Τρίτη 24 Μαΐου 2022

YOO DOO RIGHT συγκρότημα από τον Καναδά, που ξέρει να μελετά τους CAN

Από το Μόντρεαλ του Καναδά προέρχονται οι Yoo Doo Right, με το LP A Murmur, Boundless to The East[Mothland, 2022] να αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά τους.
Κατ’ αρχάς, και όσον αφορά στο συγκρότημα, είναι προφανής η αναφορά του στους CAN και στο φερώνυμο track από το πρώτο άλμπουμ τους “Monster Movie” [Music Factory, 1969], παρότι οι Καναδοί, ως δημιουργικοί μαθητές, όπως είναι, δεν μένουν εκεί, αλλά σπρώχνουν το πράγμα παρακάτω.
Οι Yoo Doo Right, δηλαδή οι Justin Cober φωνή, κιθάρες, σύνθια, Charles Masson μπάσο και John Talbot ντραμς (σε δύο tracks ακούγεται και το βιολί της Jessica Moss), είναι περισσότερο ένα σύγχρονο rock συγκρότημα, με αναφορές στους CAN και σε άλλα τινά, παρά ένα νέο-kraut γκρουπ.
Το δικό τους rock, μπορεί να κατακρατεί στοιχεία ακόμη και από το stoner (όχι πολλά πάντως), οπωσδήποτε από το post-rock των Mogwai (“Say less, do more”), εμφανίζοντας ακόμη και κάποιους πειραματισμούς, που συνδέονται κυρίως με την μονοτονία και την επαναληπτικότητα, κατορθώνοντας να δημιουργήσουν τεταμένες ηχητικές, και πάντως ενδιαφέρουσες, καταστάσεις (“SMB”).
Μάλιστα οι Καναδοί φαίνεται πως το έχουν μελετήσει πολύ καλά το «θέμα» των CAN, γιατί κατορθώνουν να ακούγονται πρωτότυποι, ακόμη και όταν οι επιρροές τους από το rock των Γερμανών, τουλάχιστον στο ρυθμικό κομμάτι, είναι ολοφάνερες.
Τούτο καταδεικνύεται στο 8λεπτο instrumental “Dérive”, που είναι ένα σκληρό , ψυχεδελικής εκτροπής track, το οποίο κρατά γερά, και αυτό, το εκστατικό στοιχείο.
Η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει δύο κομμάτια. Στην αρχή το 6λεπτο “The failure of stiff, tired friends”, που επιχειρεί να συνδυάσει ρυθμική δομή βγαλμένη από την μανιέρα των Neu!, μαζί με lead κιθαριστικά παιξίματα (κάπως σαν Gila) και τούτο σε συνδυασμό με συνεχή γεμίσματα από τα σύνθια. Εξαιρετικό κομμάτι, που δίνει την σκυτάλη στο έσχατο και μεγαλοπρεπές “Feet together, face up, on the front lawn”, που διαρκεί πάνω από 16 λεπτά – μια εκκωφαντική σύνθεση, με πολλά στοιχεία ηλεκτρικής μονοτονίας, φισκαρισμένη στα distortions και τα feedbacks, που αγγίζει ακόμη και τα όρια του noise.
Οι Yoo Doo Right (ή και yoo doo right) παίζουν σε πολλά ταμπλώ, αλλά παίζουν πολύ καλά σε όλα.
Επαφή: www.mothland.com, www.yoodooright.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου