Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

STEFANOS ANDREADIS FLYING JAZZ τζαζ από το διδακτικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα)

Στοιχεία, βιογραφικά και άλλα, για τον κιθαρίστα της jazz Στέφανο Ανδρεάδη μπορείτε να βρείτε στο site του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Ανδρεάδης ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της κερκυραϊκής ανώτατης σχολής, όπως ανήκει και στο… σώμα της ελληνικής τζαζ δισκογραφίας δια των άλμπουμ του (και) με το σχήμα Flying Jazz. Το To Eternity  [Jadeo / Ankh Productions, 2017] είναι μάλιστα το δεύτερο CD του με τους Flying Jazz (είχε προηγηθεί το φερώνυμο άλμπουμ από το 2013), ένα CD που γίνεται με τη (σημαντική) βοήθεια των Γιώργου Κοντραφούρη hammond, Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη ντραμς, Δήμου Δημητριάδη τενόρο σαξόφωνο και Ανδρέα Πολυζωγόπουλου τρομπέτα, φλούγκελχορν.
Ο Ανδρεάδης δεν παρουσιάζεται μόνον ως κιθαρίστας στο “To Eternity, αλλά και ως συνθέτης – ως ο μοναδικός συνθέτης και των επτά κομματιών, που ακούγονται εδώ. Το λέω, γιατί έχει και αυτό τη σημασία του. 
Οι συνθέσεις του, λοιπόν, διακρίνονται κατά πρώτον για τον groovy χαρακτήρα τους. Είναι συνήθως… φουριόζες, έχουν ωραία breaks απ’ όλα τα όργανα, στηρίζονται σε γερές μελωδικές γραμμές, εμφανίζουν soul jazz και latin στοιχεία ωραία ενταγμένα στο σύνολο, ενώ μπορεί να είναι άλλοτε χορευτικές και άλλοτε πιο… spiritual, δίχως να χάνουν ποτέ την επαφή τους με την κίνηση και με την γκρούβα.
Φυσικά, όταν έχεις στη διάθεσή σου τέτοιους και τόσους σολίστες το πράγμα ξεφεύγει… Προς τα πάνω. Προς τα πολύ επάνω. Και το λέω τούτο, γιατί εδώ υπάρχουν κομμάτια αληθινά κοσμήματα για το χώρο τής… απλωμένης πια ελληνικής τζαζ δισκογραφίας, όπως ας πούμε το εισαγωγικό “Temura”, το bluesOur spanish love song (in memory of Charlie Haden)”, το “My Rubal”, το έσχατο “July”… δίχως να υστερεί, εννοείται, κανένα από τα υπόλοιπα.
Οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα μαθητές, για να είναι καλοί δάσκαλοι. Και ο Ανδρεάδης σαν ένας άριστος… μαθητής της jazz, με ιδέες, με εμπνεύσεις, με παιξίματα, με όραμα, δεν μπορεί παρά να είναι κι ένας πολύ καλός δάσκαλος. Έτσι λέω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου