Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ‘ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ’ παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από μια χορωδία αποτελούμενη από Ρομά και μη

Τούτο το CD, το «…άντε να λύσουμε / παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια» [Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2017] της Παιδικής Χορωδίας ‘Δημητριάς’, πήγε στην παλιά διεύθυνση και γειτονιά και από κει στο κοντινό ταχυδρομείο κι έτσι έφτασε αργά στα χέρια μου. Πάλι καλά, γιατί θα μπορούσε να επιστραφεί στον αποστολέα του ή και να χαθεί… Όμως περί τίνος πρόκειται; Διαβάζω από το μέσα μέρος του τετρασέλιδου cover:
«Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Ένταξη και Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (2016-2018), με φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εντάχθηκε και η δράση ηχογράφησης και κυκλοφορίας του παρόντος CD, σε συνεργασία με την παιδική χορωδία Δημητριάς και τον υπεύθυνό της κ. Μπαντελά. Η ηχογράφηση του CD αποτυπώνει τη φιλοδοξία όλων των εμπλεκομένων να αναδειχθεί, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η δυναμική της παιδικής δημιουργίας μέσα από μια πολυπολιτισμική οπτική».
Η παιδική χορωδία Δημητριάς, που δεν αποτελείται μόνον από Ρομά, ξεκίνησε πριν 4-5 χρόνια ως πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Επί του προκειμένου δέκα τέσσερα κορίτσια και αγόρια μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν μια ντουζίνα τραγούδια, παραδοσιακά, αλλά και έντεχνα, όπως και λαϊκά. Τραγούδια που ακούγονται και από τη σημερινή νεολαία (το «Αν είσαι ένα αστέρι» του Βέρτη – μεταξύ μας… θα προτιμούσα Παντελίδη), αλλά και από την παλαιότερη (Ορφέας Περίδης, το «Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο» που τραγούδησε ο Βασ. Παπακωνσταντίνου). Τραγούδια όπως το «Ανεστάκι» (Νίκος Τάτσης – Λευτέρης Παπαδόπουλος – Χάρις Αλεξίου), αλλά και το «Λόγια κλειδωμένα», που έγινε γνωστό από το Βασίλη Παϊτέρη. Στο ρεπερτόριο της χορωδίας θέση έχουν ακόμη το γνωστό μας “Ederlezi”, τα «Λιανοχορταρούδια», το «Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό», το ρομάνικο «Λουλουντί» κ.ά. Να συμπληρώσουμε επίσης κάτι πολύ βασικό, πως στην εγγραφή συμμετέχουν και όργανα, μια πλήρης ορχήστρα κοντολογίς αποτελούμενη από κλαρίνο, βιολί, νέι, φλογέρες, πλήκτρα, κανονάκι, ακορντεόν, λαούτο, κιθάρα, μπάσο και κρουστά.
Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη – δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί να είναι παντού διακριτός ένας ερασιτεχνισμός (κάτι που φαίνεται ακόμη και στο εξώφυλλο), όμως εδώ μεγαλύτερη σημασία έχει ο σκοπός, η προσπάθεια, να συνταιριάξουν και να συνταξιδέψουν μέσω της μουσικής παιδιά Ρομά και μη, ερμηνεύοντας κοινό ρεπερτόριο, γνωστό και αγαπημένο και από τα δύο μέρη.
Δεν έχω να πω κάτι για τα παιδιά, ούτε για την ορχήστρα, ούτε για την ηχητική παραγωγή, θα πω όμως πως στην έκδοση θα άξιζε να υπάρχει ως booklet το κείμενο του Κωστή Δρυγιανάκη, που συνοδεύει το CD σαν δελτίο Τύπου. Άλλες δυο ή τέσσερις σελίδες δεν θα κόστιζαν τίποτα…
Κι αυτό. Το CD δεν πωλείται. Διανέμεται δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην κ. Σταυρένια Σαραντοπούλου stavrenia_sarantopoulou@yahoo.com τηλ. 24210 74981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου