Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΘΟΣ…

Πήγα δύο μέρες ταξίδι. Στο πατρικό μου. Ανάμεσα σε διάφορα κρασοκατανυκτικά βρήκα το χρόνο να ψάξω στο… υπόγειο της παλιάς βιβλιοθήκης μου, στην οποία είχα στοιβάξει φοιτητόθεν διάφορα έντυπα. Παλιές εφημερίδες και πολιτικά περιοδικά (από Θούριους, Οδηγητές και Αγωνιστές - ένα απίστευτο τεύχος της Νεολαίας ΠαΣοΚ από το 1975! -, μέχρι Μαμή και Άναρχο), διάφορους Σχολιαστές (το αγαπημένο μου περιοδικό στα eighties – έχω κορνιζάρει το πρώτο τεύχος του, δεξιά στα… out of time), κάμποσες Βαβέλ, 2-3 Παρά Πέντε, ποικίλα fanzines, χειρόγραφα από παμπάλαια κείμενα, δημοσιευμένα ή μη, άπειρες σημειώσεις από το Πολυτεχνείο (τα βιβλία τα έχω αλλού), άδεια πακέτα από τσιγάρα, που δεν μπορώ να θυμηθώ για ποιο λόγο τα κράταγα, «εξωσχολικές» Φυσικές και Χημείες από την εποχή που παρέδιδα «ιδιαίτερα», ένα πακέτο με γράμματα από φίλους και φιλενάδες και άλλα διάφορα, άπαντα σε αποχρώσεις ώχρας. Όλα τα περνούσα, δίχως να σταματώ. Σχεδόν χωρίς να σκέφθομαι. Κάπως σαν κάτι νά’ψαχνα… και φυσικά το βρήκα. Μερικά τεύχη από το Αγκάθι, ένα σπάνιας αξίας περιοδικό, που κυκλοφορούσε και αυτό στα eighties, γραμμένο εξ ολοκλήρου(!) από τον Θανάση Μάνθο. (Η φωτό είναι από το www.worldcity.wordpress.com)

Τον Μάνθο τον ήξερα από τις κριτικές του στο Ποπ και Ροκ (που δεν το αγόραζα, αλλά όπου τό’βρισκα το ξεφύλλιζα), ποτέ όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτός ο άνθρωπος θα έφτιαχνε παντελώς μόνος του – το ξαναλέω –, ένα, κλασικό πια, αληθινά ανατρεπτικό περιοδικό, μπροστά στα κείμενα του οποίου ωχριούν, σήμερα, τα διάφορα των… πιτσιρίκων. Ο Μάνθος, με το γεωτρυπανικό του χιούμορ, δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί την (τότε) εξουσία. Ανδρέας Παπανδρέου, Αβέρωφ, Μητσοτάκης, Κουτσόγιωργας, τα Σώματα Ασφαλείας (που είχαν την τιμητική τους)… εν πάση περιπτώσει όλο το πολιτικό προσωπικό της δεκαετίας του ’80 (και το αθλητικό και το καλλιτεχνικό…) παρείχε άπειρη ύλη στον Μάνθο, στην προσπάθειά του να συντάξει τα οξικά του κείμενα, να καγχάσει και να σατιρίσει, χωρίς ίχνος ελέους, τους κρατούντες (ποιος Λαζόπουλος τώρα;). Φυσικά, οι μηνύσεις έπεφταν βροχή. Τα φωτομοντάζ του ήταν άλλο πράγμα, τα φωτορομάντζα του επίσης, οι fake συνεντεύξεις του απολαυστικές, τα multiple choices του απίθανα, οι σπόντες του, σαφείς και κατευθυνόμενες, σαν τις διαδρομές του ταύρου, χτύπαγαν αμέσως στόχο. Αντιγράφω, για ’σας, την «ταυτότητα» του περιοδικού:
Αγκάθι
Μηνιαίο, ειρωνικό, σαρκαστικό, αμπλαούμπλα περιοδικό
Γράφουν: Γούντυ Αλλαντάλλεν, Τύφλος Σκοτίδης, Μάριος Αχρηστίδης, Τζένιφερ Μπουρμπούτσαλου
Συνεργάζονται: Αδέλφως Χίτλερ, Μαριγούλα, Μάργκαρετ Σκάσερ και χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, λογοτέχνες και μπετατζήδες
Αποκλειστικότητες: Πένθος, Πορνοσυφιλιδική, Χτεσινή, Ελεύθερη Ψώρα, Αξεστία, Κοριέρε Ντέλα Ξέρα, Φρικαρό
Πρακτορεία Ειδήσεων: Αρρωστέητεντ Πρεςς, Καρρόητερ, ΦΑΠΕ
Ανταποκριτές: Νόρμαν Μαίηλερ (Καρδίτσα), Τζων Κέννεθ Γκαλμπραίηθ (Δομοκός), Μικ Τζάγκερ (Φάρσαλα), Έντγκαρ Άλλαν Πότε (Αγουλινίτσα)
Ορθογραφικά Λάθη: Νίτσα (Σαντιάγκο Καλαμάτας)
Δαίμων του Τυπογραφείου: Μήτσος
Εθνική Μασκώτ: Αλίκη Βουγιουκλάκη
Εθνικά Γκολ: Νίκος Αναστόπουλος
Εθνικό Δάκρυ: Γιάννης Πάριος
Συνδρομές: (εσωτερικού) Γροιλανδία τρεις τάρανδοι κι ένας μινώταυρος, Ηγουμενίτσα ένα κουτί σπίρτα, (εξωτερικού) Καλαμαριά, μισό κιλό καλαμάρια φρέσκα, Ουάσιγκτων, τρεις στρατηγοί βραστοί, Σομαλία τρία κυβικά χαρτοπετσέτες
Καφέδες: Σπύρος
Ολυμπιακός: Ομαδάρα
ΑΓΚΑΘΙ: κυκλοφορεί σε 30.000.000 τεύχη, πουλάει 65.000.000 τεύχη
Πόσα Αγκάθια να φύτρωσαν στα περίπτερα; Διάβασα στο www.epohi.gr/verionis_manthos_culture_2112003.html πως ήταν 49. Φυσικά, δεν τα έχω όλα. Είχα αγοράσει περισσότερα, αλλά τώρα έχω καμιά δεκαριά. Σαρώνω το τεύχος 3 (Μάιος 83) και επίσης, σε υψηλή ανάλυση, για να το διαβάσετε (να σκάσει και το χειλάκι μας, μέρες πού΄ναι), το αφιέρωμα στον Μητσοτάκη, που υπογράφει η… Ναστάζια Κίνσκυ. Ο Θανάσης Μάνθος πέθανε (για τους συγγενείς και φίλους του) τον Μάιο του 2003, σε ηλικία 47 ετών.

21 σχόλια:

  1. Ακόμα θυμάμαι το σούσουρο που είχε ξεσπάσει με την απεικόνηση του Σαββόπουλου ως Θείο Βρέφος στην αγκαλιά της Παναγίας... Εξαίρετο το Αγκάθι! Δυστυχώς ο Θανάσης δεν είχε καλά τελειώματα. Να τον θυμόμαστε όπως ήταν, εκεί στις αρχές του 80, να παραλληρεί για το "Thick As A Brick" και το "Pawn Hearts", ίσως τους πιο αγαπημένους δίσκους του όλων των εποχών. Για την ιστορία, ήταν ο πρώτος έλληνας "δημοσιογράφος" που πήρε συνέντευξη από τον Peter Hammill, τη πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο μπασκετ του Sporting, το 1983 ή 1984.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη θυμάμαι την αγάπη του Μάνθου για τον Hammill - δεν είχε κι άδικο... Αυτό με το Σαββόπουλο δεν το πολυθυμάμαι - δεν το έχω και το συγκεκριμένο τεύχος. Διάβασα στο δίκτυο πως στα nineties έγραφε στο Μετρό, τη Ραδιοτηλεόραση και αλλού. Τι να πω; Τίποτα. Κι εμείς μπορεί να γράφουμε αύριο στη "Φωνή του Κυρίου"... Σημασία έχει πως το Αγκάθι, όπως λες κι εσύ, ήταν εξαίρετο. Σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα που ο Νιόνιος ως πανταχού παρών τιμητής των 60ies, σπονσοράροντας τους γεροντοπαλικαρισμούς του στην θαλπωρή του παλιού καλού υλικού (ασφαλές μεν και δίχως κόστος δε), μας έχει πρήξει τις φούσκες, πικρόχολα θυμάμαι πόσο προφητικός ήταν ήδη 25 χρόνια πριν ο Θανάσης.

    Στο Metro τον βοηθούσε ο Σταύρος ο Σταυρόπουλος, παλιός γνώριμος από το Μουσικό Εξπρές (του έταιρου γίγαντα Ψαλτάκη). Σέβας σε όσους επέλεξαν σιωπηλά και σεμνα να διαβούν από την άγονη τούτη χώρα, χωρίς να εξαγοράσουν τίποτα.

    Να 'σαι καλά και 'συ που μας τον θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το Σάββόπουλο, τα sixties και τα συναφή έχω εκφράσει άποψη σε προηγούμενα posts.
    Σ' ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, και για τον Τάσο Ψαλτάκη έχω κάτι αναφέρει. Χτύπα το όνομά του στο search μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως μπορούμε να το διαβάσουμε σε υψηλή ανάλυση; Υπάρχει κάποιο λινκ που δεν είδα;

    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου δουλειά.

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως αν κάνεις κλικ στις photo με τα κείμενα, θα τα δεις να τα διαβάσεις. Όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς όχι. Ελπίζω να μην είμαι ο μοναδικός... κατάφορη αδικία!

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Καλησπερα φιλε μου.Τα 300dp δεν ειναι παντα ενταξει.Ισως θελει παραπάνω.Επισης τσεκαρε πριν σκαναρεις καποιες ρυθμισεις για βελτιωση εικονας, "σκονη", κοντρα φωτισμου κλπ. Το ξερω οτι περασαν πολλα χρονια απο το αρθρο και μπορει να μην εχεις την ορεξη, αλλα σημερα επεσα πανω του, φανατικος κι εγω του Μάνθου που έκανα τη βλακεια να δωσω ολα μου τα τευχη - μου ελλειπαν ελαχιστα - σε καποιο ξαδερφακι καποτε και εξαφανηστηκαν.Λιγες σταγονες απο'το παλιο κρασι του, θα ηταν οπως τοτε , μεθυστικες.

      Διαγραφή
  10. Ευτυχώς ξεπατώθηκε και ησύχασε ο κόσμος. Στο διάολο το καθήκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε τι σου έκανε ο άνθρωπος και μιλάς έτσι; Κι εν πάση περιπτώσει για ό,τι και να σου έκανε πήγαινε αλλού να φτύσεις. Ουστ από ’δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Μάνθος.....και το Αγκάθι...

    ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο της ελληνικής εναλλακτικής κουλτούρας των 80s. Δυστυχώς ολα συνέβησαν στην προ-ιντερνετ εποχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα online σημάδια.... Ρωτήστε όμως τους "παλιούς"...
    Ενα εξώφυλλο μουχει μείνει στη μνήμη: "Καλύτερα παπάκι, πάρα το μητσοτάκη"!!

    Respect Θανάση. Γράψε κάτι απο κεί που είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο μανθος ηταν το αλ τσαντιρι της εποχης 80. η σατυρα του ηταν ετη μπροστα.περιμενα παντα να ερθη το καινουργιο αγκαθι. τρομερο για την εποχη του. καλο σου ταξιδι μανθο, και δυστυχως ολοι οι καλοι και ταλαντουχοι φευγουν νωρις, φευγει το γελιο, μενουν τα σκουπιδια του κερατα και οι μιζερια. ο θανασης μανθος ηταν το ουρανιο τοξο του γελιου, και το γελιο παραγεται μονο απο ατομα με υψηλο δεικτη νοημοσυνης.

      Διαγραφή
  13. ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Σ΄ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΜΟ.ΕΙΧΕ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ.ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ "ΑΓΚΑΘΙ".ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ ΠΑΛΙΟΦΙΛΕ ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΄ΚΕΙ ΨΗΛΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Σ΄ ΑΓΑΠΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο Σαββόπουλος του είχε κάνει μήνυση για το εξώφυλλο που του επιφύλαξε το Αγκάθι και μαλιστα ο Μάνθος δικάστηκε γι' αυτό και του κόπηκε η ατέλεια χάρτου με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί πολύ στα επόμενα τεύχη. Αυτά ο ....κύριος Σαββ(ουρ)όπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγαλώσαμε με τον Μάνθο, ο οποίος ήταν και παιδαγωγός (δεν είναι υπερβολή). Επίσης, από τον Θανάση μάθαμε τι εστι... Νταλάρας. Όλοι οι αναγνώστες του θυμόμαστε την περιβόητη φωτογραφία με την Δέσποινα Παπαδοπούλου μέσα στην χούντα. Και δεν ήταν μόνο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια διόρθωση παιδιά.
    Δεν είχε κάνει μήνυση ο Σαββόπουλος στον Θανάση αλλά η ...Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο εκπρόσωπος Τύπου Ι.Μ. Χατζηφώτης. Είχαν γράψει για το θέμα και η εφημερίδες: Το "έθνος" είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία του Θανάση από τη δίκη και με τίτλο "Έντυσε το Νιόνιο Αρχιεπίσκοπο!"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Τρούσσα
    Χάρηκα πολυ΄που έπεσα πάνω στο κείμενό σας (όπως έχω χαρεί πολλές φορές που έχω πέσει πάνω σε εξαθιρετικά ενδιαφέροντα κειμένά σας. Χάρηκα που είδα και την αναφορά σας στο από καρδιάς άρθρο μου στον σπουδαίο Θανάση Μάνθο, το οποίο είχε γραφτεί και δημοσιευτεί, λίγο καιρό μετά τον πρόωρο χαμό του, στην εφημερίδα Εποχή. Είναι σπουδαίο να ακονίζουμε τη μνήμη μας και να μην αφήνουμε στη λήθη τα πιο αγνά μας κομμάτια. Σας ευχαριστώ και πάλι. Δημήτρης Βεριώνης (dverionis@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Την μήνυση την είχε κάνει μια εκκλησιαστική οργάνωση απ' την Πάτρα.
    Διάβαζα το αγκάθι αλλά μετα το δικαστήριο για την φωτογραφία του Σαββόπουλου σταμάτησα.
    Στο δικαστήριο ο Μάνθος έκανε πίσω.Δεν αντιμετώπισε στα ίσα τις κατηγορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σέβας σε όσους επέλεξαν σιωπηλά και σεμνα να διαβούν από την άγονη τούτη χώρα, χωρίς να εξαγοράσουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή