Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

PAOLO TOFANI... άλλως Krsna Prema Das

Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1944, ο Paolo Tofani είναι ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της jazz, του rock, της avant-garde που ανέδειξε στα χρόνια της pop κουλτούρας η Ιταλία. Με τους Samurai, τους Noi Tre και τους Califfi στα sixties και βεβαίως με τους Area, δίπλα στον Demetrio Stratos, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των seventies, ο Paolo Tofani είχε το χώρο να αναπτύξει το κιθαριστικό του τάλαντο, παίρνοντας μέρος σε αξέχαστα άλμπουμ. Ηχογράφησε και μόνος του βεβαίως, τότε, δύο αξιόλογα LP, το “Electric Frankenstein” [Cramps, 1975] και το Indicazioni” [Cramps, 1977] στέλνοντας στα... αζήτητα τον Robert Fripp – το δεύτερο έργο, καθότι δύσκολα εντοπίζεται, το κατεβάζεις από το Mutant Sounds (http://rapidshare.com/files/39142895/paolotofani-indicazioni1977.rar.html) και διαπιστώνεις την αξία του – πριν, εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας γίνει μέλος της ISKCON (International Society for Krishna Consciousness), με άλλα λόγια του κινήματος “Hare Krishna”, που το αποτελούσαν και το αποτελούν οι Ινδουιστές Vaishnavas.(Η ετικέτα ISKCON, από ένα LP του Claudio Rocchi, το 1978)

Μάλιστα, υπήρχε και label “ISKCON” στην Ιταλία και αλλαχού, το οποίο παρουσίαζε άλμπουμ καλλιτεχνών του κινήματος (Paolo Tofani, Claudio Rocchi, μα ακόμη και του George Harrison).
Εντός αυτού του θρησκευτικού-πολιτισμικού χώρου έκτοτε, ο Paolo Tofani, που άλλαξε εν τω μεταξύ το όνομά του σε Krsna Prema Das, βαθαίνει τη σχέση του με την ινδουιστική παράδοση, συνεργάζεται με τους Hariprasad Chaurasia και Zakir Hussain, και, βασικά, επινοεί ένα νέο όργανο – ένα νέο τύπο κιθάρας, για να είμαι πιο ακριβής – την tri-kanta veena μέσω της οποίας αλλάζει το «σχήμα» της μουσικής του. Ένα κράμα world sounds και ήπιου rock φαίνεται να απασχολεί πλέον τον ιταλό δημιουργό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πώς η ατμόσφαιρα και το μεταίσθημα των ήχων του θα βοηθήσει το ακροατήριό του στις πνευματικές του ενατενίσεις. Τα κατά τι περισσότερο από δέκα άλμπουμ τού Krsna Prema Das πλέον, εντοπίζονται στο cdbaby.com, ενώ πλήρες υλικό διατίθεται και στο site www.krsnavision.com.
(Η photo είναι από το www.torsunov.it)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου