Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

CHRISTINE KEELER (1942-2017)

Πέθανε πριν λίγες ημέρες (4/12)  η Αγγλίδα Christine Keeler, στα 75 χρόνια της. Η Keeler, που ήταν στα πολύ νιάτα της στριπτιζέζ στο Σόχο, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέσω του πολιτικο-ερωτικού Σκανδάλου Προφιούμο. Τι είχε συμβεί;
Η Keeler ήταν πολύ νεαρή, κάτω από τα είκοσί της, όταν το καλοκαίρι του 1961 γνωρίζεται με τον υπουργό άμυνας, της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Harold Macmillan, τον John Profumo (1915-2006) και την ίδιαν εποχή με έναν στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο, τον Γεβγκένι Ιβάνωφ (1926-1994). Πηγαινοέρχεται στα κρεβάτια και των δύο και μέσα στο peak του Ψυχρού Πολέμου, το 1963, με τα κατασκοπικά θρίλερ να εξελίσσονται όχι μόνο στο πανί, αλλά και στην κανονική ζωή, οι εφημερίδες και τα περιοδικά βγάζουν το σκάνδαλο στη φόρα.
Στην ιστορία μπορεί να ήταν ανακατεμένα και άλλα πρόσωπα, αλλά το βασικό, ο Profumo, καταστρέφεται. Ισχυρός δελφίνος για την ηγεσία των Tories, αναγκάζεται σε παραίτηση, παρότι στη δίκη, που ακολούθησε του ξεσκεπάσματος, δεν αποδείχθηκε η κατασκοπία.
Έκτοτε η Keeler θα παίξει ως ποπ περσόνα, καθώς το σκάνδαλο θα απασχολήσει αρχικά τους πάντες και διαχρονικά αρκετούς – ακόμη και τη δισκογραφία. Και φυσικά την παραλογοτεχνία, το σινεμά, τα τηλεοπτικά προγράμματα κ.λπ. Πολλοί θα θυμούνται την ταινία Scandal του Michael Caton-Jones από τα τέλη της δεκαετίας του ’80…
Πάνε πολλά χρόνια από τότε που είχα βρει στο Μοναστηράκι (μάλλον στο Βαγγέλη τον Τζάμπα) το άλμπουμ “That Affair” [Surprise Records ILP 1007] από το 1964, με την ιστορία του Σκανδάλου Προφιούμο, έτσι όπως το παρουσιάζουν οι ηθοποιοί / αφηγητές Nöel Carter, Joe Milner και Wendy Varnals, ενώ τραγούδια και δίσκους με θέματα και εικόνες από το Σκάνδαλο Προφιούμο και την Christine Keeler έχουμε δει σε εκδόσεις των Roger Bourdin, R. Alphonso & The Ska-Ta-Lites, Phil Ochs, Gl*xo Babies, Senseless Things, Bryan FerryChristine Keeler πρωταγωνιστεί στο κλιπ τού “Kiss and tell”), The Slackers, Charlatans (UK) κ.λπ.
Προσωπικώς θα θυμάμαι την Christine Keeler σαν μία από τις ωραιότερες pop-icons των sixties. RIP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου