Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

SOUND OF SMOKE νέο psych blues-rock από την Γερμανία

Οι Sound of Smoke προέρχονται από το Freiburg της Γερμανίας και υπάρχουν από το 2016. Το Tales [Tonzonen Records, 2022] είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους (κυκλοφορεί σε LP, CD και digital) και αυτό που φιλοδοξεί να τους καταστήσει «εικόνα» στα τωρινά... ψυχεδελικά blues rock ακροατήρια.
Το psych blues-rock είναι ένα στυλ, που δεν ευδοκιμεί και τόσο στο σύγχρονο rock, σ’ εκείνο το κομμάτι του, που κοιτάει προς τα πίσω – προς το απώτατο, πλέον, παρελθόν. Βεβαίως στοιχεία του μπορείς να συναντήσεις, δηλαδή ν’ ακούσεις, στο σημερινό stoner, αλλά τόσο πολλά και τόσο σωστά προσανατολισμένα δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσεις οπουδήποτε.
Στο “Tales” δεν χωράνε μισόλογα. Οι Sound of Smoke γνωρίζουν μια χαρά τα κατατόπια του στυλ, για παράδειγμα τα πρώτα LP των Groundhogs, κι έχοντας να προτείνουν γυναίκα κιμπορντίστρια και συνάμα εξαιρετική τραγουδίστρια, μπορούν να κάνουν, και κάνουν, την διαφορά.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι Sound of Smoke; Σημειώστε: Isabelle Bapté φωνή, πλήκτρα, στίχοι, Jens Stöver κιθάρες, Florian Kiefer μπάσο, στίχοι και Johannes Braunstein ντραμς. (Προφανώς οι μουσικές είναι γραμμένες απ’ όλα τα μέλη του γκρουπ).
Μεγάλο προσόν των Sound of Smoke, κατ’ αρχάς, είναι η φωνή. Η Bapté είναι τρομερή τραγουδίστρια (δεν είναι τυχαίο πως είναι μαύρη ή έστω μιγάδα) και σηκώνει στις πλάτες της μεγάλο κομμάτι του ήχου των Γερμανών. Όμως εξ ίσου σοβαρός είναι και ο ρόλος των υπολοίπων μουσικών και βασικά του κιθαρίστα Stöver, ο οποίος είναι απολύτως μετρημένος και πλήρως ενταγμένος σ’ αυτό το blues-rock στυλ, το «τραβηγμένο» βεβαίως, αλλά χωρίς ακρότητες.
Ακόμη και στο πιο μεγάλο σε διάρκεια track του άλμπουμ, το δεκάλεπτο “Human salvation” όλα φαίνεται να εξελίσσονται κανονικά, δίχως την παραμικρή προσπάθεια για να φανεί το κομμάτι «έτσι» ή «αλλιώς».
Αυτό είναι το μεγάλο προσόν των Sound of Smoke και του άλμπουμ τους “Tales”. Πως ακούγεται μονορούφι, πως είναι απολαυστικό στο έπακρο και πως δεν υποστέλλει τη σημαία ούτε για δευτερόλεπτο. Χάρμα!
Επαφή: www.tonzonen.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου