Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

o πάταγος της RAFFAELLA CARRÀ στην Ελλάδα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70

Τεράστια πορεία και καριέρα για την Ιταλίδα τραγουδίστρια, show-woman και άλλα πολλά Raffaella Carrà ή Ραφαέλα Καρά, που έφυγε από τη ζωή στα 78 χρόνια της, κατά πρώτον σε χρονική έκταση – μιας και η Καρά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην οθόνη το 1952 σε ηλικία εννέα ετών! Αν σκεφθούμε πως ηχογράφησε καινούρια τραγούδια το 2018 και πως ουσιαστικά δεν έλειψε ποτέ από τα φώτα, λέμε για μια καλλιτεχνική διαδρομή που αγγίζει τα 70 χρόνια! 
Με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία ήδη από τις αρχές του ’70 η Ραφαέλα Καρά έγινε γνωστή στους πάντες μέσα από το τηλεοπτικό σόου τής RAI 1 “Canzonissima”, το οποίο παρουσίαζε εκείνη την εποχή, σπάζοντας τα κοντέρ ακροαματικότητας με τις τολμηρές εμφανίσεις και τις ανάλογες χορογραφίες της.
Ήταν θέμα χρόνου για την Ραφαέλα Καρά να περάσει την Αδριατική, σκάζοντας σαν βόμβα στην Ελλάδα λίγο μετά τα μέσα του ’70. Υπεύθυνος γι’ αυτό; Ο αείμνηστος παραγωγός Τάσος Φαληρέας (1940-2000), σοβαρός παράγοντας τότε της δισκογραφίας (δούλευε για την CBS) και με μάτι ανοιχτό στο εμπορικό κομμάτι της. Όπως είχε πει και ο ίδιος, σε μιαν αφήγησή του στο περιοδικό Ήχος & Hi-Fi (τεύχος #243, Ιούνιος 1993), με κάποια δόση δικαιολογημένης, ίσως, αυταρέσκειας:
«Εγώ ίδρυσα την CBS στην Ελλάδα με δύο Εβραίους. Ύστερα έφερα διευθυντή τον Ραμπίνοβιτς.(...) Ο Ραμπίνοβιτς με ενδιέφερε γιατί τον είχα γνωρίσει στον Τσιτσάνη και οι αντιδράσεις του, απέναντί του, μου άρεσαν. Είχα σχέδιο τότε να πάρω τον Τσιτσάνη κοντά μου, στην CBS.(…) Έτσι με τον Ραμπίνοβιτς ξεκινήσαμε καλά, του έδωσα την ιδέα της Ραφαέλλα Καρρά, που πούλησε τότε ούτε κι εγώ ξέρω πόσες χιλιάδες δίσκους».
Ναι, πούλησε πολύ τότε η Ραφαέλα Καρά, σπάζοντας τα ταμεία και εκτοξεύοντας όχι μόνον τις ακροαματικότητες, αλλά και τις αδρεναλίνες του αντρικού πληθυσμού της εποχής, με το αχαλίνωτο, για τα... χρηστά μέτρα και ήθη εκείνων των χρόνων, σόου της. Σόου, τα οποία παρήγαγε και μετέδιδε η κρατική τηλεόραση.
Το πρώτο LP τής Καρά, που τυπώνει η ελληνική CBS τότε ήταν το “Forte Forte Forte” (1976), που περιείχε και τις πρώτες πολύ μεγάλες επιτυχίες της στην χώρα μας, όπως ήταν το ομώνυμο τραγούδι και κυρίως το “A far l'amore comincia tu” – με τα τραγούδια να «κόβονται» και στις 45 στροφές, και με το δισκάκι να ακούγεται ανελλιπώς στα τζουκ-μποξ, μαζί με τα άλλα hits της περιόδου (ελληνικά και «ξένα»).
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/o-patagos-tis-rafaela-kara-stin-ellada-sto-deytero-miso-tis-dekaetias-toy-70

3 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Patritsopoulos Nikos
    συγκρινουν με την κορομηλα,ελεος

    George Georgiadis
    "Λάμπρος, μασκαλτσονε, μασκαράς!!" Θυμάμαι την πρώτη ατάκα της στο εκείνες κι εγώ στην ασπρόμαυρη loewe opta

    Takis Psaltis
    θυμάμαι ότι αγαπούσε πολύ την Ελλάδα ....

    θωμας σταμκος
    Επειδή τα ζήσαμε συγχαρητήρια για το εξαιρετικό αφιέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιδερής Πρίντεζης
      Προσωπικά την (ξανα)θυμήθηκα πριν από λίγα χρόνια όταν το "Rumore" ήταν ένα από τα τραγούδια που είχαν σημαδέψει τους 2 πρωταγωνιστές στην ταινία "Xenia" του Πάνου Κούτρα. Αν και στην ταινία κυριαρχούσε η αναφορά στην Patty Pravo.

      Διαγραφή
    2. Thodoris Antonopoulos
      παιδική αμαρτία

      Γιάννης Φρέρης
      Θα εξομολογηθώ ότι ήταν η πρώτη εργοστασιακή κασέτα που αγόρασα.

      Διαγραφή