Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

STELIOS PETRAKIS QUARTET σπονδή

Η νέα δουλειά του Στέλιου Πετράκη (λύρα, λαούτο, σαζ, κρητικό τσέλο, σύνθεση, ενορχήστρωση) είναι εντυπωσιακή στα αρτίστικα (εξωτερικά) χαρακτηριστικά της. Λέμε για ένα CD-book, με hardback εξώφυλλο και 60σέλιδο τρίγλωσσο (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά) booklet, που είναι άψογα σχεδιασμένο, με ωραία χαρτιά, χρώματα, φωτογραφίες, κείμενα... τα πάντα. Πραγματικά, μία πολύ προσεγμένη έκδοση, που σου κεντρίζει από την αρχή το ενδιαφέρον και που εξάπτει, όπως και να το κάνεις, την περιέργεια για εκείνο που θ’ ακούσεις, όταν θα ρίξεις το CD στο player.
Η «Σπονδή» (ή και “Spondi”) [Τεχνότροπον Artway Cultural Productions, 2022], όπως αποκαλείται το άλμπουμ, είναι ένας δίσκος σύγχρονης κρητικής μουσικής, στον οποίον ακούγεται βασικά το Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη (Stelios Petrakis Quartet), που αποτελείται ακόμη από τους Δημήτρη Σιδερή λαούτο, φωνή, Μιχάλη Κονταξάκη μαντολίνο και Νίκο Λεμπέση χορό (με τα πατήματά του, τα πηδήματά του, τα ζάλα, όπως τα λένε οι Κρητικοί, να επέχουν ρόλο κρουστού).
Τώρα... υπάρχουν και guests μουσικοί, στην «Σπονδή», και αυτοί είναι μερικοί πολύ διακεκριμένοι οργανοπαίκτες, όπως οι Βασίλης Σταυρακάκης τραγούδι, Bijan Chemirani κρουστά (zarf, daff, bedir, udu), Xαράλαμπος Παρασκάκης ασκομαντούρα (κρητική γκάιντα) και Efrén López pandero de peñaparda (κρουστό), με τις συνθέσεις να ανήκουν στον ίδιο τον Στέλιο Πετράκη (τα οκτώ από τα δεκατρία tracks), ενώ υπάρχουν ακόμη μία σύνθεση του Δημήτρη Σιδερή, μία αφήγηση, ένα παραδοσιακό, ένα κομμάτι μισό του Πετράκη-μισό παραδοσιακό και ένα των Σιδερή-Κονταξάκη-Πετράκη. Σύνολο: δεκατρία.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα δεκατρία κομμάτια υπάρχουν έξι τραγούδια, δηλαδή τα «Συρτός τσ’ απομονής» (στίχοι Γιάννης Πετράκης), «Καλώς ανταμωθήκαμε» (παραδοσιακοί στίχοι), «Συρτά» (στίχοι Γιάννης Πετράκης και παραδοσιακοί), «Στω Μπαρμπαρέσω τις αυλές» (παραδοσιακοί στίχοι), «Στη γκρεμισμένη ντως φωλιά» (στίχοι Αντώνης Ψιμικός) και «Ρόδο τσ’ αυγής» (στίχοι Γιάννης Πετράκης), και ακόμη ένα «ηχοτοπίο» («Αβλέμονας, 1941») και μία αφήγηση («Έπεσε το σπίτι!»).
Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δουλειάς είναι τα κείμενα, που κρύβονται πίσω από κάθε κομμάτι και που σχετίζονται με το κρητικό τοπίο και την κρητική ιστορία, μα ακόμη και με θρύλους της νήσου – θρύλοι που κατέχουν, και αυτοί, σημαντικό μερίδιο στο concept.
Υπάρχει λοιπόν και το λαογραφικό-ιστορικό υλικό, μέσα από το οποίο ξεπηδάνε οι συνθέσεις, οι αυτοσχεδιασμοί και τα τραγούδια και βεβαίως υπάρχει αυτό ακριβώς το ηχητικό κομμάτι, που είναι υπεράνω κριτικής – υπό την έννοια πως εδώ έχουμε συνθέσεις και στίχους υψηλού επιπέδου, που κινούνται εντός του περιβάλλοντος της νέας παραδοσιακότητας, δίχως άστοχες επεκτάσεις και αισθητικά ξαφνιάσματα.
Όλα όσα ακούγονται εδώ συνάδουν και συνδέονται με τους κανόνες, την ιστορία και το ήθος της κρητικής μουσικής, χωρίς καμία διάθεση κίβδηλου εντυπωσιασμού και παραχώρησης προς τις πιο εμπορικές εκφάνσεις του νεότερου κρητικού τραγουδιού («σκυλοκρητικό» κ.λπ.).
Ατόφια ρώμη, μαζί με ομορφιά και συγκίνηση είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της «Σπονδής», ενός άλμπουμ που τιμά, οπωσδήποτε, την σύγχρονη κρητική μουσική και το τραγούδι της γενικότερα.
Επαφή: www.steliospetrakis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου