Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

RUDRESH MAHANTHAPPA’S INDO-PAK COALITION

Τo πιο καινούριο άλμπουμ τού ινδο-αμερικανού άλτο σαξοφωνίστα Rudresh Mahanthappa είναι αυτοέκδοση κι έχει τίτλο Agrima. Σ’ αυτό το άλμπουμ ο Mahanthappa μάς παρουσιάζεται μέσω των Indo-Pak Coalition, τους οποίους συναποτελούν οι Rez Abbasi κιθάρες και Dan Weiss ντραμς, τάμπλα. Οι τρεις τους είχαν βρεθεί προσφάτως και στο φοβερό άλμπουμ του AbbasiUnfiltered Universe” [Whirlwind Recordings, 2017], για το οποίον είχαμε γράψει εδώ στο δισκορυχείον (8/11/2017), ενώ οι Rudresh Mahanthappas Indo-Pak Coalition είχαν εμφανιστεί κατά πρώτον το 2008 με το CDApti” [Innova Recordings]. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το “Agrima” είναι το δεύτερο CD τους…
Το άλμπουμ είναι εξαιρετικό, εντυπωσιακό κ.λπ., κάτι που δείχνει πως αυτή η παρέα βρίσκεται σε ύψιστο δημιουργικό οίστρο – αν κρίνουμε και από το προπέρσινο “Bird Calls” [ACT Music + Vision], το πιο προσωπικό άλμπουμ του Mahanthappa, που επίσης «έκαιγε».
Και τα οκτώ κομμάτια είναι άπιαστα, με τον Ινδο-αμερικανό να παίζει μελωδικά σόλι με δύναμη μπροστά, ενώ όταν μένει πίσω τον παρακολουθούμε να αυτοσχεδιάζει, συνήθως, στην ίδια βασική γραμμή. Ακολούθως και όταν βγαίνει μπροστά ο Abbasi τον ακούμε είτε σε τεχνικά καθαρά σόλι, είτε, χρησιμοποιώντας εφφέ, να δημιουργεί περιβάλλοντα και ατμόσφαιρες, μεταφέροντας στο σύστημα και μιαν ελαφριά ηλεκτρονική χροιά. Βεβαίως, και η συμβολή του Weiss είναι ισότιμη και ισάξια, γιατί με τις τάμπλες του κάνει δυο και τρεις δουλειές – και κρατάει τα μπάσα, όταν χρειάζεται, και βγαίνει κι αυτός μπροστά και παίζει συνοδευτικά δημιουργώντας σταθερές βάσεις, αλλά και «γεμίζει» συνεχώς δίνοντας σήμα για νέες εξελίξεις.
Όλα τούτα είναι τα… προσόντα τού “Agrima”, ενός ξεχωριστού indo-jazz άλμπουμ, που έρχεται να προστεθεί στη μακριά ιστορία του είδους.
Επαφή: www.rudreshm.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου