Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ spicy Margarita

Πέντε χρόνια μετά το άλμπουμ «Με μια βαλίτσα όνειρα» [Kyklos Records, 2016] ο συνθέτης και ακορντεονίστας Θάνος Σταυρίδης (Thanos Stavridis) επανέρχεται στην δισκογραφία με την πολύ προσεγμένη παραγωγή “Spicy Margarita” [Τεχνότροπον Artway Cultural Productions, 2021]. Περί τίνος πρόκειται; 
Μα για ένα νέο CD, περιποιημένο εικαστικώς, στο οποίο καταγράφονται δώδεκα δικές του συνθέσεις και μία παραδοσιακή – συνθέσεις, που κινούνται προς πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Jazz, rock  folk, ethnic, Balkan sound, fusion, ευρύτερο δημοτικό τραγούδι κ.λπ.
Το άλμπουμ “Spicy Margarita” μπορεί να ξεχωρίζει για πολλά και διάφορα, αλλά το ένα και πολύ βασικό είναι η πλειάδα των μουσικών, που συμμετέχουν σ’ αυτό.
Έτσι, πέραν του Θ. Σταυρίδη, που εκτός από ακορντεόν χειρίζεται fender rhodes, πιάνο και πλήκτρα, στην ηχογράφηση παίρνουν μέρος, ανάμεσα σε πολλούς, και οι Μιχάλης Καπηλίδης ντραμς, Γιώργος Τζούκας πιάνο, Γιάννης Οικονομίδης τρομπέτα, Γιώτης Κιουρτσόγλου μπάσο, Βαγγέλης Καρίπης κρουστά, Γιάννης Παπαδόπουλος fender rhodes, Γιάννης Παπατριανταφύλλου κοντραμπάσο, με τις συμμετοχές από το εξωτερικό να υπογραμμίζουν και αυτές την ουσία του πράγματος. Λέμε για τον Βούλγαρο Theodosii Spassov στο καβάλ, τον κιθαρίστα Vlatko Stefanovski, από την Βόρεια Μακεδονία, γνωστό στους παλιότερους από τους (από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας) Leb i Sol, τον βούλγαρο σαξοφωνίστα (σοπράνο) Vladimir Karparov κ.ά.
Όλοι αυτοί δεν παίζουν μαζί φυσικά, γιατί, και λόγω covid-19, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά κύματα, με διαφορετικούς μουσικούς να συμμετέχουν από κομμάτι σε κομμάτι, από τις 16 Φεβρουαρίου 2020, έως και τις 13 Αυγούστου 2020.
Τούτο, όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα. Κυρίως, γιατί ο Θ. Σταυρίδης ήξερε τι ήθελε, κάθε φορά, από τους μουσικούς του, και βασικά τι ήθελε από πλευράς ήχου – με αποτέλεσμα, εκείνο που θα προέκυπτε τελικώς, να μην έχανε, και να μην χάνει, από πουθενά.
Άρα, εδώ, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα άλμπουμ πυκνό, στιβαρό, ουσιαστικό και οπωσδήποτε απολαυστικό – μία απόλαυση, που ανεβαίνει σταδιακά, για να αποκτήσει εκστατικά χαρακτηριστικά όσο κυλάει η ηχογράφηση και «βαδίζοντας» (η ηχογράφηση) προς την ολοκλήρωσή της.
Κινούμενο σε... αναγνωριστικές περιοχές, κατ’ αρχάς, το “Spicy Margarita” μετατρέπεται σταδιακώς, και βασικά από το έκτο κομμάτι και μετά (“Alma gitana”), σ’ ένα fusion παρανάλωμα, με την μία εκκωφαντική στιγμή να διαδέχεται την άλλη.
Λέμε, δηλαδή, για τις εξαιρετικές συνθέσεις “Stellas eyes”, “route E-75”, “Balkan blaster” κ.λπ., που φανερώνουν πέραν των όσων άλλων και τούτο.
Το ethnic, και οι μείξεις ανατολικών και δυτικών στοιχείων, θα παραμένουν πάντα ένα πολύ σοβαρό ανάχωμα απέναντι στην λαίλαπα της εκάστοτε ποπ. Ιδίως όταν οι εν λόγω μουσικές διακονούνται από συνθέτες-οργανοπαίκτες, που πιστεύουν σ’ αυτές, πέραν από μόδες και συγκυρίες.
Επαφή: http://thanosstavridis.com/index.php/album/spicy-margarita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου