Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μικρά κείμενα από το facebook IV

9/9/2021
Θυμάμαι τον Μίκη Θεοδωράκη στα μνημόνια. Ήταν 87 ετών (το 2012), κατέβαινε σε διαδηλώσεις, είχε φάει το ψέκασμα της ζωής του από τον Παπουτσή (υπουργό τότε του Παπαδήμου) και όλος ο κόσμος περίμενε μήπως ήταν εκείνος, τελικά, που θα μπορούσε να γυρίσει την πλάστιγγα, να κάνει την ανατροπή.
Κανείς δεν μπορεί, ως ένας, να κάνει τίποτα, αλλά σημασία δεν έχει αυτό. Σημασία έχει τι επενδύει κάθε φορά ο κόσμος στον έναν, πώς μεταγγίζεται το θάρρος, η τόλμη και η αποφασιστικότητα του ενός στο λαό, ώστε να βγει εκείνος στο δρόμο και να υπερασπίσει το δίκιο του.
Τα ίδια και με το μακεδονικό. Οι πολλοί περίμεναν και πάλι τον 93χρονο Θεοδωράκη να βγει και να πει τις δικές του αλήθειες – και τις είπε, προς απογοήτευση των συριζογιάπηδων.
Ακόμη και τα πιο πρόσφατα χρόνια, όπου ο άνθρωπος ήτανε με το ένα πόδι στον τάφο, όλοι περίμεναν, μια γραπτή του δήλωση, ένα σινιάλο...
Λοιπόν, τέλος. Τέτοια άτομα δεν υπάρχουν σε πληθώρα στην Ιστορία. Βγαίνουν ένα κάθε 200 χρόνια.
Είμαστε πλέον ορφανοί – αν δεν το έχετε καταλάβει... Θα πορευτούμε μόνοι μας από δω και μπρος. Που σημαίνει... τεράστιες προσπάθειες, για να αποδειχθούμε αντάξιοι των ευθυνών μας και της κληρονομιάς Του.

9/9/2021
Νομίζω πως η τελευταία πολύ μεγάλη ερμηνεύτρια / ερμηνευτής του θεοδωρακικού έργου υπήρξε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Από ’κει και πέρα περίπου το χάος...
https://www.youtube.com/watch?v=B2sI3aLz1pQ&t=995s

9/9/2021
Ψάχνοντας στα 45άρια του Μίκη Θεοδωράκη, βρήκα ένα που δεν θυμόμουν ότι το έχω. Ένα γαλλικό σε ετικέτα Tuba, από το σάουντρακ της ταινίας “Biribi” (1971) του Daniel Moosmann.
O ήρωας κατατάσσεται στον γαλλικό στρατό, αλλά επειδή δεν αντέχει το μιλιταριστικό πνεύμα καταδικάζεται να υπηρετήσει στα τάγματα ανεπιθυμήτων της Βορείου Αφρικής, τα επονομαζόμενα και biribi. Εκεί θα φάει το καψόνι της ζωής του, αλλά θα πρέπει να επιβιώσει κιόλας...
Τα δύο τραγούδια απέδιδε ο Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, Mouloudji, ένας σπουδαίος τραγουδιστής. (Ακούστε το ένα τραγούδι στα σχόλια).
Εξ όσων είδα, επιβεβαιώνοντας κάτι που θυμόμουν, το σάουντρακ το είχε βγάλει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Σάκκαρης στα τέλη του ’80...

8/9/2021
Για πολλά και ποικίλων ειδών συμπεράσματα η σημερινή μέρα στην Μητρόπολη. Κάποιοι, πάντως, αν έχουν λίγη τσίπα πάνω τους, θα πρέπει να στριφογυρίζουν το βράδυ στον ύπνο τους... Άλλα δεν θα πω.

3 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Ψάχνοντας στα 45άρια του Μίκη Θεοδωράκη<<...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=T9epm64TTrg
    Mouloudji : La vie qui s'en va

    Nisira Louka
    Ευχαριστουμε γι αυτα τα ομορφα που μοιραζεστε

    Artemissia Papaserafeim
    Το "Όσους δεν πήρε η μοναξιά", Καλογιάννης, Μ. Ελευθερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Νομίζω πως η τελευταία πολύ μεγάλη ερμηνεύτρια / ερμηνευτής του θεοδωρακικού έργου υπήρξε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά.<<...

    Nikitas Kakavas
    Μπράβο Δάσκαλε που το αναφέρεις!

    Andreas Lampetis
    Σπουδαία. Και κρίμα που δεν την αναφέρουν πια συχνά. Βέβαια επέλεξε κι η ίδια τον δρόμο της σιωπής.

    Βασίλης Βασιλειάδης
    Θες να πεις ότι δεν σ' αρέσει η Πάολα ή η Πέγκυ Ζήνα;

    Yiannis Stefanakos
    Ισχύει. Πάντως και οι ερμηνείες της Παπαγεωργίου (αν και δεν θα την κατετασσαν στις θεοδωρακικες ερμηνεύτριες) είναι αξιοπρόσεκτες αν μη τι άλλο

    Nelli Martinou
    Ανεπανάληπτη, πραγματικά! Τέτοιο βάθος φωνής, σπάνιο!

    Takis Psaltis
    όντως .....

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    εκτός από την Παπαγεωργίου θα πρόσθετα και το Φεύγω για το Σαντιάγο τα επόμενα χρόνια με την Καγιαλόγλου και τον κύκλο Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα με τη Δημητριάδη (επειδή είναι μια λυρική Δημητριάδη πολύ ενδιαφέρουσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Θυμάμαι τον Μίκη Θεοδωράκη στα μνημόνια.<<...

    Εύα Αθανασοπούλου
    Σημαντικό ότι ηταν ο εαυτος του και κανενός φερέφωνο ή δορυφόρος. Αυτο , το αληθινό, το αυτόφωτο, το ευ σγωνίζεσθαι και το θάρρος της γνώμης το έχουν ελάχιστοι.

    Κώστας Οικονόμου
    Τέτοιες τεράστιες πρσωπικότητες τις αγαπάμε και με τις αντιφάσεις τους!

    Βασίλης Βασιλειάδης
    Με το κίνημα "Σπίθα", ε; Πάντως γενικά είμαστε ένας λαός που επιζητεί αδιάκοπα κάποιον ηγέτη, τον οποίον θα τον εμπιστευτεί τυφλά για να τον καθοδηγήσει και αφήνεται κατά τα άλλα στη μοίρα του και στην αδράνεια.

    Korn Diam
    Σχεδον ταυτιζόμουν με τις πολιτικές απόψεις του. Και τώρα και πριν 50 χρόνια. Γελάω για να μή εκραγώ με το θράσσος κάποιων που ήδη διαστρέφουν τον ενωτικό Μικη επειδή ονειρεύονται οχι απλως νέους αγώνες ( οπως θα έπρεπε) αλλα νέους Εμφυλίους! Έξοχη ανάρτηση. Στο πνεύμα του Μίκη.
    Αθάνατος!

    Ναταλία Ρασούλη
    Μιλάμε για ψεκασμα. Κι εκείνος και ο Γλέζος μαζι.
    Να ψεκάζεις τους ήρωές σου..
    Τώρα αυτό ήταν.
    Οπως το είπε.
    Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

    Pantelis Tsalouchidis
    Τελοσπάντων, ας αφήσουμε τον πολιτικό Μίκη από τη δεκαετία του 80 και μετά γιατί άκρη δε βγαίνει για το τι ήθελε και πού αποσκοπούσε κάθε φορά.

    Θανάσης Αντωνίου
    Καλησπέρα φίλε. Δίκιο έχεις απόλυτο για τις πορείες- ήταν κι ο Γλέζος επίσης. Πράγματι περίμενε ο κόσμος ένα 'χέρι', μια 'φωνή', μια στήριξη στο ξεροστάλιασμα και στο ψέκασμα στο Σύνταγμα- ημέρες περηφάνιας τότε. Μείναμε ορφανοί, πράγματι, αλλά θα το γυρίσουμε το παιχνίδι, όμως "θέλει δουλειά πολύ".

    Vassilis Serafimakis
    Το τι βρισίδι, ειρωνία, και σαρκασμό έχω συναπαντήσει στο διαδίκτυο κατά Θεοδωράκη δεν λέγεται! Από όλο το ιδεολογικό φάσμα έρχονται. Δεν είναι βέβαια η πλειοψηφία τών σχολίων τέτοια αλλά αρκούν γιά να αισθανθούμε πίκρα.
    (Ακόμα κι εδώ, κάποια τις προάλλες χρησιμοποίησε τη λέξη 'κλανιά' γιά να περιγράψει τον Μίκη. Εντάξει, παιδιά, βαράτε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή