Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

BLUES REVIVAL 28: RUBE LACEY (1901-1969)

Μυθική φιγούρα του country blues, ο Rube Lacey γεννήθηκε στην επαρχία Rankin του Mississippi, όπως γράφει ο Gayle Dean Wardlow ή στην Pelahatchie, κάπου ανατολικά της Jackson, όπως γράφει ο David Evans.
Ο Rube Lacey θα μάθει γρήγορα κιθάρα και μαντολίνο και μετακινούμενος προς την Jackson το 1921 θα αρχίσει να παίζει με κάποιον Son Spand. Το 1927 θα μπει στο στούντιο και θα γράψει τέσσερα τραγούδια για την Columbia, τα οποία παραμένουν ανέκδοτα μέχρι σήμερα, ενώ την επόμενη χρονιά θα ηχογραφήσει το μοναδικό 78άρι του “Mississippi Jail House Groan/ Ham Hound crave” για λογαριασμό της Paramount (με την ετικέτα να τον αναφέρει ως… Rube Lacy). Και τα δύο κομμάτια ανήκουν στο κλασικό Delta-style με χαρακτηριστικά τους το χτύπημα του ποδιού (foot stomping) και την κάπως αλλόκοτη, σχεδόν αλλοπαρμένη, ερμηνεία του τραγουδιστή.
Ο Lacey από πολύ νωρίς θα σταματήσει, επισήμως, να παίζει και να ερμηνεύει τα blues, καθώς θα αφοσιωθεί στη θρησκεία. Θα γίνει πάστορας στην Εκκλησία των Βαπτιστών και θα εγκατασταθεί στη Δυτική Ακτή, εκεί όπου θα τον ανακαλύψει ο David Evans το 1966 (μάλλον).
Ο Rube Lacey με τη σύζυγό του - φωτογραφία David Evans
Παρότι ο Lacey δεν είχε σταματήσει να παίζει όλα τα προηγούμενα χρόνια, από προσωπική ανάγκη, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου βασικά, δεν πείστηκε πως θα άξιζε τον κόπο να μπει πάλι σε στούντιο και να ξαναηχογραφήσει. Οι συνεντεύξεις-μαρτυρίες του ωστόσο, που έδωσε στον Evans, συνέβαλλαν με αποφασιστικό τρόπο στη γνώση γύρω από την ιστορική σκηνή της Jackson, στα χρόνια της δεκαετίας του ’20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου