Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

LUNG τεύχος #12, Δεκέμβριος 2021

Το πιο νέο τεύχος του μουσικού fanzine LUNG (το #12, από τον Δεκέμβριο του 2021) δεν διαφέρει απ’ όσα προηγούμενα (για κάποια έχουμε ήδη γράψει στο blog). Να επαναλάβουμε λοιπόν μερικά βασικά:
Το fanzine διαθέτει... ζηλευτά χρώματα, ωραία σελιδοποίηση, «μεγάλες» γραμματοσειρές, ράχη και γερό δέσιμο. Λέμε, δηλαδή, για μια έκδοση, που μοιάζει με βιβλίο (καταμετρούνται εξάλλου 96 σελίδες).
Το LUNG, που κοστίζει 6 ευρώ, είναι ένα καθαρό fanzine, παρ’ όλη την αρτίστικη κατασκευή του. Και αυτό σημαίνει πως κάθε συντάκτης ή συντάκτρια γράφει για εκείνο που γουστάρει, χωρίς να... απολογείται. Μπορεί το κείμενο να αφορά και σε κάποιο παλιότερο όνομα (βλ. Hawkwind), όμως, τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με τελείως σημερινά γκρουπ και καλλιτέχνες.
Τo fanzine κινείται, βασικά, στο χώρο του νέου rock, με επεκτάσεις, από ’κει και πέρα, και σε «γειτονικά» genres. Δεν ασχολείται, με άλλα λόγια, με το τι παίζει σήμερα στον κόσμο της pop (με το hip hop, και με όλα τα παρακλάδια του), ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται και προς την jazz, τον αυτοσχεδιασμό, την avant κ.λπ.
Γενικώς, υπάρχει πολλή ύλη, που μπορεί να αγγίξει διαφορετικούς αναγνώστες – δίχως να ξεχνάμε, φυσικά, τον βασικό προσανατολισμό της.
Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες φορές, τα κείμενα είναι μικρά σε έκταση, αλλά είναι πολλά – κι επειδή είναι πολλά πληροφορούν (και) για πολλά θέματα. Δίνουν, δηλαδή, με σωστό τρόπο τις αφορμές για να πας παρακάτω –άμα θέλεις– να επεκταθείς, να ψάξεις και να διαμορφώσεις προσωπική γνώμη.
Επειδή εγώ την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ακούω συγχρόνως και το CD-R, που μοιράζεται μαζί με το δωδέκατο τεύχος, παίρνω αφορμή από κάτι που ακούω, που μου αρέσει και δεν το ξέρω, ψάχνοντάς το μέσα στα κείμενα, σημειώνοντας, μάλιστα, κι ένα-δυο ονόματα για περαιτέρω ψάξιμο...Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν τα μουσικά fanzines και όταν αυτό συμβαίνει νομίζω πως εκπληρώνεται και ο ρόλος τους από την μεριά των αναγνωστών. Το λέω, γιατί ο πρώτος ρόλος ενός fanzine είναι να ικανοποιεί εκείνους που το γράφουν και το φτιάχνουν.
Γενικώς, το CD-R είναι πολύ καλό, δίνοντας μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα των σύγχρονων προβληματισμών στο rock και τα παρακλάδια του, με πολύ ωραία κομμάτια από Richard Doyle & Circle, Diagonal, Aquaserge (για να αναφέρω τρία ονόματα μόνο, που μου άρεσαν παραπάνω).
Από κει και πέρα στις σελίδες του LUNG αναπτύσσονται πάμπολλα κείμενα για, καλλιτέχνες και συγκροτήματα, τα ονόματα των οποίων τα βλέπετε και στο σχετικό σκανάρισμα...
Στο δωδέκατο LUNG γράφουν οι: Νίκος Ζέρης, Άκης Καπράνος, Αναστάσιος Μπαμπατζιάς, Γιώργος Ζούκας, Ελένη Φουντή, Νίκος Φιλιππαίος, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Χάρης Συμβουλίδης, Σπύρος Χυτήρης, Χριστίνα Κουτρουλού κ.ά.
Επαφή: www.lungfanzine.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλός ο Richard Dawson, στον οποίον βλέπω να υπάρχει αφιέρωμα στο περιοδικό, ένας σύγχρονος τροβαδούρος ο οποίος τραγουδά και παίζει (κιθάρα) από πολύ μελωδικά έως παράφωνα/"φαλτσέτο" ή και "ατονάλ", με ένα ιδαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Θα αναζητήσω το τεύχος, πολλά σημεία διανομής είναι στη γειτονιά μου (Εξάρχεια). Ευχαριστούμε.

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    www.badsadstories.blogspot.gr
    www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή