Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

BLUES REVIVAL 55: SIPPIE WALLACE (1898-1986)

Ιστορική φυσιογνωμία της jazz (αρχικώς) και του blues (στη συνέχεια), η Sippie Wallace (πραγματικό όνομα Beulah Belle Thomas) απέλαβε μεγάλη αναγνώριση εν ζωή, αφού, παρ’ όλα τα όποια προβλήματα υγείας της, παρέμεινε ενεργή στο πάλκο έως τα βαθιά γεράματά της (πέθανε 88 ετών, στο Detroit, το 1986).
Η Wallace, η οποία ηχογράφησε στη δεκαετία του ’20 με τους Louis Armstrong, King Oliver, Clarence Williams κ.ά. επανήλθε δυναμικώς στο πάλκο (από το οποίο, στην ουσία, ποτέ δεν αποχώρησε), όταν πείστηκε από τη φίλη της Victoria Spivey, το 1966, να γίνει μέλος του τότε αναπτυσσόμενου folk και blues circuit. Έτσι κάπως οι νέες ηχογραφήσεις της θα έλθουν σχεδόν αμέσως, αφού μέσω του American Folk & Blues Festival, του οποίου υπήρξε βασικότατο στέλεχος, η Wallace θα καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαία blues φυσιογνωμία, κατακτώντας μεγάλη φήμη στην Ευρώπη – αφού εκεί (δηλαδή… εδώ) ήταν δύσκολο να δει κανείς ζωντανή κάποια διάσημη blueswoman.
Ένα πρώτο session στη Storyville, από ’κείνη την εποχή, με τους πιανίστες Roosevelt Sykes και Little Brother Montgomery, ανήκει οπωσδήποτε στις σημαντικότερες στιγμές της δισκογραφίας της, ενώ δεν γίνεται να παραλείψουμε από την ίδια περίοδο (1967) τη συνάντησή της με την Jim Kweskin & The Jug Band (και τον Otis Spann), η οποία αποτυπώθηκε σε βινύλιο αρχικώς και μετά σε CD πολλά χρόνια αργότερα.
Η Sippie Wallace υπήρξε επίσης μέγιστη επιρροή για την Bonnie Raitt, με την οποία ανέβηκε για πρώτη φορά, επίσημα, σε πάλκο τον Σεπτέμβριο του 1972, στο Ann Arbor Blues & Jazz Festival, ερμηνεύοντας οι δυο τους την κλασική σύνθεση τής WallaceWomen be wise”. Το ίδιο κομμάτι υπάρχει επίσης στο πρώτο άλμπουμ τής Raitt [Warner Bros, 1971], όπως και το “Mighty tight woman” (κι αυτό σύνθεση τής Wallace εννοείται), ενώ στο “Give It Up” [Warner Bros 1972] η Raitt αποδίδει ένα άλλο θέμα τής Wallace, το “You got to know how”. Μάλιστα, η σχέση των δύο τραγουδιστριών θα μείνει αδιατάραχτη στα χρόνια, καθώς η Raitt θα τραγουδήσει και θα παίξει slide κιθάρα στο LPSippie”, που ηχογράφησε η Sippie Wallace για την Atlantic και το οποίο βραβεύτηκε το 1982 με “W.C. Handy”, ενώ προτάθηκε και για Grammy. Μα πούμε, επίσης, πως στα τελευταία χρόνια της ζωής της η Wallace συνεργαζόταν με τον γερμανό πιανίστα Axel Zwingenberger.
Τραγουδίστρια με δυνατή, ψιλή και σε κάθε περίπτωση έντονα χαρακτηριστική φωνή, η Sippie Wallace υπήρξε οπωσδήποτε μια σημαντική φιγούρα του blues revival.
Βασική δισκογραφία 
1. Sings the Blues – DEN. Storyville 671 198 – 1967 
2. Sippie – Atlantic SD 19350 – 1982 
3. And the Friends of Boogie Woogie – GER. Vagabond VRLP 8.84002 – 1984 (με τον Axel Zwingenberger)  
4. And the Friends of Boogie Woogie Vol.3 / An Evening with – GER. Vagabond VRLP 8.86006 – 1986 (με τον Axel Zwingenberger) 
5. Jug Band Blues – Mountain Railroad MR 52672 – 1987 (ως Jim Kweskin & The Jug Band with Sippie Wallace and Otis Spann – rec.1967)  
6. Women Be Wise – Alligator ALCD 4810 – 1992 (rec. 1966)

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Φώντα
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις που μας προσφέρεις, με ότι μουσικό άκουσμα και να καταπιαστεις. Ως φίλος του μπλουζ για άλλη μια φορά έμαθα καινούργια πράγματα. Την Sippie Wallace την ειχα συνδεσει με την Bonnie Raitt, αλλά μέχρι εκεί, τίποτε άλλο
    Και πάλι ευχαριστώ Δ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά.
      Τελειώνουμε σιγά-σιγά με το blues revival, λίγα κείμενα έχουν απομείνει ακόμη.

      Διαγραφή