Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

CHUCK OWEN AND THE JAZZ SURGE για τα 25 χρόνια της big band The Jazz Surge

Η Jazz Surge είναι μία big band, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά άλμπουμ το 1995. Ένα από τα χαρακτηριστικά τής Jazz Surge, που την οδηγεί ο Chuck Owen (μουσικός που παίζει συχνά «περίεργα» όργανα για τζαζ ορχήστρα, όπως ακορντεόν ή dulcimer), είναι οι guests, που κατά καιρούς συμμετέχουν ως μέλη της στα πάλκα και την δισκογραφία. Έτσι, σ’ εκείνο το πρώτο CD του 1995 ακούγονταν μαζί της οι Nat Adderley, Benny Golson, Adam Nussbaum και άλλοι!
Μετά από έξι άλμπουμ (από το 1995 έως το 2017) οι Chuck Owen and The Jazz Surge έχουν τώρα ένα έβδομο, που αποκαλείταιWithin Us / Celebrating 25 Years of The Jazz Surge [Mama Records / Summit Records, 2021] και είναι ακριβώς αυτό – ένα εορταστικό CD, για τα 25 χρόνια της ορχήστρας, ένας δίσκος που αποτελείται από οκτώ tracks, έξι πρωτότυπα του Owen και δύο versions (στο “Chelsea shuffle” του Chick Corea –ο οποίος Corea είχε παίξει με την ορχήστρα– και στο “Milestones” του Miles Davis).
Guest υπάρχει κι εδώ, και είναι ο Warren Wolf σε vibes και μαρίμπα, αλλά είναι επίσης και οι πάμπολλοι μουσικοί σε ξύλινα πνευστά, τρομπέτες και τρομπόνια, όπως και μια σειρά σολιστών σε βιολί, πιάνο, κιθάρες, dobro, μπάσο, ντραμς και djembe, που προσφέρουν στο ακρόαμα ένα πολυδιάστατο ηχόχρωμα.
Για όλα τα κομμάτια υπάρχουν αναλυτικές σημειώσεις στο booklet, γραμμένες από τον ίδιο τον Chuck Owen, και από ’κει μαθαίνεις επί παραδείγματι πως το “American noir”, το τρίτο στην σειρά 7λεπτο track, αποτελεί μιαν έμμεση αναφορά στη σύγχρονη Αμερική, που επαναφέρει στην πολιτικοκοινωνική καθημερινότητά της στοιχεία τής Αμερικής τής κλασικής εποχής τού film noir. Και κάπως έτσι «σχολιάζει» ο Owen και με μιαν ηχητική αναφορά στο soundtrack του “Chinatown” του Jerry Goldsmith, που ναι μεν δεν είναι ένα «κλασικό» noir (καθότι του ’74), αλλά είναι ένα από τα πολυαγαπημένα του.
Φοβερό κομμάτι είναι το σχεδόν 11λεπτο... φιλο-περιβαλλοντικό “Apalachicola” (από μια παραθαλάσσια κωμόπολη της βορειοδυτικής Florida, που κάποτε παρήγαγε το 90% των οστράκων της Πολιτείας και που τώρα φθίνει, εξαιτίας ποικίλων περιβαλλοντικών ζητημάτων). Σαν σύνθεση διακρίνεται για τις μινόρε εναλλασσόμενες μελωδίες της, αλλά και για τα blues-rock ηλεκτρικά / κιθαριστικά ξεσπάσματά της.
Κάθε track του “Within Us” έχει την μικρή (καταγραμμένη στο booklet) ιστορία του, αλλά εκείνο που έχει ακόμη πιο μεγάλη σημασία για τον ακροατή είναι το οριστικό ηχητικό αποτέλεσμα, που είναι πλούσιο, groovy, σουινγκάτο, με πολύ γερές και δοκιμασμένες ενορχηστρώσεις από τον Chuk Owen, ο οποίος εκτός από τα συνθέτει διευθύνει κιόλας (εννοείται) και με καταπληκτικά παιξίματα από μιαν ομάδα 22 μουσικών!
Επαφή: www.chuckowen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου