Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

μερικά τούρκικα CD – θ’ ακολουθήσουν κι άλλα σε κανα μήνα

BENYAMİN SÖNMEZ: Anisina (1983-2011) [ÇAĞSAV MÜZİK, 2011]
Γεννημένος στη Βρέμη της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 1983, ο Βenyamin Sönmez είναι ένας τουρκικής καταγωγής βιολοντσελίστας με εξαιρετικές σπουδές και ακόμη περισσότερα «εξαιρετικά λόγια» από θρύλους του βιολοντσέλου ή και απλώς τσέλου όπως ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς. 
Στο πρώτο CD, τούτου του 2CD, τον Sönmez συνοδεύουν διάφοροι πιανίστες-πιανίστριες (Sabri Tuluğ Tırpan, Oxana Yablonskaya, Muhiddin Dürrüoğlu, Gulmira Tokombaeva) σε έργα Beethoven, Chopin, Brahms, Tırpan, Dürrüoğlu, Saint-Saëns και Massenet.
Το άλλο CD έχει πάντα των Sönmez ως σολίστα, αλλά αυτή τη φορά συνοδευμένον από ορχήστρες (Hacettepe Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) σε έργα Dvořák και Elgar.
Ωραίες οι ηχογραφήσεις παρότι live.
AYUR: Dönüşümler / Transformations [ÇAĞSAV MÜZİK, 2011]
Τo σχήμα Ayur είναι ένα τρίο, που δημιουργήθηκε στην Ολλανδία το 2011 και το οποίο (τρίο) έκανε το ντεμπούτο του την ίδια χρονιά με το παρόν CD. Μέλη των Ayur είναι η Hülya Keser πιάνο, η Adelina Hasani βιολί και ο Paul Uyterlinde τσέλο. Στο “Transformations” το τρίο ερμηνεύει το φερώνυμο έργο του İlhan Baran (1934-2016), καθώς και το “Piano Trio, La Minor, Op.50” του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Προχωρημένο το έργο του Baran, με στοιχεία πρωτοπορίας (πολυτονικότητα) και μείξη τους με παραδοσιακές μελωδίες. Πολύ ενδιαφέρον.
ZEYNEP ÜÇBAŞARAN: Liszt İstanbulDaAĞSAV MÜZİK, 2013]
Η Zeynep Üçbaşaran είναι πιανίστρια και είναι γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε να σπουδάζει πιάνο από τα τέσσερα χρόνια της στη γενέτειρά της, για να συνεχίσει στην Liszt Academy of Music της Βουδαπέστης, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και στο Λος Άντζελες (μεγαλώνοντας πια). Βραβευμένη πολλές φορές έχει ηχογραφήσει έργα Beethoven, Liszt, Schubert, Scarlatti κ.ά., όπως και έργα συνθετών του 20ου αιώνα (Bernstein, Muczynski…). 
Στο παρόν CD η Üçbaşaran δεν ερμηνεύει έργα Liszt, αλλά Bellini, παραδοσιακές μελωδίες της Ουγγαρίας, Donizetti, Chopin κ.ά. Οπότε πού κολλάει ο Liszt του τίτλου; Η Üçbaşaran και οι συνεργάτες της μάς μαθαίνουν εδώ και λίγη ιστορία, αφού στις σημειώσεις διαβάζουμε για την επίσκεψη του Liszt στην Κωνσταντινούπολη, για συναυλίες, το καλοκαίρι του 1847(!) – μιαν επίσκεψη που τονίζει οπωσδήποτε τον κεντρικό ρόλο (και πολιτιστικό) που έπαιζε η Πόλη εκείνα τα χρόνια. Το set που ακούμε εδώ δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μιαν επιλογή από το πρόγραμμα του ιδίου του Liszt, σ’ εκείνα τα ρεσιτάλ!
YARINİSTAN, VASSILIKI PAPAGEORGIOU, TANER ÖNGÜR: Bizim Adalar (O.S.T.) [A.K. Müzik Yapım Org., 2014]
Bizim Adalar” στα τουρκικά σημαίνει «τα νησιά μας» και εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με το soundtrack μιας ταινίας για τα Πριγκηπόννησα. Η ηχογράφηση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, γιατί πέραν του ελληνικού στοιχείου που βρίσκεται εγκατεστημένο στα νησάκια, υπάρχει και «δική μας» συμμετοχή στο CD. Ο λόγος για την τραγουδίστρια Βασιλική Παπαγεωργίου, που είναι γνωστή μας από τον Βόσπορο του αείμνηστου Νικηφόρου Μεταξά, όπως και από την ελληνική δισκογραφία της.
Στο άλμπουμ δεν συμμετέχει μόνον η Παπαγεωργίου, που τραγουδάει και στις δύο γλώσσες (τουρκική και ελληνική), μα ακόμη το συγκρότημα Yarınistan και ο Taner Öngür (τον οποίον, όσοι ασχολούνται με το τουρκικό ροκ θα τον ξέρουν σίγουρα ως μέλος των Moğollar βασικά, αλλά και από τις συνεργασίες του με τους Ersen, Cem Karaca κ.ά.). Υπάρχουν κι άλλοι μουσικοί που ακούγονται στο Bizim Adalar”, γραμμένοι με μικρότερα γράμματα στο εξώφυλλο, και όλοι μαζί συντελούν στη διαμόρφωση ενός ωραίου άλμπουμ με επώνυμα και παραδοσιακά θέματα, που ενορχηστρώνονται και με έντεχνο, ροκ ή και τζαζ τρόπο. Ανάμεσα και το “Sallasana mendilini” (το γνωστό μας «Σάλα σάλα»), που τραγουδιέται από τους Yarınistan και στις δύο γλώσσες, αλλά και το “Bisikletim”, ένα σύγχρονο rock του Taner Öngür.
Ωραία έκδοση με 52σέλιδο δίγλωσσο (και βάλε…) booklet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου