Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

ROBERT SZEWCZUGA TRIO fusion από την Πολωνία

Fusion σχήμα από την Πολωνία είναι το Robert Szewczuga Trio, το οποίον αποτελούν οι Robert Szewczuga bass guitar, moog, Michał Rorat πλήκτρα και Paweł Dobrowolski ντραμς. Δίπλα σαυτούς τους τρεις, όμως, υπάρχουν και «βοήθειες» σε ηλεκτρική κιθάρα (Αποστόλης Άνθιμος), βιολί (Krzysztof Maciejowski), φωνή (Ghostman, Jarosław Krużolek) και πλήκτρα (Dawid Broszczakowski) και έτσι, το άκουσμα τού “Moonrise” [Metal Mind Productions, 2017], ανά track, γίνεται ακόμη πιο πλούσιο, δίχως, πάντως, να ξεφεύγει από τον αρχικό χαρακτηρισμό.
Fusion λοιπόν, το ξαναλέμε, παιγμένο με δεξιοτεχνία οπωσδήποτε (χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη σολιστική κατάχρηση) και σίγουρα με όρεξη και δύναμη. Θα μπορούσε, βεβαίως, να ισχυριστεί κάποιος πως το Robert Szewczuga Trio είναι ένα ηλεκτρικό-jazz σχήμα, υπό την έννοια πως η jazz και λιγότερο το rock είναι εκείνη που κυριαρχεί στις συνθέσεις. Σωστό κι αυτό. Οι Πολωνοί δεν αγνοούν –και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό– την ηλεκτρική jazz και το jazz-funk των seventies (τον Herbie Hancock φερ’ ειπείν), προσθέτοντας πάνω σ’ εκείνες τις αρχετυπικές βάσεις τον δικό τους περφεξιονισμό, που να μην αποκλείει όμως κι έναν κάποιο λυρισμό-ρομαντισμό. Όλα, θέλω να πω, εξηγούνται εδώ, καθώς η κλασική παιδεία των μουσικών δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβονται και οι ποικίλες… πινελιές τους (άλλοτε rock, άλλοτε funk, άλλοτε αφρικανικές κ.λπ.).
Οι συνθέσεις, να το πούμε, είναι άψογα δομημένες – και η στιβαρότητα του ήχου του Robert Szewczuga Trio είναι σίγουρο πως οφείλει πολλά και στην παρουσία τους στα live (εκεί όπου αποκτά συγκεκριμένη μορφή το δέσιμο τού γκρουπ και ελέγχονται όλες οι κινήσεις και τα πειράματα). Ενδιαφέρον, τέλος, έχουν και τα δύο tracks με φωνητικά, που θυμίζουν την ανάλογη jazz ή pop-jazz του Sting ή του Paul Simon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου