Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

TANTO ελληνο-πολωνικοί πειραματισμοί

Εσχάτως λάβαμε μια κασέτα 90άρα από την Πολωνία, από το Βρότσλαβ πιο συγκεκριμένα, στην οποία καταγράφονται οι ήχοι ενός έλληνα μουσικού, του Tanto. Το label που κυκλοφόρησε το “/ˈði​.​o/” [Sublime Retreat, 2021] –έτσι είναι ο τίτλος του– είναι το Sublime Retreat, που τώρα φτιάχνει τον κατάλογό του, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη επτά κυκλοφορίες (σε CD και σε κασέτες).
Η κατεύθυνση που κινείται το label είναι η πειραματική. Πρωταγωνιστούν δηλαδή οι ηλεκτρονισμοί και ο θόρυβος, ενώ και τα ποικίλα εφφέ, που ακούγονται σαν ηλεκτρο-στατισμοί, προσδίδουν στην ηχογράφηση ακόμη πιο θορυβώδη χαρακτηριστικά.
Εκείνο που ξεχωρίζει το “/ˈði​.​o/” είναι το γεγονός πως αποτελείται από δύο μόνο tracks διάρκειας 45 λεπτών το κάθε ένα – και κάπως έτσι γεμίζει και η 90άρα κασέτα.
Οι διάρκειες είναι μεγάλες, συντριπτικές σχεδόν και είναι αυτές εν τέλει που χαρακτηρίζουν το ακρόαμα, ξέχωρα από εκείνο που ακούγεται.
Λέμε λοιπόν πως αν βρει τον χρόνο και την θέληση ο ακροατής να κάνει αυτό το ταξίδι τής μιάμισης ώρας, με τους ήχους του Tanto από το “/ˈði​.​o/”, δεν ξέρουμε αν θα αποζημιωθεί, σίγουρα όμως θα βιώσει μιαν αλλιώτικη ηχητική εμπειρία «μη-μουσικής», ακραία και ως προς τα ποιοτικά, μα και ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της, ικανή να τον παρασύρει στον αδυσώπητο κόσμο της.
Επαφή: https://sublimeretreat.bandcamp.com/album/i-o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου