό κίνημα πριν απο αυτήν την δεκαετία, άρα θεωρώ σωστό - υπό μια έννοια- να την νοσταλγούμε. Είναι άλλο η εύρεση ενός μουσικού διαμαντιού και άλλο η κοινωνική αναφορά μιας ιστορίας. Κτγμ η δεκαετία του 80 - παρά τις ματαιώσεις- ακόμα παράγει, στο τώρα, μεγάλο τμήμα της πολιτικοποιήσης και της ελευθεριακότητας που διεκδικείται - ελάχιστα- σήμερα. Την θεωρώ άνοιξη μέσα στο σκότος από πολλές απόψεις. Ενα τμημα αυτής ήταν και οι ανεξάρτητες δισκογραφικές που παρήγαγαν μια συγκεκριμένη μουσική. Δεν το μεγαλοποιώ, το βρίσκω όμως από πολλές απόψεις σημαντικό για την ελληνική κοινωνία. πχ.
      https://www.youtube.com/watch?v=4qrH7m7qJu0
      Αυτο για το οποιο δυσκολευομαστε ολοι να μιλήσουμε είναι για την ΗΤΤΑ της αριστερας. Αλλη μερα όμως και μάλλον απο κοντά
      Την ενσωμάτωση για την ακριβεια, μετα το 74.
      Επίσης ντρεπομαστε να πουμε ότι ολα αυτά ήταν συνδεδεμένα με τον α/α χωρο όπως αυτός αναδυθηκε μητροπολιτικά εξαιτίας της ενσωσμάτωσης της αριστερας. Ξανά αυτά είναι κουβέντα για απο κοντά, να είμαστε καλά, ελπίζω σύντομα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κάθε εποχή έχει το πλαίσιό της. Το '75 ήταν πολύ σημαντικό το να συμπαρασταθείς στην Κύπρο και δεν μπορώ αυτό να το υποτιμήσω. Εγώ επειδή τα έζησα τα έιτις τα θεωρώ υπερεκτιμημένα. Ίσως και τα σίξτις να τα θεωρούσα τέτοια, άμα τα ζούσα.

      Aggeliki Marinou
      οχι δεν είναι ιδιο ένα εθνικο ζητημα, με έναν α/α αναρχικο απεργο πείνας. Το πρωτο συγκινεί και φτιαχνει δράμα μαζικά, το δευτερο αφορα καμια 300αρια εως 1000 νοματαιους, παραπάνω δεν ήμασταν και στα τελη της δεκαετίας που τα έζησα εγώ αυτά. Μηλα με πορτοκάλια. Η μουσική ενέχει πολιτικά στοιχεία πάντα -οπως όλα- και συνδράμει ή όχι σε διάφορα κοινωνικά τρεντς. Δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για το "περιθωριο" των πραγμάτων, αν κάτι συνέβει την δεκαετία του 80, μετά την ενσωμάτωση της αριστεράς (που ήταν μαζική όπως και οι διώξεις της) ήταν αυτό το "περιθώριο" με ότι παρήγαγε αυτό. Συνισταμένη του ήταν οι ανεξάρτητες κατ' ακολουθία βεβαίως των δυτικών μητροπόλεων που δεν είχαν αντίστοιχο τραύμα. Η μουσική δεν αλλάζει τον κόσμο, τίποτα δεν τον άλλαξε αλλωστε καθολικά, είναι μια μορφή έκφρασης της κοινωνικής συνθήκης, μερικότήτων της και ολοτήτων της. Μιλα με κνητη της εποχής για το ροκ που μετά βέβαια αγκαλιασε τον (συμπαθέστατο σε μενα) Μάλαμα. Θυμάμαι συναυλίες στην Villa amalias αρχές 90ς, Δεν υπηρξε και ούτε πρόκειται να υπάρξει κάτι αντίστοιχο μετά. Εχει αλλάξει η κοινωνική συνθηκη. Αντιλαμβάνομαι να σε ενοχλεί η ελλειψη ακριβολογίας αφου οπως λες ειχαμε ανεξάρτητες και πριν, εγω δεν το ήξερα. Αν υπάρχει ένα κενό εδώ όμως είναι η διαδιακασια παραγωγης των ανεξάρτητων του 80 που δεν σχετίζεται με την παραγωγη των προηγούμενων - φαντάζομαι. Και το κενό υπάρχει γιατι δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για το πολιτικό. Φιλιά. Δεν σε κουράζω άλλο. Παρε κι ενα τραγουδιακι απο το κινημα κασέτας - ετσι το εχω εγω δηλαδη https://www.youtube.com/watch?v=nXND14XPt7E
      Moot Point - den katalabaino

      Διαγραφή
    6. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν θέλω να πιάσω τα πολιτικά εδώ, γιατί θα τσακωθώ με πολλούς και με σένα (με την καλή έννοια). Εγώ δηλαδή δεν συμφωνώ με την ουσία του πλαισίου που θέτεις... α/α και τέτοια. Έχω άλλη άποψη. Αλλά αυτά δεν είναι για το facebook, γιατί θα ξημερώσουμε...

      Aggeliki Marinou
      ΟΚ ίσως αυτη να είναι η διαφωνία μας λοιπόν. Φιλιά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πάντως τον Καλοφωλιά δεν είναι πως τον αντιμετωπίζω ως α/α, και γι' αυτό διαφωνώ μαζί του. Με ενοχλεί, γιατί λέει ανιστόρητα πράγματα σε σχέση με το ροκ. Όπως λέει και ο Αγγελάκας... άλλος τραγικός.

      Costas Arvanitis
      Nα μαζευτούμε σπίτι μου, να τα συζητήσουμε αυτά.

      Aggeliki Marinou
      Σπίτι μου, θα μαγειρεψω. Εχω δεσμευτεί εδω και πολυ καιρό. Εντός Μάη. Σας φιλω και τους δυο.
      Φώντα δεν εχω δει το ντοκιμανταιρ για να ξερω τι λέει ο Α. Καλοφωλιάς (ειμαι θαυμάστρια οπως ξέρεις), ξέρω τι συνέβαινε την δεκεατία του 80 όμως και πως προέκυψε όλη αυτη η σκηνή που ναι ήταν συνδεδεμένη με τον α/α χώρο. Τι να κάνουμε ; Ετσι ήταν. Αλλα δεν το λέμε κάνει τζιζ. Κανείς δεν είναι ζωντανός και αναρχικός σε αυτον τον κόσμο εκτός απο τους καπιταλιστές, αντε για να βοηθησω και τον κομμουνισμο σου λιγο και να μην μαλώνουμε Τα γεγονότα της εφηβείας/μετεφηβείας είναι συγκεκριμένα όμως, οπως και οι επιλογές. Ολων μας.

      Spyros Diastimikos στην Aggeliki Marinou
      Δεν ήταν "όλη αυτή η σκηνή" συνδεδεμένη με τον α/α χώρο. Ένα κάποιο κομμάτι της ίσως. Και από αυτό το κάποιο, το μεγαλύτερο έδειχνε περισσότερο συμπάθεια και μια κίνηση στα εντός-εκτός-και-επί-τα-αυτά, αλλά ουσιαστικά δεν ήταν καθόλου ενταγμένο (ως πρακτική ή στάση ζωής) σε αυτό που διεκδικεί ο αναρχισμός (ή ο ελευθεριακός κομμουνισμός). Επίσης υπήρχε και ένας μεγάλος -και μουσικά ανεξάρτητος και αυτός- ροκ χώρος, που κινούνταν μεν υπογείως, εντελώς απολίτικα δε (πχ. το heavy metal, οι αγγλόφωνοι παλιοροκάδες που επέμεναν και οι παραφυάδες τους). Ανεξάρτητο ροκ στα 80s δεν ήταν μόνο ο Πήγασος, το Ντεσιμπελ, η Κρηπ, το Βιτόφσκι και τα Προπύλαια. Ένας μικρόκοσμός του ήταν.

      Aggeliki Marinou
      Δεν το εννούσα με όρους στράτευσης πάντως. Το έθεσα σαν διασυνδεση και σαν ταυτόχρονη ανάδυση. Μπορεί τα συγκροτήματα να μην είχαν καμία σχέση πχ αλλα να είχε τμήμα του κοινού τους. Ισως να εννοούμε άλλα πράγματα με το πολιτικό. Πχ ένας φαν των cure εκανε κοινωνικό statement λόγω εμφάνισης, το βρίσκω πολιτικό και αυτό και ας μην έχει καμία στράτευση. Το εντάσσω στο συντηρητικό πλαίσιο από το οποίο εβγαινε η ελλ. κοινωνία τότε. Σήμερα που είναι αλλα τα ήθη και τα έθιμα δεν θα το έβλεπα΄έτσι. Το heavy metal που ήταν συνδεδεμένο με τον χουλιγκανισμό πολύ είναι από μόνο του ένα κεφάλαιο, οχι ασυνδετο με τα προηγούμενα, κατα την πολυ ταπεινή μου γνώμη πάντα. Και όσοι άκουγαν παλιο ροκ συνδεδεμένοι ηταν με τα θέματα αντικουλτουρας, έστω κι επιφανειακά δεν έχει σημασία. Το τι ακουγες τότε, σήμαινε κάτι γενικότερο νομίζω ασχέτως διάρκειας, έντασης βάθους. Πράγμα που σταμάτησε στα 90ς. Υπό αυτή την έννοια θεωρω το ροκ πολιτικο την δεκαετια του 80.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν θέλω τώρα να μπω σε τέτοια κουβέντα - βαριέμαι - αλλά πολλά πράγματα τότε ήταν της πλάκας, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ήταν εντελώς αντιφατικά. Από τη μια οι πάνκηδες τα παίρνανε από το ΠΑΣΟΚ στις εκδηλώσεις της ΜΟΥΣΥΝΚΑ και από την άλλη το βρίζανε. Τραγέλαφος... Θυμάσαι τα δημοσιεύματα του τύπου «τα βρήκαν πανκς-υπουργείο» (φωτο).

      Aggeliki Marinou
      χα χα εντάξει, αυτα τα θεωρω αυτονόητα πια

      Διαγραφή
    7. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Θυμήθηκα άλλες βλακείες του Καλοφωλιά... Γενικά το κείμενο όλο, στο λινκ, αξίζει να το δει κανείς για τον τρόπο που σκέφτονταν πολλοί, για το ανεξάρτητο ελληνικό ροκ του '80... >>Ο Alex K. λέει, πάντως, ασυνάρτητα πράγματα και πολύ πιο μετά. Από μεταγενέστερη συνέντευξη, του 2007, διαβάζουμε:
      «Πιστεύω ότι ήταν θέμα χρονικής συγκυρίας ότι γεννηθήκαμε σε ένα πρώιμο μετα-μεταπολιτευτικό περιβάλλον ας πούμε, και είχαμε απενοχοποιήσει το fun του rock n’ roll, ενώ πριν ήταν η παλιά γραμμή της παραδοσιακής Αριστεράς, για το “ξενόφερτο rock” που ήταν καταδικαστέο».
      Αυτά τα θέματα τα έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές στο δισκορυχείον. Το απενοχοποιημένο fun, που είχαν τα συγκροτήματα του ’60, όπως οι Forminx, οι Charms με τον Μάικ Ροζάκη, οι Cinquetti και δεκάδες άλλα δεν το απέκτησαν ποτέ οι Last Drive και τα γκρουπ του ’80. Αφήνω το γεγονός πως οι Cinquetti είχαν συνεργαστεί με τον Μάνο Λοΐζο πριν τη χούντα, που ήταν «λαμπράκης» και «παραδοσιακή αριστερά».
      Τα κολλήματα που έχουν πολλοί στο κεφάλι τους, ακόμη και σήμερα, σε σχέση με το ροκ, στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικά. Πόσω μάλλον όταν νομίζουν κιόλας πως απ’ αυτούς ξεκίνησε το… απενοχοποιημένο ροκ.<< https://diskoryxeion.blogspot.com/2017/09/80_30.html
      ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΣ το αγγλόφωνο ελληνικό ροκ στη δεκαετία του ’80 – κριτική σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε προσφάτως

      Vasilis VMan
      ότι να ναι λες...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αμόλα τώρα. Δεν θέλω άλλο σχόλιο. Όποιος καταλαβαίνει... καταλαβαίνει. Τέρμα η κουβέντα.

      Dimitris Milonas
      Η κατα μετωπο επιθεση στον Καλωφολια κ η υποτιμιση των Drive εν γενει ,αμεσα και εμεσα θιγει να ξερεις και εμας που για πολλα χρονια ειμαστε στο πλευρο τους ,οχι μονο ως συνεργατες.. .....τα επιτευματα της καραντινας και του συντηριτισμου εδω ....κριμα Φωντα ..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καμία επίθεση. Και κατά μέτωπο κιόλας; Τι είναι αυτό, τώρα; Διαφωνώ μ' αυτά που λέει. Από παλιά. Τόσο απλό. Έχω δικαίωμα να το γράφω ή όχι; Και αυτά περί καραντίνας και συντηρητισμού είναι τρίχες. Αυτά τα γράφω χρόνια για τον Alex K. (δες άλλα σχόλια εδώ). Τότεμ και είδωλα δεν αναγνωρίζω. Όλοι υπόκεινται σε κριτική. Κι εσύ κάνεις κριτική σε μένα. Και καλά κάνεις.

      Giorgis Gavalas
      Ρε οι Last Drive είναι το καλύτερο ελληνικό συγκρότημα ever.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πολύ καλό συγκρότημα. Το είπα πολλές φορές. Το "ever" άστο. Άλλα άμα σου αρέσουν εσένα τόσο πολύ, ok.

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "O Kοντογούρης θα τους το είχε μάθει..."...

    Aggeliki Marinou
    απο τα αγαπημένα μου πάντως

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=v3BVvRbM830
    The Human Expression - Every Night

    Aggeliki Marinou
    ναι την ξέρω την εκτέλεση, απο τους drive μου αρέσει πιο πολυ όμως, σπάνιο με διασκευές

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Επειδή είναι η πρώτη το έβαλα.

    Aggeliki Marinou
    https://www.youtube.com/watch?v=TOnA-FHIdH0
    - μου αρέσει πολυ και η χρήση που του έκανε ο
    The Last Drive - Every Night (Landscape in the mist 1988)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και στον Αγγελόπουλο ο Κοντογούρης θα το σφύριξε... (γέλιο)

    Spuros Redmonday'sarmy
    σχεδόν όλες οι επανεκετελέσεις των Last Drive είναι δυνατές και προσεγμένες κάτι που τιμάει και τους εμπνευστές αλλά και τους ίδιους και κατ'επέκταση και όσους τους τα σφυρίζουν (αν και πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν ανάγκη τέτοια σφυρίγματα)....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σπύρο το εν λόγω track όλοι το μάθανε από το Highs In The Mid Sixties Volume 3 του '83. Και ο Κοντογούρης εκεί πρέπει να το πρωτάκουσε.

    Spuros Redmonday'sarmy
    Εγώ το αγνοούσα πριν τους Last Drive
    από αυτούς το πρωτάκουσα και μετά έμαθα για τους HUman Expression
    Ίσως τους H.E. μετά κι από τους Suburban Nightmare
    https://www.youtube.com/watch?v=8GW4cZYBlrY
    The Suburban Nightmare - Every Night (Human Expression cover)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι εγώ το είχα πρωτακούσει από Human Expression εκεί στα μέσα του '80, μάλλον μετά από Last Drive - το άλμπουμ των οποίων το είχα αγοράσει με το που βγήκε. Την πρώτη βδομάδα. Τα Highs In The Mid Sixties ήταν γνωστές και εμπορικές συλλογές, αλλά το '83 οι Last Drive δεν έπαιζαν γκαράζ. Δεν ενδιαφέρονταν γι' αυτόν τον ήχο. Λογικά όταν άρχισαν να ασχολούνται με το γκαράζ, μετά το '84-85 το ανακάλυψαν από τα "Highs". Πολύ πιθανόν λοιπόν να το μάθανε από τον Ν.Κ., που ασχολιόταν μ' αυτά και ήταν παραγωγός τους.

    Spuros Redmonday'sarmy
    ε ναι θα υπήρχε αλληλεπίδραση (κι αυτό είναι το ωραίο στην όλη φάση) Ο Νίκος μπορεί να το ήξερε και από πιο παλιά.... Μόνο αυτοί (Αλέξης / Νίκος) μπορούν να το απαντήσουν αυτό... Εκτός και σου έχει απαντηθεί γιατί θυμάμαι έχετε καθίσει απέναντι από κάτι μικρόφωνα ή κονδυλοφόρους.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι είχαμε μιλήσει παλιά, πολύ παλιά με Alex K κ.λπ. στον Μουσικό Δίαυλο. Κάπου πρέπει να έχω και την κασέτα, αλλά δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα απ' αυτή...

    Andreas Frogoudakis
    ο κοντογουρης; τι κανει αυτή η ψυχή;

    Spyros Diastimikos
    Συνταξιούχος στο σπίτι του πλέον.

    Andreas Frogoudakis
    μερσι, πολύ καλό παιδί και βαθύς γνωστης...

    Andreas Frogoudakis
    ήθελα ναξερα ποιος είσαι ρε διαστημηκε!!

    Spyros Diastimikos
    Όντως πολύ καλό παιδί Αντρέα. Στείλε μου pm, όποτε θες για περισσότερα...

    Konstantinos Zachopoulos
    Το αστείο είναι πως ένα κοριτσάκι (το πολύ 23) που του είχα δώσει κάτι 45άρια, μου ζήτησε αν έχω και το Every night από Human Expression. Ναι, τρεις-τέσσερις φορές, της απάντησα, αλλά δεν το δίνω

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έλα μωρέ τώρα, δωσ' τα και τα 3-4. Το ακούς και από τις συλλογές

    Andreas Frogoudakis
    Άστον Φώντα, θα τα πάρει μαζί του ο φετιχιστης!!!

    Konstantinos Zachopoulos
    Αν τα βρω, τα παίρνω ευχαρίστως

    Thodoris Antonopoulos
    Ο Κοντογούρης είχε μάθει πολλά σε όλους μας - όπως και ο Αλέξης σε άλλο επίπεδο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λες για τις μεταφράσεις, ok.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Τηλέμαχο Ζαγρέα...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2011/04/blog-post_6.html
    ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΖΑΓΡΕΑΣ στο δρόμο του Διονύσου

    Vassilis Serafimakis
    αν όντως το γύρισε στη Φυσική όπως λέει πρέπει να ήταν σπουδαίο μαθηματικό μυαλό Η Φυσική γιά μένα απαιτεί την δυνατότερη εγκεφαλική λειτουργία από όλες τις θετικές επιστήμες.

    Konstantinos Syrgiannis
    Μεγάλη φυσιογνωμια ο Τηλέμαχος.

    Dimitrios Dimopoulos
    Καλός άνθρωπος τον είχα συναντήσει όταν έφερε το cd του αυτό για διανομή στη Δισκογραφική που εργαζομουν.Μαλιστα είχε πει ότι έπαιζε με τους μουσικούς του Θανάση Παπακωνσταντίνου..δεν ξέρω εάν ηταν αλήθεια.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αλήθεια. Και με τον Θ.Π. έχει παίξει.

    Dimitrios Dimopoulos
    Αγαπημένο μου χιτ η τρανταφλια

    Spyros Sint
    μου ειχες δωσει το cd του αν θυμασαι
    Αυθεντικος!

    Jonathan Tassis
    Συγχωριανός κ οικογενειακός φίλος ο Μάχος.πολυ καλός άνθρωπος με μεγάλες αντοχές ακόμα κ σε αυτήν την ηλικία...έχουμε πολλούς ιδιαίτερους καλλιτέχνες στον Πλαταμώνα από ανέκαθεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ Καταδιωκόμενος εναντίον ακαταδίωκτου... παλιά... πολύ παλιά..."...

    Ilias Frantzis
    ... και πάντα αποσιωπάται ο καταδιωκων.Εκεί μείναμε στα παλιά (διαχωρίζω τη θέση μου - μείνατε)

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Γιατρουδάκι, πόσα σου έδωσε ο Βιάσκος, ξέρασέ τα τώρα όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ποια... η Ελλάδα, που για δεκαετίες υπήρξε φίλη και σύμμαχος χώρα των Παλαιστινίων"...

    Hermis Kefalas
    Όταν θα το αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ θα το κάνουμε και εμείς

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ηλίθια σχόλια κομμένα. Διάλογο δεν έχει με τέτοια.

    Harry Gordon
    Επειδη ειμαι εβραιος διεγραψες το σχολιο μου?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν μ' ενδιαφέρει τι είσαι. Εγώ διαγράφω ηλίθια σχόλια, δεν διαγράφω ανθρώπους.

    Harry Gordon
    Ενταξει πασο γιατι εισαι ειλικρινεστατος. Το "ηλιθια σχολια" δεν θα το σχολιασω καν

    Nikos Koutsogiannis
    άλλο το σωστό και άλλο το συμφέρον

    Vassilis Serafimakis
    Ετσι είναι. Μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν έχθρες ή φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα - όπως είπε κείνος ο Ταλλεϋράνδος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ούτε συμφέρον υπάρχει.

    Vassilis Serafimakis
    δεν είναι προς το συμφέρον τής Ελλάδας σήμερα η όλη προσέγγιση με το Ισραήλ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για μένα όχι.

    Nikos Markakis
    έλα μου ντε! Τι όφελος θα έχει η Ελλάδα από τους Παλαιστίνιους; Δεν το κατάλαβα αυτό, θα κάνουμε εξωτερική πολιτική, με συναισθηματικούς όρους;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δηλαδή η Κίνα, η Ρωσία, η Σουηδία και άλλες 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη κάνουν εξωτερική πολιτική με "συναισθηματικούς όρους"; Ό,τι να'ναι λέμε...

    Nikos Markakis
    συμφέροντα! Το είπαμε!

    Vagelis Papageorgiou
    Η αλήθεια είναι πως επίσης από της συστάσεως του Κράτους του Ισραήλ, η Ελλάδα το αναγνώρισε de facto και όχι de jure. Το αναγνώριζε δηλαδή ως υπαρκτή πραγματικότητα όχι όμως ως κράτος υπό την διεθνή νομική έννοια.

    Vassilis Serafimakis
    https://web.archive.org/.../elec.../greece/introduction1.htm
    גנזך המדינה

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει ρε παιδιά, αυτά είναι προφανή. Ό,τι έλεγαν οι Αμερικάνοι... Ποιος θα αναγνώριζε, ο Καραμανλής ή η χούντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vagelis Papageorgiou
      δεν νομίζω πως συμπίπτουν οι θέσεις του ελληνικού κράτους ή των ελλήνων εν γένει με αυτές των αμερικάνων στο συγκεκριμένο θέμα. Οι εβραίοι από τα αρχαία χρόνια απαγορευόταν να αγοράσουν γη σε όλη την Ευρώπη και ήταν υπό διωγμό, ανεπιθύμητοι, γι' αυτό στηρίχθηκαν στη συγκέντρωση κεφαλαίου και την ίδρυση τραπεζών, την νομιμοποίηση τρόπον τινά της τοκογλυφίας. Ο αντισημιτισμός είχε εκτός από οικονομική και θρησκευτική βάση. Ο Λούθηρος, ο εμπνευστής της προτεσταντικής μεταρρύθμισης, διατύπωσε τις αντισημιτικές του απόψεις στο βιβλίο "Οι Εβραίοι και τα ψέματά τους". Και έφτασε δυστυχώς στον κολοφώνα του στον Β'Π.Π. Από εκεί και πέρα όμως δεν δικαιολογεί τον σιωνισμό και την κλοπή ουσιαστικά της γης και του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν μιλάω ιστορικά. Λέω για το ότι η εξωτερική και όχι μόνο πολιτική στην Ελλάδα, μετά τον Πόλεμο, ήταν (και είναι) υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ. Εντάξει, τώρα παίζει και η ΕΕ, η οποία επίσης δεν έχει αναγνωρίσει.

      Vagelis Papageorgiou
      Ακόμα είναι Φώντα, ακόμα και επί σοσιαλιστικών -λέμε τώρα- κυβερνήσεων.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Μα πάντα τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά, ακόμη και επί παλαιού ΠΑΣΟΚ.

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Αφού δεν έγινε επί Ανδρέα δεν θα γίνει ποτέ. Ο Αντρέας δεν την αναγνώρισε γιατί πίστευε ότι όλη αυτή η ιστορία με το Όσλο θα πήγαινε καλά. Και το Όσλο είναι κυρίως επίτευγμα του Ανδρέα.

      Vassilis Serafimakis
      Δεν βγήκε τίποτα από το Όσλο διότι οι μέν Ισραηλινοί δεν θέλανε να βγεί, οι δε Παλαιστίνιοι ήταν δυνατόν να δεχτούνε τα πάντα αλλά αδύνατον να δεχτούνε τον όρο περί μη επιστροφής "ποτέ" τών Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφος τού Ισραήλ. Αν το συμφωνούσε ειδικά αυτό ο Αραφάτ θα έπεφτε αμέσως και το είχε πεί κιόλας.
      Τέλος πάντων, μετά την απόρριψη τής λύσης τών "δύο κρατών" (Ισραήλ και Παλαιστίνη), και τής αδυναμίας επιβολής τών "τριών κρατών" (δημιουργία Παλαιστίνης στο έδαφος τής Ιορδανίας), η λύση θα δοθεί μέσα ακριβώς από αυτό που εξ αρχής επιδιώκει το Ισραήλ, δηλ με το "ένα κράτος": Ισραήλ και τίποτε άλλο.
      Οι Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να ζούνε στο έδαφος τού Ισραήλ ως πολίτες β' κατηγορίας. Το "Μεσανατολικό" θα πάρει τέλος. Οι υπόλοιποι Αραβες το θέλουν όλοι. Μετά από παρέλευση δεκαετιών θα ηρεμήσουν τα πράγματα κι η δημογραφική σύμμειξη θα είναι αναπόφευκτη, μέσα από την διαδικασία επαναφοράς τών ανθρωπιστικών και πολιτικών ισοτιμιών. Εκτός κι αν αποφασιστεί, τώρα όμως κι όχι αργότερα, κάποια τεράστια, φονικώτατη εθνοκάθαρση.

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Ντάξ τώρα δε μπορώ να μπω στα άδυτα του Όσλο ούτε να προβλέψω τι θα γίνει.

      Vassilis Serafimakis
      έχομε και από τις δύο πλευρές, αλλά και από την πλευρά τών Αμερικανών, μαρτυρίες γιά το Όσλο κατατεθειμένες σε βιβλία. Οι Aμερικανοί, αν και θέλανε θεωρητικά να κλείσει το "Μεσανατολικό" με κάποιου είδους/σχήματος/μορφής Παλαιστινιακό κράτος, με τα χρόνια καταλήξανε να εκπροσωπούν τα ισραηλινά συμφέροντα και μόνο.
      Οι Ισραηλινοί, ιδίως μετά τον πόλεμο τών 6 ημερών, δεν είχαν ποτέ λόγο να επιτρέψουν στούς Παλαιστινίους την ανεξαρτησία τους! Οσο έχουν την υποστήριξη τών ΗΠΑ, δεν έχουν διπλωματικά να φοβούνται τίποτα.
      (Στρατιωτικά το Ισραήλ είναι μετά το 1948 ισχυρότερο από συνολικά τις Αραβικές χώρες με τις οποίες συνορεύει.)

      Θεοδουλος Παρασκευαιδης
      ΕΙΣΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣΣΣΣ!!!!..

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τους «δικοί μας» τους μυρίζονται από μακριά, σαΐνια σκέτα, με τους ξένους, όμως, υπάρχουν θεματάκια..."...

    Panos Bbl
    Σόρυ, αλλά εκανα εμετό από τα μάτια

    Haris Mantellos
    Και ο....Zubin Meta!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, κι αυτόν λάθος τον γράψανε, αλλά τέλος πάντων γράψανε ότι είναι μαέστρος.

    Di Katsa
    Αυτός είναι για μετά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το «τζαζ» το γράφουνε, όταν δεν καταλαβαίνουν τι παίζει ο άλλος. Πέτα, σου λέει, ένα «τζαζ» κει πέρα... μέσα θα ’σαι...

    Vagelis Papageorgiou
    Ο Eno ίσως να είναι λίγο "τζαζ" σαν άτομο!

    Παναγιώτης Μπικάκης
    Μου το είχε πει "σειρά" στην Κω μιλώντας για Bowie: "jazz είναι ό,τι δεν ξέρεις τι είναι".

    Takis Psaltis
    του αμπιέντου να ουμ .......

    Γιάννης Ε. Μανιάτης
    πληρώνονται; (για λανθασμένες αντιγραφές Δελτίων Τύπου) "μπουκιά-μπουκιά / αμαθησιά στην καθισιά "

    Nikolaos Nikolopoulos
    Ο ENO έχω ακούσει ότι είχε επί ότι όταν τον ρώταγαν τι δουλειά κάνει απαντούσε Ορκωτός Λογιστής! Για να μην του τα πρήζουνε με τι είδος μουσικής παίζει κλπ.

    Antonis Boskoitis
    Κλαίω

    Zak Famellos
    Αυτοί τώρα πληρώνονται έτσι;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάτι θα παίρνουν. Και μπαίνουν και τζάμπα σε εκδηλώσεις, φεύγοντας στη μέση...

    Takis Psaltis
    και σαξόφωνο ο Καβάκος ,,,,,,

    Manos Tzanakakis
    o διάσημος

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λεπτομέρειες. Ψήγματα...

    Γιώργος Μίχας
    όπως λέμε " all that jazz "

    Anastasios Babatzias
    Ουτε ενα διλεπτο γκουγκλαρισμα δεν κανουν

    Eleni Founti
    Έχουν γράψει και στην Καθημερινή για τον Ντέιβιντ (ναι) Ρόθκο, αν και λέει μουντζούρες ζωγράφιζε, δεν έλεγε τίποτα.

    Anastasios Babatzias
    Μπουρλοτο

    Kwstas Agas
    α μπράβο ... λες και ζούμε στα 70ς και στα 80ς που νομίζαμε εδώ στην Ελλάδα ότι ο τραγουδιστής των Pavlov's dog ήτανε πεθαμένος .... Μόλις 2 λεπτά γκουγκλάρισμα να κάνεις και βρίσκεις ό,τι πληροφορία θέλεις για τον καθένα κι έτσι θα αποφύγεις να γράψεις πράγματα στον τύπο που θα σε εκθέσουν ... έλεος δηλαδή ...

    Di Katsa
    Δεν έχουμε χρόνο για γουγλάρισμα αγαπητέ, είχε έρθει ένα φιλαράκι στο γραφείο που είχαμε να δούμε καιρό και ηπιαμε ένα φραπεδάκι παρέα. Οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κομπούτερς!

    Thanos Stavridis
    Πωωωωω χαλια

    Nikolaos Pappas
    Νομίζω είναι έξυπνο ως δημιουργικό λάθος διότι οι άσχετοι με την ambient ακούνε τζαζ και ίσως νιώσουν πιο οικεία, άρα ίσως νιώσουν ότι τους αφορά, ενώ από τους αναγνώστες της εφημερίδας αυτοί που ξέρουν την αλήθεια είναι ελάχιστοι

    Troull Left
    Από διάσημος τζαζ μέχρι πατέρας του αμπιεντ έχουμε μια απόσταση

    Byron Kritzas
    Το λάθος υπάρχει και στο lifo.gr (που σημαίνει ότι ξεκίνησε από ψηλά και αναπαράγεται λόγω κεκτημένης ταχύτητας).

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Στο lifo εγώ βλέπω τώρα αυτό...
    https://www.lifo.gr/.../o-brian-kai-o-roger-eno-fetos...
    Ο Brian και ο Roger Eno φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο | LiFO
    Κι όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι. Άμα εσύ βρήκες στείλε μας μια οθόνη, αλλιώς δεν έχει νόημα το σχόλιο.

    Byron Kritzas
    "στην τζαζ ο Γιαν Γκαρμπάρεκ και ο Μπράιαν Ίνο".
    https://www.lifo.gr/.../epex-festibal-athinon-2021...
    Φεστιβάλ Αθηνών 2021: Επαναλειτουργία της Πειραιώς 260 και 80 εκδηλώσεις | LiFO

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καμία σχέση. Λάθος κάνεις. >>στην τζαζ ο Γιαν Γκαρμπάρεκ //// και ο Μπράιαν Ίνο, σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ Ίνο,<< Και αυτό δεν είναι κόπι-πέιστ με... βιολονίστα Γιαν Γκαρμπάρεκ μέσα...

    Byron Kritzas
    Εγώ το διάβασα λάθος τότε. Με τις γραμμές γίνεται πιο κατανοητό.

    Βασίλης Καμπούρης
    Τζαζεψα

    Nikolaos Pappas
    μήπως η μουσική του Eno είναι η τζαζ του αύριο; https://www.youtube.com/watch?v=-dikWB6wm0A
    Brian Eno - New Space Music

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sergios Trampas
      Αν εξαιρέσεις την ημιμάθεια του συντάκτη το γεγονός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ας σταθούμε εκει

      Yannis Nikolaides
      Garbarek...βιολονίστας ;;;

      Chris Veliouras
      παιδι βιολον

      Ilias Frantzis
      Αυτά τα γίδια μας ενημερώνουν "έγκυρα"? Καλά που δεν έδωσαν προσδιορισμό στους δικούς μας. ( Αν γένει δεν τα παρακολουθώ όλα' αλλά αυτό το βιολονίστας...)

      Dimitris Alexopoulos
      ... Εντάξει..ok .. είναι γνώστες εκεί!!

      Kwstas Agas
      ναιιιι .... συμφωνώ με τον προλαλήσαντα .... Αυτός κι αν είναι βιολονίστας - εκπρόσωπος της τζαζ στη Ρωσία ... Αυτόν τον διεθνούς φήμης θέλουμε για φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου !!!
      https://youtu.be/HByrbTAgvEw
      Βέγγος - Ρούσκι (ρώσος τσιγγάνος)

      Karina Verdi
      Garbarek 1ο κλαρίνο unplagged

      Γιώργος Φραγκίσκος
      Ω ρε φίλε, το "βιολονίστας" δίπλα από το Γιαν Γκαρμπαρεκ το είδα με τη δεύτερη ανάγνωση. Απανωτά τα χτυπήματα...

      Dimitris Kiranastasis
      Eγώ πάλι με την πρώτη!

      Michael Polychronis
      Ο Χριστός κι η μάνα του, ποιο ξεφτερι το έγραψε τουτο δω

      Ástríðr Labri Livieratou
      βιολονίστας ο ΓΚΑΡΜΠΑΡΕΚ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.βοηθεια!!
      Χαχα θα το αναρτήσω και εγώ αχαχαχχαχαχα

      Δημήτρης Βανέλλης
      Κρίμα που δε ζει ο διάσημος ινδός ντράμερ Ραβί Σανκάρ να τον φέρουμε κι αυτόν...

      Tsividis Petros
      Μικρό το κακό, μας φτάνει που στα υπόλοιπα το Π.Θ. μας ενημερώνει άψογα

      Dreliozis Panagiotis
      Ακριβώς αυτό σου έλεγα Φώντα....πριν στην συζήτηση που είχαμε με τον Παπαϊωάνου...και τώρα σε ρωτάω....αυτοί οι τύποι παίρνουν λεφτά για αυτά που γράφουν??παίρνουν θα μου πεις....άρα βλέπεις ότι είναι λίγοι και οι φαν όπως τους λέμε και οι επαγγελματίες..οι σωστοί.....Αυτά...

      Elias Raptis
      Η αληθεια ειναι οτι εχουν γραψει και χοντροτερες χοντραδες...... (έγινε το Φεστιβαλ Αθηνων.....80 παραγωγες....Πληρωνει το κ ρατος πολιτισμο...Μασκοφόρο)

      Costas Arvanitis
      Ρε μάγκες, αυτά δεν τα έγραψε κάποιος συντάτης της συγκεκριμένης εφημερίδας. Είναι επίσημο δελτίο τύπου και έχει αναπαραχθεί στην Athens Voice και αλλού. Κάποιος φίλος έγραψε πιο πάνω, ότι το διάβασε και στο Lifo. Εκεί μάλλον, κάποιος τους το σφύριξε και προλάβανε και το διορθώσανε, ή το σβήσανε.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τι σημασία έχει ποιος το έγραψε; Εγώ το ανέφερα για το γελοίον του πράγματος. Και στο Lifo δεν γράφτηκε κάτι τέτοιο, λάθος έκανε ο Κριτζάς πιο πάνω. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να αναπαράγεις τα δελτία Τύπου. Είναι ευθύνη του αρχισυντάκτη τι θα αναπαραχθεί.

      Costas Arvanitis
      Είδα ότι μερικοί ρώτησαν ποιος το έγραψε, βλέποντας τον τίτλο της εφημερίδας. Αυτό διευκρίνησα, ότι δηλαδή δεν το έγραψε κάποιος μεμονωμένος άσχετος δημοσιογράφος, αλλά είναι επίσημο δελτίο τύπου από τους υπεύθυνους του φεστιβάλ κι αυτό έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία.

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ε ναι, έχει σημασία απ' αυτή την πλευρά. Εννοείται. Έχω δει μπούρδες σε προγράμματα του φεστιβάλ από παλιά. Όχι από τα σίξτις εννοώ. Τα πιο πρόσφατα χρόνια.

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Ισχύει

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καλά, αυτοί έχουνε γράψει - αναπαράξει άπειρες μπούρδες, δεν είναι η πρώτη φορά.
      Εν τω μεταξύ μόλις 6 σάιτ είδα πως το έχουνε γράψει αυτό – εκ των οποίων τα 4 δευτερεύοντα. Μόνο πρώτο θέμα και Athens Voice το αναπαρήγαγαν από τα γνωστά. Γνωστοί παπατζήδες. Ούτε σε Καθημερινή το είδα, ούτε αλλού.

      Stathis Nikokavouras
      φωντα ..δεν ξερω αν ειδες το ντοκ echoes in the canyon..με τον γιο του ντυλαν και σια που ξανατραγουδαν και συναντουν την σκηνη του λοφου στο L.A. 1966-69..και τα κοματια της εποχης..απο μαμας μεχρι κροσμπυ,γιανκ ,γκαρσια και byrds,ρινκο σταρ ,και τον ερικ κλαπτον που οπως λεει μεσα ολο το 1967 ηταν εκει ..και εγω που νομιζα οτι ηταν στην αθηνα και επαιζε... και ο χεντριξ ακουγε χιωτη.. ..ο γιος του ντυλαν εχει καλη φωνη...καλυτερη απο τον πατερα..

      Διαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν ξέρω τι θα παίζει με τις διακοπές τον Αύγουστο, και βεβαίως με τις χωρητικότητες στο Ηρώδειο"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.lifo.gr/.../o-brian-eno-kai-o-gianis...
    Ο Brian Eno και ο Γιάνης Βαρουφάκης τα έχουν βρει σε πολλά― ακόμη και στα μουσικά | LiFO

    Eliana Kassid
    το baroufakis ή varoufakis γράφεται σωστά...

    Hipcut Konstantinos
    παιζει τζαζ ο βαρουφακης?

    Dimosthenis Mavrochis
    Έλα, έχουμε και R,Waters & Pamela Anderson
    https://diem25.org/el/
    DiEM25 - Democracy in Europe Movement 2025

    Alexandra Fremi
    Ευκολότερα θα βρεθεί pass από τον πατέρα του Julian Assange, παρά από τον Γιάννννη!!
    (London, Feb 2020)

    Lampros Papalexis
    Ι like Γιάνης με ένα ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Βιολονίστας Jan Garbarek..."

    Vagelis Papageorgiou
    Λατρεύω ηθοποιούς -κυρίως κωμικούς-, όπως ο Σωτήρης Μουστάκας ή ο Πήτερ Σέλλερς, που ενώ στη ζωή τους είναι σοβαροί, ενώ στα έργα παίζουν ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες. Και θεωρώ πως η κωμωδία είναι μεγαλύτερη ερμηνευτικά πρόκληση για τον ηθοποιό από την τραγωδία, αφού να κάνεις το κοινό να γελάσει είναι δυσκολότερο από το να τον συγκινήσεις, το δεύτερο δε πιστεύω πως στηρίζεται περισσότερο στο σενάριο, παρά στον πρωταγωνιστή.

    Μανώλης Γιούργος
    Πάντως ο Σωτήρης Μουστάκας ήξερε βιολί. Τον έχω δει στην παράσταση "Οι Παλαιστές" του Στρατή Καρρά στον θίασο Μινωτή-Παξινου το 1968 όπου έπαιζε βιολί κανονικοτατα...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, είχε σπουδάσει.

    Apostolos Katsas
    Αλλά ο Σταυρίδης δεν ήξερε πιάνο και όταν έπαιζε moonlight sonata φαινότανε. Είχε πλάκα πάντως η ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μερικά θέματα προσωπικά:"...

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    !!!!!!!!!!!!......

    Εύα Αθανασοπούλου
    Respect

    Miltos Marathon
    Αγαπητέ Φώντα κάνε αυτό που γουστάρεις και αγαπάς (και ομολογώ ότι πράγματι γουστάρεις και αγαπάς αυτό που κάνεις ..) και μην ακούς κανένα... δεκτές όλες οι απόψεις ναι μεν ...αλλά όπως συνηθίζω να λέω "ξεχαρμάνιασμα γιόκ "! Υπάρχει πολύυυυυς κόσμος εκεί έξω (και εδώ μέσα ) που είναι να πίνει τα πιαχά με την κόκκινη διαγώνιο ρίγα καραμέλες ... Ο χρόνος του καθενός είναι πολύτιμος και για αυτό ας τον αξιοποιήσουμε εποικοδομητικώς πχ με κάργα μουσικές!

    Aris Pittaras Fokionos-records
    Διαβασα αυτα που γραφεις σπανια κανω κριτικη . Αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση εχεις απολυτο δικιο !! 100% σωστος Γι' αυτο σε αγαπαμε και σε γουσταρουμε ολοι εδω γυρω Κυψελη και Εξαρχεια Αυτα καλη συνεχεια ..

    Ilias Frantzis
    και μην μασάς. Τέτοια πορεία και τόσος δομημένος όγκος δουλειάς μόνο θαυμασμό και αναγνώριση προκαλούν. Κάθε διαφορετική συμπεριφορά κρύβει φθόνο και τσάμπα διαφήμιση.

    Michail Kritikos
    Αυτή πρέπει να είναι κι η σωστή αντιμετώπιση για έναν δισκοκριτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμπτωματικά είδα το σχόλιο για τους Last Drive και θυμήθηκα τότε στο μακρινό 1985 όταν η μπάντα ετοίμαζε το πρώτο σινγκλάκι της, σύχναζαν στο δισκάδικο του Κοντογούρη που θα τους έκανε και την παραγωγή,τι τους έλεγε και γελάω.Δεν θέλω να γίνω κακός μετά από τόσα πολλά χρόνια αλλά ευτυχώς για αυτούς που απεμπλάκησαν νωρίς από αυτό τον άνθρωπο και έκαναν μία σημαντική θα έλεγα καριέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μια από τα ίδια το ντοκυμανταίρ της Δανέζη. Εξαίρεση ο γεροΛώρης που μας ο αθεόφοβος είπε ότι άδειασε σε 3 σκουπιδιάρες χιλιάδες δίσκους της εταιρίας του γιατί το 7συν7 του έδινε λίγα Αυτό για να διαπιστώοουμε τι σόι άνθρωποι τρέχαν το και καλά ανεξάρτητο ροκ στην Ελλλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, ναι, αυτό με το σκουπιδιάρικο πολύ μεγάλη μ@λακία. Γιατί το είπε; Για να του πούμε μπράβο;

      Διαγραφή
    2. να υποθέσουμε Φώντα ότι μέσα σε αυτές τις ντάνες
      υπήρχαν Libido Blume Γενιά του Χάους κεφάλαιο 24 κλπ. άσε τις εισαγωγές από Ryko Hannibal.
      δε μπορούσε δλδ να τους μοιράσει. Με την ηθική του Ηλία Ρίχτο τους έστειλε

      Διαγραφή