Τρίτη 31 Μαΐου 2022

THE PRISMA FLOWER BAND ένα ντούο Ελλήνων με ψυχεδελικά ηχοχρώματα και ύστερες «μπητλικές» αναφορές

Οι Prisma Flower Band δεν είναι μπάντα βασικά, αλλά ένα ντούο, που επεκτείνεται προς κάτι μεγαλύτερο, μέσω μιας στρατιάς από guests.
Έλληνες είναι οι Prisma Flower Band, αποτελούμενοι εκ των Τάσου Κακούση και Κώστα Στεργίου, οι οποίοι χειρίζονται ένα κάρο όργανα. Ο πρώτος ντραμς, μπάσο, κιθάρες, κρουστά, πιάνο, πλήκτρα, recorder, ενώ ο δεύτερος κιθάρες, μπαλαλάικα, σαξόφωνα, ντραμς, πιάνο, recorder, κρουστά, κλαρίνο, μπουζούκι, πλήκτρα, για να μείνουμε σε κάποια βασικά – γιατί, στην πράξη, τα όργανα που ακούγονται σ’ αυτό το πρώτο φερώνυμο άλμπουμ των Prisma Flower Band είναι πολύ περισσότερα.
Και φυσικά δεν είναι μόνον εκείνα (τα όργανα), που χειρίζονται οι Κακούσης και Στεργίου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, που χειρίζονται οι ουκ ολίγοι guests. O Σέργιος Βούδρης είναι ένας βασικός φιλοξενούμενος (που ακούγεται σε πιάνο, φλάουτο, κλαρίνο, μπάσο, φωνή), ενώ υπάρχουν κι άλλες «συμμετοχές» σε ποικίλα όργανα και κυρίως σε φωνητικά.
Και κάπως έτσι το The Prisma Flower Band [Trumpetfish Records, 2021 / 2022], που είναι ηχογραφημένο σε διάφορες sessions, μεταξύ των ετών 2019-2021, αποκτά έναν χαρακτήρα ύστερης γιορτής.
Τι συμβαίνει εδώ, στην πράξη, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το περιγράψει κάποιος.
Οι Prisma Flower Band γράφουν τραγούδια, με αγγλόφωνο στίχο. Κι ενώ ο στίχος τους είναι ωραίος, απλός και κατανοητός, οι μουσικές τους είναι... μάλλον ακατανόητες.
Το συγκρότημα, ή το ντούο, πείτε το όπως θέλετε, αρέσκεται να εμφανίζει σε κάθε τραγούδι του μια «ψυχεδελική» παλέτα, με διάφορες ύστερες «μπητλικές» αναφορές, φέρνοντας στη μνήμη κυρίως τα άλμπουμ των Tyrannosaurus Rex από τα late sixties-early seventies, όπως το “Unicorn” (1969) ή το “A Beard of Stars” (1970).
Κι εκείνοι δύο ήταν, ο Marc Bolan με τον Steve Peregrin Took στο πρώτο, και ο Marc Bolan ξανά με τον Mickey Finn στο δεύτερο, κι εκείνοι χειρίζονταν πολλά όργανα ο καθένας τους, άλλοτε με ακουστικό ήχο και άλλοτε με ηλεκτρικό (αν και οι Prisma Flower Band αποφεύγουν τα ρεύματα) κι εκείνοι είχαν αυτό το κάπως αλλοπρόσαλλο ύφος, εμφανίζοντας folk-μπαλαντικά στοιχεία, με παράξενες φωνητικές αρμονίες, περιπετειώδεις ή παιγνιδιάρικες ενοργανώσεις, μαζί με μια ελευθερία ύφους και στυλ, σαν να αυτοσχεδίαζαν τα τραγούδια τους, την ώρα που τα ηχογραφούσαν.
Τα άλμπουμ των Tyrannosaurus Rex ακούγονταν μέσα σ’ ένα περιβάλλον παραδοξότητας, το οποίο «σήκωνε» η εποχή – αν και σήμερα δεν θα έλεγες πως πρόκειται για δίσκους, που θα χαρακτήριζαν καθοριστικά την british psychedelic era. Anyway
Αυτή την αίσθηση των εγγραφών των Tyrannosaurus Rex την συναντάς, πάντως, στα κομμάτια των Prisma Flower Band (ηθελημένα ή άθελά τους δεν έχει σημασία), που διακρίνονται, και αυτά, από μια διάθεση ανατρεπτικότητας – η οποία, όμως, δεν έχει ουδεμία σχέση με την εποχή (μας) και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ακούγεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός ή, πιθανώς, και ως καπρίτσιο.
Και αν στην περίπτωση των ιστορικών Βρετανών υπήρχε ένας ενθουσιασμός κι ένας αυθορμητισμός, μέσα από τον οποίον ξεπετάγονται κάποιες πολύ ωραίες στιγμές, που μπορείς να τις θυμάσαι και μετά από δεκαετίες, στην περίπτωση των Prisma Flower Band τα πράγματα είναι πιο... πιεσμένα και πολύ λιγότερο αυθόρμητα – καθώς «κάτω» από κάθε track υπάρχει πάρα πολλή δουλειά στο στούντιο, πολύ «κέντημα», το οποίον τελικώς, δεν φαίνεται να κάνει και τόσο καλό, στην γενικότερη εξέλιξη. Έτσι, όλη αυτή η εμμονή προς το μελετημένο δημιουργεί εν τέλει αναχώματα στην όποια απόλαυση του δίσκου.
Αν οι Prisma Flower Band δεν ήθελαν ηλεκτρικά όργανα στα sessions του δίσκου τους, επιθυμώντας περαιτέρω το φυσικό reverb του χώρου ηχογράφησης (ωραία είναι αυτά), επιδιώκοντας έναν ήχο περισσότερο «ανθρώπινο», τώρα, και μέσω της σημασίας στην λεπτομέρεια, που επιδεικνύουν μ’ έναν μανιακό σχεδόν τρόπο, καταλήγουν να μην ακούγονται, πλέον, και τόσο φυσικοί.
Τα κομμάτια είναι παραφορτωμένα, τα φωνητικά είναι πολλά σχεδόν σε έξαλλο βαθμό, με τις μελωδίες να ακούγονται ούτως ή άλλως κατακερματισμένες, μέσα από τις συνεχείς αλλαγές και τα κόλπα. Και κάπως έτσι, ακούγοντας το “The Prisma Flower Band”, δύσκολα περνά από το μυαλό σου πως είχες τόσην ώρα στ’ αυτιά σου ένα μη-ηλεκτρικό άλμπουμ.
Αλλά ας πούμε και μερικά λόγια, πιο συγκεκριμένα, επί των τραγουδιών – που είναι πέντε και πέντε ανά βινυλιακή πλευρά (αν και στην Side A υπάρχει κι ένα ορχηστρικό).
Από την πρώτη πλευρά το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το “The traveler and the fool”, που έχει ωραίο μπάσο, ανέβασμα που λειτουργεί, και ωραίο pop-psych τελείωμα. Επίσης μου άρεσε ξανά το μπάσο στο “The pawn”, ενώ ενδιαφέρον έχει και το “Morning sky”, που είναι ένα από τα πιο «ψυχεδελικά» κομμάτια του δίσκου, φέρνοντας στην μνήμη την τραγουδοποιία του Donovan (και από το οποίο, φρονώ, πως λείπει το σιτάρ).
Kαι στην Side B υπάρχουν κάποια κομμάτια που ξεχώρισα, όπως το περισσότερο «μπητλικό» “Carsick llamas”, που διαθέτει κι ένα χάσιμο από φωνητικά ή και το “Waiting for the end of time”, που είναι γρήγορο και πλούσιο σε φωνητικά και έτερες προσθήκες.
Οπωσδήποτε μια καλή προσπάθεια από τους Prisma Flower Band, που τυγχάνει –θα πρέπει να το πούμε αυτό– του άψογου gatefold φακέλου-εικαστικού από την Trumpetfish Records.
Επαφή: www.trumpetfishrecords.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΔΑΚΗΣ: 13 σπάνιες φωτογραφίες από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 – εξώφυλλα δίσκων, περιοδικών και άλλα ενδιαφέροντα από τα πρώτα σημαντικά χρόνια της διαδρομής του

Η απώλεια του τραγουδιστή Δάκη (26 Αυγούστου 1943 – 29 Μαΐου 2022) στα 79 χρόνια του είναι πολύ μεγάλη για την ελληνική ποπ.
Ο Δάκης ήταν από τους ανθρώπους που έφτιαξαν τους ερμηνευτικούς κανόνες της ποπ στην Ελλάδα (μαζί με μερικά ακόμη πρόσωπα), συνεχίζοντας μέχρι το τέλος ως αυθεντικός ποπίστας, δίχως να λοξοδρομήσει ποτέ, προς κάτι άλλο, σε μία σχεδόν 60χρονη διαδρομή.
Αυτή η συνέπεια του Δάκη, που παλιά δεν μπορούσε να εκτιμηθεί, για πολλούς και διαφόρους λόγους, είναι εκείνη που τον εκτοξεύει, τώρα, στο πάνθεον τον ποπ δημιουργών.
Μπορεί να μην έγραφε μουσικές και στίχους ο Δάκης, αλλά η φωνή του ήταν το ίδιο σημαντική και ισάξια (με το στίχο και τη μουσική) σ’ αυτή την ιερή τριάδα του τραγουδιού.
Δημιουργός λοιπόν – γιατί δίχως τις δικές του ερμηνείες το τραγούδι για τα νιάτα, στην Ελλάδα, διαχρονικά, θα ήταν κάτι πολύ λιγότερο σαν εκτόπισμα και βασικά τελείως διαφορετικό.
Από την πρώτη δεκαετία της διαδρομής του Δάκη, που κρίνεται ως η πλέον σημαντική του, επιλέγουμε δεκατρία φωτογραφικά στιγμιότυπα, για να τα σχολιάσουμε εν τάχει.
1.
Στην πρώτη φωτογραφία, που είναι ιστορική φυσικά, βλέπουμε τον νεαρότατο Δάκη (19 ετών) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1962. Είναι ο δεύτερος από δεξιά.
Αυτή η φωτογραφία σηματοδοτεί την ανακάλυψή του από το σπουδαίο ζευγάρι του ελαφρού τραγουδιού, στη ζωή και την Τέχνη, τον συνθέτη Τάκη Μωράκη (τρίτος από αριστερά) και την ερμηνεύτρια Νάντια Κωνσταντοπούλου. Δύο χρόνια αργότερα ο Δάκης θα αποφάσιζε να έρθει στην Ελλάδα και να μείνει μαζί μας για πάντα.
2.
Την άνοιξη του 1965 ο Δάκης μπαίνει για πρώτη φορά σε ελληνικό στούντιο και ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι του ως μέλος του συγκροτήματος Play Boys.
Λέμε για την ποπ μπαλάντα “
Deep in the heart of Athens” (των Νίκου Αδάμα και Μάικ Αρτόπουλου) στην δεύτερη πλευρά του single, την οποία αποδίδουν οι Daky and The Play Boys.
https://www.youtube.com/watch?v=Bb8kaENi2NQ
3.
Το πρώτο προσωπικό 45άρι του Δάκη, ως Daky ακόμη, από το 1965.
Το κομμάτι της πρώτης πλευράς, το “Quando mi guardi neglocchi”, είναι ένα μπλουζ, γραμμένο από έναν πολύ μεγάλο έλληνα τζαζίστα, τον αείμνηστο πιανίστα Μάρκο Αλεξίου (Sphinx κ.λπ.). Ο Δάκης είναι από την αρχή ένας ώριμος τραγουδιστής.
Το
flip-side έχει χαραγμένο το τραγούδι του Μάνθου Χαλκιά “Bostella doriente”, που είναι ρυθμικό, με ανατολίτικες επιρροές-αναφορές, κάνοντας ιδιαίτερη εντύπωση (και) στην Αίγυπτο. Εξάλλου, θυμίζει τα τραγούδια του αιγύπτιου μαέστρου Bob Azzam εκείνης της εποχής.
Και τα δύο τραγούδια αποδίδονται από τους Daky and The Athinea Orchestra.
4.
1966. Ο Δάκης ανεβαίνει συνεχώς και αυτό το 45άρι του το αποδεικνύει, καθώς περιέχει το αθάνατο “Monsieur Cannibal” (την επιτυχία του Sacha Distel) στη μια πλευρά και το “Mourir ou vivre” (επιτυχία του Hervé Vilard) στην άλλη.
Ο Δάκης αποδεικνύεται ιδανικός στο γαλλικό ρεπερτόριο, κάτι που δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ στην διαδρομή του.
Και τα δύο τραγούδια αποδίδονται από τους
Daky and The Spies. (Αυτοί οι Spies δεν είχαν καμία σχέση με τους Πατρινούς Spies, που θα ηχογραφούσαν δύο χρόνια αργότερα).
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/dakis-13-spanies-fotografies-apo-tis-dekaeties-toy-60-kai-toy-70

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 445

29/5/2022
Να και κάτι που είχα γράψει για τον Δάκη (και τον Μίμη Πλέσσα) το 2015.
Στέκεται μια χαρά και τώρα, σαν μια μεγέθυνση στη συνεργασία ζωής του σπουδαίου ποπ τραγουδιστή.
https://www.lifo.gr/culture/music/mimis-plessas-dakis-shedon-mison-aiona-meta-gorgones-kai-magkes-kai-oroskopio-tis

29/5/2022
Να γράψουμε για τον Δάκη. Όλοι θέλουμε να γράψουμε κάτι για τον Δάκη, αλλά ρε ξεδιάντροποι μην πηγαίνετε στο σάιτ του, βουτώντας από ’κει ό,τι βρείτε, και κάνοντάς τα κόπι-πέιστ να τα παρουσιάζετε για δικά σας – δίχως να αναφέρετε την πηγή. Σεβαστείτε τουλάχιστον τη μέρα του θανάτου του.
Διαβάζω από κάτι πατενταρισμένους άσχετους και άσχετες κάτι λεπτομέρειες, που δεν τις έχω ξανακούσει και λέω... είναι ποτέ δυνατόν αυτοί οι ρεμπεσκέδες του πολιτιστικού να ξέρουν τέτοια πράγματα; Αυτοί δεν ξέρουν ούτε την αλφαβήτα...

29/5/2022
Mόνο blue σήμερα για τον Δάκη...
28/5/2022
Υπάρχουν και Χριστιανοί-Ορθόδοξοι με ιδιαιτερότητες...
[συγκλονιστική, αμείλικτη ερμηνεία - με διαφορά η καλύτερη που έγινε ποτέ στο φοβερό αυτό τραγούδι]. Απόστολος Νικολαΐδης...
https://www.youtube.com/watch?v=hRfn7i1a4xc

28/5/2022
Βυθίζεται η Δήλος, λόγω γεωλογικού φαινομένου τουλάχιστον έξι χιλιετιών, αλλά η Αλεξ. Μητσοτάκη θέλει να την σώσει από την «κλιματική αλλαγή», που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας...
Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Απαντήστε...

27/52022
>>Γνώρισαν επιτυχία με το τραγούδι Jeronimo Yanka (το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του).<<
45άρι άλμπουμ!! Τι άλλο θα διαβάσουμε;
>>Ο Παπαθανασίου συνέχισε φυσικά την ενασχόλησή του με τη μουσική και συνεργάστηκε με κάποιους σκηνοθέτες συνθέτοντας μουσική για ταινίες με πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα τον Νίκο Κούνδουρο («Το πρόσωπο της Μέδουσας»).<<
Για κανένα «Πρόσωπο της Μέδουσας» δεν συνέθεσε ο Παπαθανασίου. Έτοιμο το είχε το κομμάτι και το έδωσε να μπει στην ταινία του Κούνδουρου. Για ένα σωρό άλλες ταινίες ελληνικές που έγραψε όντως μουσική ντρέπονται να το πούνε...
>>Το 1968, στα 25 του δηλαδή, φεύγει πρώτα για το Λονδίνο, αλλά καταλήγει στο Παρίσι - για την επόμενη 6ετία. Κι εκεί μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο, τον Λουκά Σιδερά και τον Ανάργυρο «Silver» Κουλούρη συστήνουν τους Aphrodite’s Child.<<
Ο Κουλούρης δεν πήγε στη Γαλλία, προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα και να πάει φαντάρος. Πήγε στην Γαλλία το 1970 όταν ουσιαστικά ο Βαγγέλης είχε αποσυρθεί από τα live των Aphrodite's Child.
>>Το 1970 έγραψε μουσική για μια ταινία του Χένρι Χάπιερ (Sex Power).<<
Άκου Χένρι Χάπιερ! Εγώ, που δεν θεωρώ τον εαυτό μου γαλλομαθή, από την πρώτη φορά που διάβασα αυτό το όνομα, στο τέλος της δεκαετίας του ’80, το είπα Ανρί Σαπιέ. Άκου Χάπιερ!
>>κυκλοφόρησε την πρώτη του συλλογή (Heaven and Hell) και ύστερα και άλλα επιτυχημένα άλμπουμ.<<
Όταν μιλάμε για δίσκους και όχι για γραμματόσημα η λέξη «συλλογή» έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια. Σημαίνει δίσκος με παλιότερα κομμάτια, επιλεγμένα από προηγούμενους δίσκους. Ένα νέο άλμπουμ με καινούρια τραγούδια, συνθέσεις κ.λπ. δεν θα το πεις ποτέ συλλογή.
>>και ταυτόχρονα συνέχισε σε συνεργασία με τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό και πολυοργανίστα Tζον Αντερσον να βγάζει άλμπουμ και στο εξωτερικό, με πρώτο το Short Stories (1978)<<
Εντάξει τώρα, μετά απ’ όλα αυτά και πολλά άλλα που βαριέμαι να τα σημειώσω, είναι λεπτομέρεια πως το “Short Stories” είναι LP του 1980 και όχι του 1978.
Είναι λυπηρό σε σοβαρές εφημερίδες-σάιτ, όπως σ’ εκείνο της Εφημερίδας των Συντακτών, να διαβάζεις τέτοιες ασυναρτησίες, από πεπειραμένη συντάκτρια του πολιτιστικού. Κρίμα...

26/5/2022
Νομίζω πως και οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνονται σιγά-σιγά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η πολλή δημοκρατία βλάπτει. Εξάλλου αναμένονται στρατιές εξαπατημένων, απογοητευμένων, θερμόπληκτων, ξεπαγιασμένων, πεινασμένων κ.λπ., για τους οποίους δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθούν...
Μην την έχετε για χαζή την Κεραμέα...

26/5/2022
Θεούσες και καντηλανάφτες, μαζί με την αρωγή των κατασταλτικών μηχανισμών, εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στα πανεπιστήμια, αμέσως μετά την εκλογική σφαλιάρα στην ΔΑΠ και λίγο πριν από την θερινή εξεταστική περίοδο.
Με επίσημη ανεργία στους νέους 40% και πραγματική όση θέλεις (κανείς δεν ξέρει το αληθινό νούμερο) και με τις «καλοπληρωμένες δουλειές» του Μητσοτάκη να ακούγονται σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο (το κατάλαβε κι εκείνος, γι’ αυτό είδε κι απόειδε και το ’ριξε στο κοροϊδιλίκι τού τύπου... οι νέοι να δουν τη ζωή ολιστικά, αφού δεν είναι το παν οι δουλειές και τα λεφτά) πάμε για πολύ θερμό καλοκαίρι.
Ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία, αν και χωρίς Μεταπολίτευση στον ορίζοντα...

25/5/2022
Παρά το γεγονός πως παραπάνω από το 66% του κόσμου είναι αντίθετο με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, η κυβέρνηση, που δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 25% του ελληνικού λαού, φέρνει τη χώρα να μάχεται στην Ουκρανία κατ’ εντολήν του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων.
Μάλιστα το κρύβει κιόλας από τα ελληνικά μίντια, καθώς ξεμπροστιάζεται, για όλα τούτα, από το εξωτερικό.
Οι άνθρωποι έχουν διαβεί και το τελευταίο σκαλί της πολιτικής ανεντιμότητας – κάτι που τέλος πάντων θα μας ήταν ψιλο-αδιάφορο, καθότι έχουμε πικράν πείραν, αν δεν συνδεόταν με την ίδια μας την επιβίωση, σαν κοινωνία και σαν άτομα.

25/5/2022
Αυτό το τραγούδι όταν ήμουν μικρός το είχα ακούσει εκατοντάδες φορές. Παιζόταν παντού σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, και σε ψησταριές, σφαιριστήρια και λούνα παρκ από τα τζουκ μποξ. Μόνο η Κύρα-Γιώργαινα παιζόταν περισσότερο...
Έκανα δεκαετίες να το ακούσω με προσοχή, και να το εκτιμήσω κάποια στιγμή, ως ένα ευφυές μουσικά τραγούδι, που δεν είναι ούτε λαϊκό, ούτε έντεχνο – είναι κάτι μοναδικό, κάπως σαν έντεχνο νησιώτικο.
Ωραία η ψευτοαπεικόνιση στο βίντεο, αλλά λείπουν ο καμπανοκρούστης και ο σαντουριέρης...
https://www.youtube.com/watch?v=bDFvX9omMEI

24/5/2022
Μ’ αρέσει να γράφω για φτηνούς και άγνωστους ελληνικούς βασικά δίσκους, που να έχουν καλά τραγούδια, ώστε να μπορεί να τους αγοράσει ο καθένας και να τους απολαύσει στο πικάπ του. Και το κάνω και άμεσα (γράφοντας κείμενα) και έμμεσα, ανεβάζοντας, στο άσχετο, τραγούδια εδώ πέρα...
Καιροφυλαχτούν, όμως, τα κοράκια του discogs, που μας διαβάζουν, και πάνε μετά και ανεβάζουν τις τιμές. Κι εκεί όπου ένας δίσκος έκανε 10-15 ευρώ, μετά από λίγο τον βλέπεις στη διπλή τιμή ή και παραπάνω.
Παλιά είχα γράψει κάτι για τον πρώτο δίσκο του Θέμη Αδαμαντίδη, που είναι ακόμη πάμφθηνος (τον βρίσκεις ας πούμε με 3 ευρώ), αλλά τότε (θυμάμαι πως ήταν στην αρχή του discogs) τον είχαν ανεβάσει ξαφνικά, οι επιτήδειοι, και αν τον ήθελες θα έπρεπε να δώσεις 15 και 20 ευρώ.
Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα, που με εκνευρίζουν πολύ στη δουλειά. Να με χρησιμοποιούν, δηλαδή, κάποιοι για να βγάλουν πέντε δίφραγκα παραπάνω.
Κι έτσι κι εγώ κωλύομαι πολλές φορές και δεν γράφω, για φτηνούς, αλλά καλούς δίσκους, που ανακαλύπτω ή έχω ανακαλύψει από παλιά.
Θα γούσταρα π.χ. να γράψω ένα κείμενο με τους δέκα ωραιότερους, άγνωστους ελληνικούς δίσκους, που να μπορείς να τους βρεις με τιμές γύρω στο δεκάρικο – αλλά φαντάζεστε τι έχει να γίνει μετά; Από 10 ευρώ στο discogs θα τους βρίσκεις, μετά, στα 50 κι 100.
Τα λέω αυτά με αφορμή ένα δίσκο, που αγόρασα στο Μοναστηράκι τις προάλλες μ’ ένα δεκάρικο (σέβεντις ελληνικό), στον οποίον παίζουν φοβεροί μουσικοί της τζαζ και του ροκ (μέχρι και ο πατέρας του Καβάκου παίζει βιολί), αλλά δεν θα πω τώρα ποιος είναι...
Μπορεί κάποιοι να καταλάβουν για τι μιλάω, να το ψάξουν και να τον βρούνε – φτηνό. Και θα ’ναι μάγκες – από πολλές μεριές. Το λέω, γιατί, άμα γράψω ποιος είναι, θα πρέπει μετά να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη...
Γι’ αυτό τουμπέκα... με τους βλάκες πωλητές που έχουμε μπλέξει. Δεν είναι όλοι φυσικά, αλλά είναι πολλοί.

24/5/2022
>> Ισπανία: Κλείστε τα κλιματιστικά, ανοίξτε τις... βεντάλιες, λέει η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους<<
Η βενζίνη οδεύει για τα τρία ευρώ, το ρούβλι τραβάει την ανηφόρα και η επικίνδυνα φαιδρή ΕΕ θα συζητάει από πού θ’ αγοράσει βεντάλιες αυτό το καλοκαίρι – από το Μπαγκλαντές ή απ’ την Κίνα...
 
23/5/2022
Αυτά τα έλεγε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου λίγο πριν πέσει η χούντα και δημοσιεύτηκαν λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, σ’ ένα πολύ σπάνιο έντυπο.
Έχω διάφορες συνεντεύξεις του Βαγγέλη από τις οποίες βγαίνει πολύ υλικό, σ’ ένα άλλο επίπεδο όμως, περισσότερο πολιτικοκοινωνικό και λιγότερο αισθητικό.
Έχουν, δε, ενδιαφέρον πολλές απόψεις του, παρότι εκφράζονται κάπως... πρωτόγονα, βασισμένες περισσότερο στο ένστικτο.
Εγώ συμφωνώ ας πούμε μ’ αυτό που λέει για την Μαρινέλλα (και που το οριοθετεί από το «1967 και δώθε»). Δεν συμφωνώ, φυσικά, με άλλα που έχει πει κατά καιρούς...
Θα μπορούσα να σκανάρω και ό,τι ακριβώς λέει, εδώ, αλλά θα σηκωνόταν τόσος μπουχός (από σχόλια), που θα μ’ εξανάγκαζε ν’ αρχίσω το... κατάβρεγμα.
Έγραψα τις προάλλες ένα μακρύ κείμενο για το αισθητικό κομμάτι της δουλειάς του Παπαθανασίου, αλλά και το άλλο, το πώς σκεφτόταν πολιτικοκοινωνικά έχει κι αυτό πολύ ενδιαφέρον – απλώς θα σηκώσει αντιδράσεις.
Δεν ξέρω αν θα το κάνω... Κάποια στιγμή ίσως... Υπάρχουν τόσα πράγματα, που σκέφτομαι ότι πρέπει να γραφούν και να καταγραφούν και τούτο δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανάμεσα στα πάρα πολλά.

23/5/2022
Καλά ρε, σας αρέσει το εξώφυλλο του τελευταίου δίσκου του Φοίβου Δεληβοριά; Εξίσταμαι! Πρόκειται για τον ορισμό του κακόγουστου. Από τα χειρότερα ελληνικά εξώφυλλα, που μπορώ να θυμηθώ τα τελευταία χρόνια.
Για τα τραγούδια δεν ξέρω. Δεν έχω ακούσει κανένα μέχρι τώρα.

23/5/2022
Οι γελοιότητες που γράφτηκαν, με αφορμή τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι άνω ποταμών. Πρέπει να μαζευτούν και να γίνει ένα ξεχωριστό άρθρο - αν κι εγώ βαριέμαι να το κάνω.
Τούτος εδώ ο πανάσχετος γράφει πως ο Vangelis ήταν στους We Five, μπερδεύοντάς τον με τον Λάκη Βλαβιανό. Πιο κάτω γράφει δε πως >>και στα «Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα» η συμβολή του Παπαθανασίου είναι μεγάλη<<
Έλεος ρε κάπου. Παρατήστε τα πληκτρολόγια και πηγαίνετε να κάνετε κάτι άλλο...
>>Ύστερα, βρίσκεσαι μπροστά στους We Five. Κι αν η ύπαρξη του Νίκου Μαστοράκη δίπλα στους Forminx ήταν διακριτική –τους μανατζάριζε κι έγραφε τους πιο πολλούς στίχους– με τους We Five βγαίνει στο προσκήνιο. Ο μοναδικός τους δίσκος κλείνει με απόσπασμα από τη ραδιοφωνική του εκπομπή. Κι αν ο Μαστοράκης καταφέρνει να γίνει ακραία αντιπαθής στα τέλη της χούντας, ξέρεις καλά ότι στους We Five δίπλα στον Παπαθανασίου στέκεται ο Ντέμης Ρούσσος, που θα κάνει –κι αυτός– μεγάλη καριέρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Στον δίσκο αυτό, που κυκλοφόρησε στα 70s από τη Seagull, υπάρχει μια σπουδαία εκτέλεση του «When A Man Loves A Woman» –flipside και στο single «Do You Wanna Dance» για την Pan-Vox του 1966– ένα καλοπαιγμένο «Sunny Afternoon» –με φωνητικά από τον Σπύρο Μεταξά– κι ένα «Black Is Black» με σπουδαία πλήκτρα από τον Παπαθανασίου<<

ROMY SCHNEIDER σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο της σπουδαίας Γερμανογαλλίδας ηθοποιού – η ελληνική ταινία της «Μια Γυναίκα στο Παράθυρο» από το 1976

Γεννημένη στην κρατούμενη από τους Ναζί Βιέννη το 1938, η Romy Schneider καθιερώνεται από νωρίς στο κινηματογραφικό στερέωμα, όταν σε ηλικία κάτω από τα 20 χρόνια της ερμηνεύει την Σίσσυ, δηλαδή την πριγκίπισσα / αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, στην τριλογία του Ernst Marischka Sissi” (1955), “Sissi / Die Junge Kaiserin” (1956) (Σίσσυ, η νεαρή αυτοκράτειρα) και “Sissi / Schicksalsjahre Einer Kaiserin” (Τα μοιραία χρόνια της Σίσσυ) (1957).
Από εκεί και πέρα η διαδρομή τής νεαρής ηθοποιού αρχίζει να αποκτά άλλα χαρακτηριστικά, καθώς ταλέντο και φυσική ομορφιά την οδηγούν να πρωταγωνιστεί σε μία ευρύτατη γκάμα ταινιών, που ξεκινούν από δράματα και καταλήγουν σε κωμωδίες, χωρίς να παραλείπονται και οι «ταινίες δημιουργών» (εμφανίζεται στην «Δίκη» του Orson Welles για παράδειγμα), αποκτώντας έτσι ακόμη πιο μεγάλο καλλιτεχνικό στάτους.
Ο κόσμος αγάπησε την Romy Schneider στο επεισόδιο του Λουκίνο Βισκόντι από το “Boccaccio ’70” (1962), στο “Whats New Pussycat?” (1965) του Κλάιβ Ντόνερ (δίπλα στους Peter Sellers και Peter O'Toole), στο “10:30 P.M. Summer” (1966) του Ζυλ Ντασέν (δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Peter Finch), στο “Triple Cross” (1966) του Τέρενς Γιάνγκ και βεβαίως στην «Πισίνα» (1969) του Ζακ Ντερέ, εκεί όπου εντυπωσιάζει τους πάντες, με το παίξιμο και το παρουσιαστικό της, έχοντας ως συμπρωταγωνιστές τους αντίζηλους Alain Delon και Maurice Ronet. Με τον Delon, εξάλλου, υπήρξαν κι ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια (έξω από τα πλατώ) στις αρχές των σίξτις.
Η δεκαετία του ’70 θα δώσει την ευκαιρία στην Romy Schneider να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλους ρόλους, και βασικά ως Ελισάβετ της Αυστρίας ξανά, στο «Λυκόφως των Θεών» (1973) του Λουκίνο Βισκόντι, μα ακόμη και στο “Les Choses de la Vie” (1970) του Κλοντ Σοτέ (δίπλα στον Michel Piccoli), στην «Δολοφονία του Τρότσκι» (1972) του Τζόζεφ Λόουζι (με Richard Burton και Alain Delon), στο έξοχο «Σημασία Έχει ν’ Αγαπάς» (1975) του Αντρέι Ζουλάφσκι, στο «Αθώοι με Βρώμικα Χέρια» (1975) του Κλοντ Σαμπρόλ ή και στο «Η Λάμψη μιας Γυναίκας» (1979) του Κώστα Γαβρά.
Μεταξύ αυτών των ταινιών τοποθετείται και το δράμα “Une
Femme à Sa Fenêtre” (1976) (Μια Γυναίκα στο Παράθυρο) του Pierre Granier-Deferre, που έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Και γιατί γυρίστηκε στην Ελλάδα, σε Αθήνα (Πλάκα, γυμναστήριο Εθνικού, Παναθηναϊκό Στάδιο), Αττική (Μεσόγεια), Δελφούς και Άμφισσα, το καλοκαίρι του 1976, μα και γιατί το σενάριο της ταινίας σχετιζόταν με κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – βασικά με την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, το 1936 και ακροθιγώς με εκείνη των συνταγματαρχών, το 1967.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/romi-snainter-i-elliniki-tainia-tis-mia-gynaika-sto-parathyro-apo-1976

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ 40 Χρόνια Πειρατής

Ο Μάκης Σεβίλογλου, γνωστός τραγουδοποιός, που έχει συνθέσει για την Χάρι Αλεξίου και τον Βασίλη Καρρά μεταξύ άλλων, έχει τώρα νέο άλμπουμ, προσωπικό, που αποκαλείται «40 Χρόνια Πειρατής» [Kyklos Records, 2022].
Δεν ξέρω αν το «40» σχετίζεται υπό κάποια έννοια και με τον ίδιο –αν και πριν από 40 χρόνια ο Σεβίλογλου ήταν 15 χρονών και δύσκολα να υπονοείται η άπλα της δικής του διαδρομής– πάντως, και σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα άλμπουμ πολύ περιποιημένο (προς πάσα κατεύθυνση) και πολύ συμπαγές, ταυτοχρόνως, που δείχνει, οπωσδήποτε, τα χρόνια του Σεβίλογλου στο τραγούδι. Την εμπειρία του και την καθαρή άποψή του για τα πράγματα.
Να πούμε, λοιπόν, πως το «40 Χρόνια Πειρατής» περικλείεται σ’ ένα all-paper δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) CD-book 50 σελίδων, προσφέροντας 14 τραγούδια σε μουσικές Μ. Σεβίλογλου και στίχους των Άρη Αποστολόπουλου (8), Γιώργου Κορδέλλα (2), Μάκη Σεβίλογλου (2), Μαρίας Μουτσάκη (2) και ερμηνείες από τον ίδιο τον Μάκη Σεβίλογλου (11) και ακόμη τους Λεωνίδα Μπαλάφα, Βέρα Μπαξεβανίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου, με τους μουσικούς που συμμετέχουν στα sessions (Παναγιώτης Στεργίου, Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Λάππας, Θανάσης Βασιλόπουλος, Μανώλης Κουτσονάνος κ.ά.) να κάνουν πολύ καλή δουλειά, προσφέροντας στα τραγούδια και ουσία και δροσιά.
Δύο λέξεις αυτές, η «ουσία» και η «δροσιά», που χαρακτηρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη το άκουσμα, το οποίο, χωρίς να διεκδικεί δάφνες «προχωρημένου», διεκδικεί κάτι άλλο... σημαντικότερο ίσως. Μια ιδιαιτέρως προσεγμένη λαϊκότητα, που δεν έχει σχέση, σώνει και καλά, με τα μπουζούκια και τους τζουράδες, μα με μιαν αντίληψη κοινότητας. Πως αυτά που ακούγονται στο «40 Χρόνια Πειρατής» είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε κάπου, κάπως, να σε αφορούν.
Οι επιρροές του Μ. Σεβίλογλου είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά είναι με τέτοιο τρόπο αφομοιωμένες, ώστε στο τέλος να μένει η συνολική προσωπική άποψη και όχι τα επιμέρους (δημοτικά, rock, νησιώτικα, κρητικά, μπαλάντες, λαϊκά, blues, έντεχνα τύπου 70s, ethnic, ακόμη και jazz).
Υπάρχει λοιπόν αυτό το ανακάτεμα, που είναι πολύ προσεκτικό, ώστε να μην δημιουργείται... σούπα, ενώ και οι καλοί στίχοι, μαζί με τις απλές-ουσιώδεις ερμηνείες και τα ακριβή παιξίματα, συμβάλλουν προς ένα τελικό αποτέλεσμα, που να εμφανίζεται και σίγουρο και αύταρκες, αποτυπωμένο καθαρά στα πολλά ενδιαφέροντα τραγούδια.
Επαφή: www.silvox.nl

ΣΤΙΧΑΡΠΑΣΤΟΙ κατάδυση

Όπως μαθαίνουμε από τις σημειώσεις του booklet οι Στιχάρπαστοι ξεπήδησαν μέσα από κάποια μαθήματα στιχουργικής, τα οποία παρακολούθησαν τα μέλη αυτής της παρέας. Που είναι ποια; Σταύρος Παντέρμαλης, Κώστας Κολοβός, Χρυσούλα Διπλάρη, Ευσταθία Παύλου-Κατράκη, Θένια Γιαμαλή, Γιάννης Αγγουριδάκης και Γιώργος Γκρίλης. Όλοι αυτοί και αυτές, ως στιχουργοί, είναι υπεύθυνοι για τα λόγια στα οκτώ τραγούδια του CD «Κατάδυση» [Μετρονόμος, 2022], ενώ για την μουσική (για όλα τα κομμάτια) είναι υπεύθυνος ο Σ. Παντέρμαλης.
Τώρα αυτά τα οκτώ τραγούδια τα αποδίδουν οι Σ. Παντέρμαλης (3), Σοφία Μέρμηγκα, Λόλα Γιαννοπούλου, Γιώργος Μπίλιος, Ελένη Δημοπούλου και Σταύρος Δάλκος, ενώ στο άλμπουμ εμφανίζονται οκτώ μουσικοί (σε κιθάρες, τζουρά, μπάσο, ντραμς, σαξόφωνο, φλάουτο, φυσαρμόνικα κ.λπ.), με την παραγωγή, την ηχογράφηση και την μίξη να ανήκουν στον γνωστό συνθέτη Νίκο Πλατύραχο.
Η «Κατάδυση» μοιάζει με συλλογή από ανεξάρτητα κομμάτια, στην οποία συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, και όχι σαν άλμπουμ με αρχή, μέση και τέλος.
Αν πρέπει να ξεκινήσουμε, τώρα, από τους στίχους θα λέγαμε πως αυτοί, ακόμη και στις πιο καλές, στις πιο συμπαθητικές περιπτώσεις, εμφανίζουν έναν ερασιτεχνισμό. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες ιδέες, διάσπαρτες από ’δω κι από ’κει, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεις ένα τραγούδι, που, στιχουργικά, να στέκεται ψηλά. Υπάρχει λοιπόν αυτό το θέμα των στίχων, που θέλουν δουλειά, ώστε να ξεφύγουν από την πεπατημένη, αλλά από την άλλη το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι καταδικαστικό. Και αυτό οφείλεται στις ενδιαφέρουσες μουσικές, συνθέσεις, μελωδίες του Σ. Παντέρμαλη, που διαθέτουν ποικίλες επιρροές (μπαλάντες, ροκ, «έντεχνα») και λιγότερο στις ερμηνείες.
Έτσι λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο –αναμενόμενο εν πολλοίς– να μην μπορείς να εντοπίσεις πολλά τραγούδια, στην «Κατάδυση», που να συνδυάζουν τους καλύτερους στίχους, μουσικές και τραγουδίσματα ταυτοχρόνως.
Ίσως το ωραιότερο κομμάτι να είναι ο «Μαύρος κύκνος», εκεί στη μέση του άλμπουμ, που έχει επίσης και την μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς ξεπερνά τα έξι λεπτά. Στο τραγούδι αυτό στίχοι, μουσική και ερμηνεία ανήκουν στον Σταύρο Παντέρμαλη – παρότι, ακόμη και σ’ αυτό το τραγούδι, υπάρχει κάτι που δρα αποπροσανατολιστικά, και αναφερόμαστε στα φωνητικά της Φραντζέσκας Ξαγοράρη, που είναι αχρείαστα (για την δική μας γνώμη).
Καλό τραγούδι είναι και η «Σαντορίνη» (Παντέρμαλης-Γκρίλης), με την καλύτερη φωνή του άλμπουμ, την Ελένη Δημοπούλου, ενώ ενδιαφέρον έχει και το έσχατο «Αποκοτιά» (Παντέρμαλης-Κολοβός), με τον Σταύρο Δάλκο.
Συμπερασματικά, νομίζω πως αν, ο Σ. Παντέρμαλης, ψάξει πιο πολύ το στιχουργικό κομμάτι και βοηθηθεί από μια-δυο πολύ καλές φωνές, τότε θα μπορέσει να κάνει ακόμη πιο αισθητή, και αποφασιστική, την παρουσία του στα μουσικά μας πράγματα.
Επαφή: www.metronomos.gr

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΗΣ δρόμος

Ο Νίκος Μπαλής είναι ένας τραγουδοποιός από την Πάτρα, που τώρα έχει ένα νέο άλμπουμ σε κυκλοφορία – την δεύτερη, βασικά, δισκογραφική κατάθεσή του. Είχε προηγηθεί το split-CD (μισό δικό του, μισό του Ηλία Λαμπρόπουλου) υπό τον τίτλο «Μνήμη Κύματος» [Μουσικό Εργαστήρι / Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών, 2014], βασισμένο σε ποιήματα του επίσης πατρινού ποιητή Διονύση Καρατζά, ενώ τώρα κυκλοφορεί το «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης» (2022) από τον Μετρονόμο.
Σ’ αυτό το άλμπουμ των οκτώ τραγουδιών ο Ν. Μπαλής συμπεριλαμβάνει και πάλι τραγούδια σε ποίηση Διονύση Καρατζά (3), ενώ υπάρχουν και μελοποιήσεις σε ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη (2), της επίσης πατρινής ποιήτριας Μάρθας Βασκαντήρα (1), όπως και σε στίχους της Μαρίας Κοσσυφίδου (1) και του Γιάννη Σιδέρη (1). Τα τραγούδια αποδίδουν οι Θανάσης Χουλιαράς (2), Μαρία Ρούτση (2), Δάφνη Ζουρνατζή (2), Νίκος Μπαλής (1) και Δημήτρης Υφαντής / Λάκης Χαλκιάς (1).
Οι αναφορές του Νίκου Μπαλή είναι... κλασικές. Έντεχνες ελληνικές (ο Χρήστος Λεοντής ας πούμε) και περαιτέρω rock (blues-rock π.χ,) του ’60-’70. Με αυτά τα δύο πορεύεται συνθετικώς και αυτά προσπαθεί να συγκεράσει στο «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης».
Δύσκολο; Εξαρτάται. Δηλαδή μάλλον, γιατί εδώ τον Νίκο Μπαλή δεν τον βοηθούν και τόσο οι στίχοι, που είναι άλλης γενικώς λογικής (και από τεχνικής και από νοηματικής πλευράς). Παρά ταύτα ο πατρινός τραγουδοποιός το παλεύει σωστά, κατορθώνοντας να φέρει στα μέτρα του τον ποιητικό λόγο, αναδεικνύοντας όπως μπορεί καλύτερα τα λόγια, μα και τις συνθέσεις του.
Από τα οκτώ τραγούδια του CD του τα τέσσερα είναι αρκετά καλά – και αναφερόμαστε στο «Γυναίκες της αλμύρας» (στίχοι Μ. Κοσσυφίδου) με την Δ. Ζουρνατζή, που είναι ηλεκτρικό blues, στο «Κριός καιρός» (λόγος από τον Δ. Καρατζά) με τον Θανάση Χουλιαρά, που είναι εντεχνολαϊκό, αναμειγμένο με ροκ στοιχεία (φέρνοντας στη μνήμη ήχους από τα μέσα του ’70), στο «Μνήμη κύματος» (λόγος Δ. Καρατζάς) με την Μαρία Ρούτση, που είναι «έντεχνη» ροκ μπαλάντα και τέλος στο ωραίο χασάπικο «Είμαι εκεί» (στίχοι Γ. Σιδέρης), που αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης.
Με τα υπόλοιπα tracks να συμπληρώνουν συνετά όλα τα προηγούμενα, το «Δρόμος / Ανατολικά της Δύσης» έχει το ενδιαφέρον του ως άκουσμα, προβάλλοντας, όταν το κάνει, ουσία και απλότητα.
Επαφή: www.metronomos.gr

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ τέσσερα CD ποικίλων κατευθύνσεων

Πριν από λίγο καιρό λάβαμε τέσσερα CD από τον κλασικό κιθαρίστα, καθηγητή μουσικής, συνθέτη και τραγουδοποιό Νίκο Αθανασάκη. Οι δίσκοι, που, σε γενικές γραμμές, δεν μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς καταγράφουν διαφορετικές αισθητικές επιλογές του συνθέτη, παρουσιάζονται, στη συνέχεια, από τον νεότερο προς τον παλαιότερο.
KALISZ PHILHARMONIC ORCHESTRA: Nikos Athanassakis, Sonia Ballarin, Scott Brickman, Neil Stipp, Jacob Elkin, Paolo Geminiani, Anicia Kohler, Claudio Passilongo, Krzysztof Niewgowski / Calisia 2 / New Music for Strings [Phasma-Music, 2021]
Στο άλμπουμ αυτό, που κυκλοφόρησε πέρυσι από την Phasma-Music, την εταιρεία της πολωνής φλαουτίστριας Iwona Glinka και του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού, συνυπάρχουν έργα διαφόρων συνθετών και τεχνοτροπιών, ερμηνευμένα από την Kalisz Philaharmonic OrchestraKalisz είναι πολωνική πόλη), υπό τον Pawel Kotla. “New Music for Strings” αποκαλείται αυτό το πολύ περιποιημένο άλμπουμ και είναι ακριβώς αυτό: νέες μουσικές, από νέους συνθέτες, συντεθειμένες, βασικά, για έγχορδα (κάποιες και για εκκλησιαστικό όργανο). Η σύνθεση του Νίκου Αθανασάκη αποκαλείται “Palinodia” και είναι εκείνη που ανοίγει το CD.
Μέσα σε πεντέμισι λεπτά ο έλληνας συνθέτης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοίχος από μελωδίες, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη, σε μίαν αέναη κίνηση, δίνοντας στην σύνθεσή του μια κινηματογραφική ροή. Η “Palinodia” ξεκινάει με ένταση σε γρήγορο τέμπο, διαθέτοντας κάπως δραματικά και... αγχώδη χαρακτηριστικά, τοποθετημένα σ’ ένα ευρύτερο ρομαντικό ή νέο-ρομαντικό περιβάλλον, εκπίπτοντας στην πορεία προς ένα αργό και χαμηλών τόνων μέρος, που «ανεβαίνει» προοδευτικώς, πριν το, και πάλι, δυναμικό τελευταίο μέρος.
Και το υπόλοιπο CD, εννοείται, πως έχει ενδιαφέρον με συνθέσεις ποικίλων υφών, από μινιμαλιστικές έως «σύγχρονης κλασικής», αν και το νέο-ρομαντικό κλίμα διαπερνά τις περισσότερες εξ αυτών. Μας άρεσε ιδιαιτέρως η νεο-κλασική “Suite for Organ and Strings” του Neil Stipp.
Επαφή: https://www.phasma-music.com/
ÉxQUARTET: Aaron Alter, Nikos Athanassakis, Scott Brickmann, Aris Carastathis, Dorothee Eberhardt, Connor Gibbs / New Music for String Quartet Vol.1 [Phasma-Music, 2020]
Πολωνικό κουαρτέτο εγχόρδων (Monika Sawczuk βιολί, Łukasz Górewicz βιολί, Grzegorz Sadowski βιόλα, Tomasz Szczęsny τσέλο), που έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ στην Phasma-Music, εδώ, στον πρώτο τόμο του, ηχογραφεί και δύο έργα Ελλήνων: το “String Quartet No. 1” του Νίκου Αθανασάκη και το “String Quartet” του Άρη Καραστάθη.
Το πρώτο έργο αποτελείται από τρία μέρη και διαρκεί λίγο λιγότερο από 20 λεπτά. Είναι ευφάνταστο, με γόνιμες μελωδικές γραμμές και άψογο αρμονικό φινίρισμα. Μάλιστα, στη μνήμη κάποιων μπορεί να φέρει ακόμη και το “April” των Deep Purple, το μέρος με τα έγχορδα – βεβαίως τοποθετημένο σε μιαν άλλη βάση, με μεγαλύτερες στο χρόνο αναπτύξεις των θεμάτων, μέσα από μια πιο σύνθετη και ολοκληρωμένη επεξεργασία.
Λυρικό στο έπακρο, συνδυάζοντας μπαρόκ, κλασικά και πιο σύγχρονα στοιχεία, το “String Quartet No. 1” του Νίκου Αθανασάκη είναι απολαυστικό στο έπακρο.
Πολύ ενδιαφέρον είναι και το άλλο ελληνικό έργο, το επίσης τριμερές “String Quartet” του Άρη Καραστάθη.
Αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα του, αποτελείται από τρία μέρη (“Rising star”, “Journey”, “Eternity”), που αφορούν σε τρεις φάσεις του βίου του (του πατέρα του συνθέτη), στα παιδικά χρόνια του, στην Αίγυπτο, στο ταξίδι της ζωής και στο ειρηνικό τέλος του. Τα τρία μέρη του κουαρτέτου αντανακλούν αυτές τις τρεις διαδρομές-μεταβάσεις, μέσα από έναν περισσότερο σύγχρονο τρόπο γραφής.
Επαφή: https://www.phasma-music.com/
SMARO GREGORIADOU plays NIKOS ATHANASSAKIS: Sequences [An Art Artistry Records, 2019]
Πρόκειται για ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2019, μέσω του οποίου καταγράφονται πέντε έργα για κλασική κιθάρα του Νίκου Αθανασάκη, που αποδίδονται από την διακεκριμένη κιθαρίστρια Σμαρώ Γρηγοριάδου (δεν είναι η πρώτη συνεργασία τους). Πρόκειται για την πενταμερή “ElxisSuite, την τριμερή “Guitar Sonata no. 1”, τις “3 Nocturnes”, την εξαμερή “E.I.R.I.N.I. Suite” και την τριμερή “Greek Dances Suite”.
Στην πρώτη σουίτα, την “Elxis”, o Νίκος Αθανασάκης «παίζει» με τις αρμονίες, τα tempi και τα χρώματα. Αργά, κάπως αργά-ρομαντικά, γρήγορα, ξανά αργά, και ξανά γρήγορα και ευδιάθετα μέρη σε φυσική αλληλουχία και άψογη (κιθαριστική) εκτέλεση.
Στην κιθαριστική σονάτα Νο. 1 αναπτύσσονται τα τρία μέρη και πάλι με γνώμονα τις ταχύτητες και τις διαθέσεις. Ωραίες μελωδικές αλληλουχίες και περίτεχνοι δακτυλισμοί, σ’ ένα απολύτως ευχάριστο άκουσμα.
Τα 3 Νυχτερινά είναι σύντομα (ούτε δύο λεπτά το καθένα) και προπαντός υποβλητικά. Σίγουρα προβάλλουν μίαν ακουστική ηρεμία, και σαν συνθέσεις είναι κάπως ενδοσκοπικά.
Η “E.I.R.I.N.I. Suite” είναι αφιερωμένη σ’ ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο του συνθέτη (Ειρήνη Πολυδώρου), με τα μέρη της να είναι, ένα-ένα, τα γράμματα του ονόματος… “E”, “I”, “R”, “I”, “N” και “I”. Η σουίτα ξεκινά με μία άσκηση (“Etude”), για να ακολουθήσουν το πολύ «εσωτερικό» “Tremolo” (απόηχοι από την «Εκδρομή» του Νίκου Μαμαγκάκη ανιχνεύονται εδώ), το ρομαντικό “Waltz”, το αισθησιακό “Tango”, η κάπως εσωστρεφής “Ballad” και, τέλος, η χορευτική “Salsa”, που επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ποικιλία των (και) συναισθηματικών διακυμάνσεων.
Το άλμπουμ “Sequences”, με την κιθαρίστρια Σμαρώ Γρηγοριάδου να αποδίδει συνθέσεις του Νίκου Αθανασάκη, θα ολοκληρωθεί με την “Greek Dances Suite”, στην οποία παρουσιάζονται τρεις ελληνικοί χοροί (“Kalamatianos”, “Tsamikos”, “Ballos”). Πρόκειται για ένα επίσης θαυμάσιο (κιθαριστικό) έργο, που απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία (από τον εκτελεστή), με καταφανές και σαφέστατο νόημα.
Επαφή: www.an-art.com
ΝΙΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μακριά [FOKA+NEGRA ENTERTAINMENT, 2015]
Το άλμπουμ αυτό, του 2015, περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε μουσικές Νίκου Αθανασάκη, ερμηνευμένα από την Ειρήνη Πολυδώρου (ηθοποιός, χορογράφος, τραγουδίστρια και σκηνοθέτρια, όπως διαβάζουμε στο δίκτυο). Τα λόγια των τραγουδιών είναι γραμμένα από τους Αντώνη Κασίτα (4), Αθανάσιο Βαβλίδα, Κίμωνα Ρηγόπουλο, Ειρήνη Πολυδώρου (3) και Ιωάννη Ανδρεάδη, προσθέτοντας, αναμφισβήτητα, σε κύρος και κυρίως σε ουσία στο CD «Μακριά». Το λέμε, γιατί οι στίχοι, που προέρχονται κυρίως από ποιητικές συλλογές ή θεατρικά έργα, είναι πολύ καλοί – κάτι που περνά, στη συνέχεια,, στις μουσικές και στις ερμηνείες.
Τραγούδια σε ποικίλα ύφη έχουμε εδώ, καθώς άλλα κινούνται σε πιο σκληρές φόρμες (blues-rock κ.λπ.), αλλά είναι κιθαριστικές ή πιανιστικές μπαλάντες, ενώ άλλα είναι περισσότερο «έντεχνα».
Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό –το γεγονός πως, εδώ, ακούγονται τραγούδια διαφορετικών κατευθύνσεων–, μα το ότι τα τραγούδια αυτά είναι πολύ καλά. Ψαγμένα και μελετημένα, τόσο συνθετικά και στιχουργικά, όσο και ερμηνευτικά. Ενώ και οι ενορχηστρώσεις τους έχουν ενδιαφέρον, αφού ο Νίκος Αθανασάκης δείχνει να εκμεταλλεύεται σωστά τις γνώσεις του πάνω στην κιθάρα, κατ’ αρχάς, μα και στην χρήση των εγχόρδων (καθώς σε διάφορα τραγούδια ακούγονται βιολί και βιολοντσέλο).
Έτσι, ο συνδυασμός μιας πολύ καλής φωνής, από την μια μεριά, που ξέρει να κρατάει το μέτρο, όταν ερμηνεύει (και) θεατρικώς τα κομμάτια, κι ενός αξιολογότατου πρωτογενούς υλικού, από την άλλη, αποδεικνύεται σχεδόν ιδανικός, προσφέροντας αληθινά ωραία τραγούδια – τα οποία, μετά από επτά χρόνια... δεν ξέρω, ίσως να είναι κάπου ξεχασμένα.
Ευκαιρία λοιπόν, μέσω αυτού του σημειώματος, να τα μάθουν ή να τα θυμηθούν οι αναγνώστες μας, γιατί το αξίζουν.