Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ λίγες σκέψεις με αφορμή το πρόωρο τέλος

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Διάφανων Κρίνων Θάνος Ανεστόπουλος. Μπορεί να ήταν γνωστά, βεβαίως, τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, όμως η αναγγελία του θανάτου του ήταν εκείνη που μας έσφιξε την καρδιά σήμερα το πρωί. Ο Ανεστόπουλος είτε με τα Κρίνα, είτε μόνος του, στην πιο προσωπική διαδρομή του, έδωσε, πρόλαβε να δώσει, σαφές και πεντακάθαρο στίγμα, αφήνοντας πίσω του τραγούδια για να τον θυμόμαστε πάντα.
Την ώρα που γράφω αυτά τα λίγα λόγια ακούω τις τελευταίες ηχογραφήσεις του, έτσι σαν μνημόσυνο. Το άλμπουμ των Διάφανων Κρίνων «…κι η αγάπη πάλι θα καλεί» (2008), καθώς και το προσωπικό του «Ως το Τέλος» (2012), που σηματοδοτούσε την ακόμη πιο κλειστή και εσωστρεφή πορεία τού έσχατου καιρού.
Μένω στα οργανικά ντεμαράζ των Κρίνων, που σκάνε με γδούπους, στους πεσιμιστικούς, ρομαντικούς και σαρκαστικούς στίχους, στις καθαρές-βαριές ερμηνείες. Η προμετωπίδα εξάλλου με τη μελοποίηση του καρυωτακικού «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» θα δίνει πάντα ξεκάθαρο στίγμα.

Η συνέχεια εδώ…

7 σχόλια:

  1. Πρωτα απολα ναναι ελαφρυ το χωμα που τον σκεπαζει, αλλα διαφορες σκεψεις περνανε τωρα απο το μυαλο μου....ποτε δεν μου αρεσαν τα Κρινα γιατι γενικα δεν βλεπω ΚΑΝΕΝΑ λογο στο να ακουω μετρια μουσικη με εξαισιους αλλα ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ και ΠΕΣΣΙΜΙΣΤΙΚΟΥΣ στιχους στη ζωη μου....εχω τοσα προβληματα το μονο που μου μενει ειναι και η μουσικη που ακουω ναναι ΜΑΥΡΗ....θα μου πειτε ειναι τρυφερη εκφραζει πολλους μας κλπ κλπ κλπ...ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ αλλα αντιδρω εντονα στο να οδηγειται ενας ανθρωπος στην αυτοκαταστροφη μεσω της μουσικης που ακουει και ξερω πολλους που χαθηκαν ετσι....R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικώς, συμφωνώ μ’ αυτά που λες.

      Και για μένα τα Διάφανα Κρίνα δεν ήταν από τα αγαπημένα μου ελληνικά συγκροτήματα των 90s-00s, παρότι όλοι νομίζω πως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν εξαιρετική μπάντα στο στούντιο και το πάλκο (έπαιζαν φοβερά) και πως άφησαν (μερικά έστω) πολύ καλά τραγούδια.
      Παρότι έχω/έχω ακούσει όλα σχεδόν τα άλμπουμ τού γκρουπ νομίζω πως ο προσωπικός δίσκος του Ανεστόπουλου στην Inner Ear ήταν η πιο ολοκληρωμένη πρότασή του. Σε άλλο μουσικό ύφος, ακόμη πιο σκοτεινός στιχουργικά, αλλά και με ωραίες φωτεινές εκλάμψεις. Loner folk ή λιγότερο folk, όπως λέμε…

      Κρίμα. Πολύ κρίμα. Ήταν νέος άνθρωπος.

      Διαγραφή
    2. >ποτε δεν μου αρεσαν τα Κρινα γιατι γενικα δεν βλεπω ΚΑΝΕΝΑ λογο στο να ακουω μετρια μουσικη με εξαισιους αλλα ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ και ΠΕΣΣΙΜΙΣΤΙΚΟΥΣ στιχους στη ζωη μου....

      Και ποιός σου είπε ότι ήταν "μέτρια μουσική" ρε βλάμη;

      Ή ποιός σου είπε ότι "σκοτεινοί/καταθλικτικοί στίχοι" σημαίνουν ότι όποιους τους ακούει παθαίνει κατάθλιψη; Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει, βοηθάνε να νιώθουμε καλύτερα στις σκοτεινές καταστάσεις που μας συμβαίνουν.

      Και όχι μόνο στη "goth" ας πούμε μουσική. Στα λυπητερά λατινοαμερικάνικα, στα μοιρολόγια της Ηπείρου, στα ρεμπέτικα με το χάρο ή με τη μοναξιά, κλπ, στο μουσικό είδος που ονομάζεται το ίδιο "θλίψη" (blues), κλπ...

      Ν.

      Διαγραφή
    3. Dear John, επειδής ο ήχος των Δ.Κρίνων δεν είναι αυτός που έχεις εκπαιδεύσει τα αφτιά σου να ακούν δεν σημαίνει ότι η μουσική τους είναι μέτρια. Ίσως, κάποιος άλλος John να εφεύρισκε ότι εσύ είσαι ένας μέτριος ακορατής. Αυτά πάντα σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, γιατί εδώ δεν συμβαίνουν αυτά.

      Johnης

      Διαγραφή
    4. ηξερα οτι καποιοι θα αρχισουν τους χαρακτηρισμους κλπ....παιδια μαθετε να δεχεστε τη γνωμη των αλλων....

      Διαγραφή
  2. τον ακουσα αξιολογος και το κομματι που ανεβασες πολυ καλο, αλλα βλεπω θεματακι στα φωνητικα....δεν βγαινουν σε αρκετα σημεια......οπως και ναχει το πραμα οι στιχοι του ειναι πολυ καλοι κι εκφραζουν κοσμο, αλλα ταπαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρότεινα σε μερικούς (ή και αρκετούς) να ακούσουν, έστω και κατόπιν εορτής, όλους τους δίσκους των Διάφανων Κρίνων, με προσοχή και επανάληψη. Και μην σταθούν μόνο στο στιχουργικό κομμάτι, γιατί εδώ θα σταθούν οι περισσότεροι πλέον λόγω του χαμού του Θάνου Ανεστόπουλου, αλλά στο μουσικό και ερμηνευτικό στοιχείο της μουσικής τους. Θα εκπλαγούν. Βεβαίως, ο νεκρός δεδικαίωται, αλλά εδώ, τα Διάφανα Κρίνα, είχαν δικαιωθεί στα αυτιά και την συνείδηση πολλών - πάρα πολλών - εδώ και παρα πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή