Τρίτη 11 Μαΐου 2021

SATOKO FUJII TOKYO TRIO για το εκρηκτικό “Moon on the Lake”

Το Satoko Fujii Tokyo Trio είναι ένα καινούριο σχήμα τής ιαπωνίδας πιανίστριας, συνθέτριας και αυτοσχεδιάστριας Satoko Fujii. Ένα θεωρητικώς τυπικό πιάνο-τρίο, το οποίον αποτελούν οι Satoko Fujii πιάνο, Takashi Sugawa μπάσο, τσέλο και Ittetsu Takemura ντραμς. Οι Sugawa (γενν. 1982) και Takemura (γενν. 1989) είναι δύο νεότεροι οπωσδήποτε μουσικοί, τής ιαπωνικής τζαζ σκηνής, σημαντικοί και με έργο όμως, και υπό αυτή την έννοια το παρόν άλμπουμ Moon on the Lake [Libra Records, 2021], δεν μπορεί παρά να αποτελεί και μια συνύπαρξη δύο γενεών, που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικά αισθητικά προτάγματα, αλλά και με κάποιες κοινές συνιστώσες, προκειμένου να παραχθεί ένα έργο με βάρος και ουσία – τελείως έξω, ή εν πάση περιπτώσει έξω από τα συνηθισμένα.
Και ποια είναι τα «συνηθισμένα»; Ίσως εκείνα ενός πιάνο-τρίο... αφηγηματικού, ελεγχόμενου, με συγκεκριμένες αναφορές στον ευρωπαϊκό ρομαντισμό ή στην blues παράδοση, που να κυλάει θεσπέσια μεν, μέσα από μιαν αναμενόμενη εξέλιξη δε. Ίσως λέμε... Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε στο “Moon on the Lake” δεν μπαίνει κάτω από κάποια ειδική ταμπέλα, δεν ακολουθεί κάποια προγραμματισμένη συνταγή.
Σίγουρα, ο αυτοσχεδιασμός, εδώ, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά μεγαλύτερο ακόμη ρόλο παίζει η διάθεση για πειραματισμό, για κάτι έξω από τα καθιερωμένα, μέσα από τις απολύτως ιδιαίτερες χρήσεις των οργάνων –ειδικά η Fujii είναι απίστευτη σε tracks, όπως το 11λεπτο “Wait for the moon to rise”, παράγοντας πρωτάκουστους, από πιάνο, ήχους–, και βασικά μέσα από μιαν εκπληκτική και στιβαρή επικοινωνία, μεταξύ των τριών. Τούτο το αντιλαμβάνεσαι στο απίστευτο 9λεπτο “Keep running”, ένα track που εξελίσσεται ιλιγγιωδώς και που μπορείς, άνετα, να το συμπεριλάβεις στις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης free-jazz.
Όμως κάθε ένα από τα πέντε tracks τού “Moon on the Lake” είναι ικανό να αφήσει άσβηστες εντυπώσεις και φυσικά, ανάμεσά τους, δεν μπορεί παρά να λάμπει το γιγαντιαίο “Aspiration”, που διαρκεί 18 λεπτά, κομμάτι γνωστό από το φερώνυμο άλμπουμ τού 2017, των Satoko Fujii / Natsuki Tamura / Wadada Leo Smith / Ikue Mori και που τώρα αναπροσαρμόζεται για τις ανάγκες ενός τρίο, αποκτώντας μιαν εξώκοσμη διάσταση – καθότι πολλά απ’ αυτά που ακούς εδώ, και ιδίως στο δεύτερο μέρος του, είναι... από άλλο πλανήτη!
Καταπληκτικό άλμπουμ, που θα συναρπάσει όσους μαγεύονται από το ηχητικώς απροσδόκητο και το μη αναμενόμενο.
Επαφή: www.satokofujii.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου