Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ / ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Σμύρνης θυμιάματα

Τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται εφέτος από την Μικρασιατική Καταστροφή δίνουν την ευκαιρία σε συνθέτες του «έντεχνου» και της λεγόμενης «σοβαρής μουσικής», κυρίως, να καταθέσουν έργα, που να αναφέρονται στο τραγικό, ιστορικό γεγονός. Έτσι είχε συμβεί, εξάλλου, και το 1972, όταν τότε συμπληρώνονταν 50 χρόνια από τον ξεριζωμό της Ιωνίας.
Μάλιστα, για κανα-δύο τέτοια έργα / άλμπουμ έχουμε ήδη γράψει στο blog, ενώ τώρα θα γράψουμε για ακόμη ένα, το «Σμύρνης Θυμιάματα» [FM Records / ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ, 2022] της γνωστής συνθέτριας του «έντεχνου» Πηγής Λυκούδη, που βασίζεται στο ποιητικό βιβλίο του Γιάννη Π. Ιωαννίδη «Γράμματα στην Ιωνία» [Μαυρίδης, 1983].
Για το ποια είναι η Πηγή Λυκούδη, τι έχει γράψει και δισκογραφήσει, σας παραπέμπω στο site της (http://www.pigilikoudi.gr/?page_id=928), προσθέτοντας εδώ πως έχουμε να κάνουμε με μια συνθέτρια, με μελωδικά χαρίσματα, που αντλεί πολλά από την ιστορία του «έντεχνου» (εκείνου τουλάχιστον του κομματιού του, που δανείζεται στοιχεία και από την παράδοση – ιωνική ή άλλη).
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας καταγράφεται σ’ ένα πολύ περιποιημένο CD (triple-folded digipak, με 24σέλιδο booklet) και περαιτέρω σε δέκα τραγούδια, τα οποία αποδίδουν οι Μανώλης Μητσιάς (1), Μάνος Κουτσαγγελίδης (4), Μαρία Σουλτάτου (2) και Γεωργία Αγγέλου (3).
Στο άλμπουμ συμμετέχουν καλοί μουσικοί, με τα όργανα που ακούγονται (κανονάκι, τσέλο, μαντολίνο, κιθάρες, μπάσο, λαούτο, ούτι, ακορντεόν, κρουστά, μπαγλαμάς, τζουράς, πιάνο), σε συνδυασμό με τις πολύ επιμελημένες ενορχηστρώσεις (από την ίδια την συνθέτρια), να δημιουργούν έναν πολύπλευρο, έναν πληθωρικό ήχο, μέσω του οποίου καταγράφονται και οι ευρύτερες επιρροές τής Π. Λυκούδη (βυζαντινή μουσική, σμυρνέικο τραγούδι, ακόμη και ρεμπέτικο ή και λαϊκό), δίνοντας διέξοδο τελικώς σε μερικά πολύ ωραία θέματα.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα ωραιότερα τραγούδια του άλμπουμ τα αποδίδει η Γεωργία Αγγέλου («Με της ομορφιάς τα νάματα», «Το άρωμα της αρχοντιάς», «Το παραμύθι της γιαγιάς»), ενώ πολύ καλά είναι κι εκείνα που ερμηνεύει η Μαρία Σουλτάτου («Ματωμένη πατρίδα», «Φύλαξε παντοτινά»). Και εννοούμε με αυτό πως οι δύο γυναικείες φωνές κρίνονται ως εξαιρετικές και βασικά πλήρεις, όσον αφορά στα νοήματα του άλμπουμ, έτσι όπως εκείνα εκπηγάζουν από τους στίχους του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.
Το «Σμύρνης Θυμιάματα» κυκλοφορεί από την FM Records και πωλείται στον Ιανό και την Galerie Δημιουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου