Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

JAVON JACKSON / NIKKI GIOVANNI jazz και πνευματικότητα

Τζαζ σαξοφωνίστας (τενορίστας) με σημαντική πορεία στη σκηνή ήδη από τα χρόνια του ’90, ο Javon Jackson συνεργάζεται, στο πιο νέο άλμπουμ του, με μια θρυλική φιγούρα του αφροαμερικανικού κινήματος, την ποιήτρια συγγραφέα, εκπαιδευτικό και ακτιβίστρια Nikki Giovanni (γενν. 1943). Γνωστή και από την δισκογραφία, από τις αρχές των seventies και μετά, η Giovanni έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία, έχει προταθεί για Grammy κ.λπ., συμμετέχοντας μέσα στα χρόνια σε δεκάδες δράσεις, υπερασπιζόμενη δικαιώματα, μειονότητες και άλλα τινά.
Ένας φόρος τιμής προς την Nikki Giovanni, λοιπόν, αποτελεί το άλμπουμ The Gospel According To Nikki Giovanni[Solid Jackson Records, 2021], μια ξεχωριστή δουλειά, αναμφισβήτητα πνευματικής κατεύθυνσης στο πιο μεγάλο μέρος της, που δίνει την ευκαιρία στον Javon Jackson να διασκευάσει μερικά κλασικά spiritual, συν κάποια στάνταρντ, με την βοήθεια του συγκροτήματός του – δηλαδή των Jeremy Manasia πιάνο, David Williams μπάσο και McClenty Hunter ντραμς.
Δίπλα σ’ αυτούς τους τέσσερις μουσικούς θα βρεθούν και δύο φωνές. Της ίδιας της Nikki Giovanni, που την ακούμε στο “Night song”, ένα τραγούδι που είχε δισκογραφήσει πρώτη η Sarah Vaughan (το είχαν πει, επίσης, οι Sammy Davis, Jr., Nina Simone και πάμπολλοι άλλοι) και ακόμη της Christina Greer, που διαβάζει μια ερμηνεία της Giovaanni στο κλασικό spiritualWade in the water”.
Η αρχή είναι εντυπωσιακή με το “Didnt my Lord deliver Daniel” και με τον Javon Jackson να παίζει... κολτρεϊνικά, πάνω σ’ ένα γρήγορο τέμπο. Μία το ίδιο έξοχη συνέχεια έχουμε με το “Wade in the water” (πασίγνωστη η μελωδία), μέσα από μία κάπως πιο μέση προς αργή προσέγγιση, που δίνει την ευκαιρία στον Jackson για μερικές ακόμη άψογες σολιστικές καταδείξεις – όπως και στον πιανίστα του, φυσικά, τον Jeremy Mamasia, που αναλαμβάνει αμέσως μετά. Το “Night song”, που κατά βάση είναι blues, διαθέτει την φωνή της Giovanni, που είναι η μοναδική στο άλμπουμ και άρα εκ των πραγμάτων λέμε για ένα track ξεχωριστό. Φοβερό, επίσης, το υπερ-κλασικό “Sometimes I feel like a motherless child”, με έξοχο και εντελώς Coltrane-like παίξιμο από τον Javon Jackson – ενώ στο ίδιο ακριβώς μοτίβο κινείται και το αμέσως επόμενο “Mary had a Baby, yes Lord”.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως το “The Gospel According To Nikki Giovanni” κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με την μία version να ακούγεται ωραιότερη της προηγούμενης και με τις περισσότερες να οικοδομούν ένα συμπαγές «πνευματικό» κλίμα. Εξαιρέσεις υπάρχουν –όπως για παράδειγμα το calypsoSwing low, sweet chariot”, που επιχειρεί να δώσει έναν πιο διασκεδαστικό-χορευτικό τόνο στο άκουσμα–, αλλά αυτές είναι οπωσδήποτε λίγες.
Επαφή: www.javonjackson.com, www.nikki-giovanni.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου