Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

PER MATHISEN & JAN GUNNAR HOFF with HORACIO HERNANDEZ δύο Σκανδιναυοί μ’ ένα φημισμένο κουβανό ντράμερ – καλή ιδέα!

Το 2012 είχε κυκλοφορήσει ένα CD από τη νορβηγική Losen, που είχε τίτλο “Barxeta”. Ήταν ηχογραφημένο στο στούντιο Barxeta (στο φερώνυμο χωριό) στην Ισπανία και ακούγονταν σ’ αυτό ο γνωστός τοις πάσι ντράμερ και περκασιονίστας Alex Acuña, ο πιανίστας-κιμπορντίστας Jan Gunnar Hoff και ο μπασίστας Per Mathisen. Έξι χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, έχουμε τη συνέχεια εκείνου του project, το Barxeta II δηλαδή, που είναι επίσης ηχογραφημένο στο ίδιο ισπανικό στούντιο και στο οποίο ακούγονται οι δύο βορειοευρωπαίοι μουσικοί (ο Gunnar Hoff και ο Mathisen), με τη θέση του Acuña να καταλαμβάνει τώρα μια άλλη διακεκριμένη ντραμιστική μορφή, ο Κουβανός Horacio Hernandez (που έχει παίξει με Gonzalo Rubalcaba, Roy Hargrove, Carlos Santana, Eddie Palmieri, Gary Burton, Paquito D'Rivera κ.ά.). Το “Barxeta II” περιλαμβάνει εννέα tracks – επτά πρωτότυπα (τρία του Gunnar Hoff και τέσσερα του Mathisen) και δύο versions, μία στο “Blue in green” του Bill Evans και μία δεύτερη στο “Calling you” του Bob Telson.
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, όσον αφορά στη συγκεκριμένη εγγραφή, είναι πως από τη μεριά των Σκανδιναυών έχουμε ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα σε παράταξη (πιάνο, κοντραμπάσο και keyboards, bass guitar) και πως, μέσω και της συνοδείας του Hernandez, εκείνο που φτάνει στ’ αυτιά μας είναι άλλοτε ένα ακουστικό και άλλοτε ένα ηλεκτρικό σετ. Υπάρχει δηλαδή το ηλεκτρικό latin fusion, στη… ροκ εκδοχή του τρίο, αλλά υπάρχουν και οι περισσότερο ήπιες «τζαζικές» προσεγγίσεις, που αναλογούν σ’ ένα πιο τυπικό jazz-trio.
Οι Mathisen, Gunnar Hoff και Hernandez δεν υπάρχει θέμα είναι παικταράδες και είναι αλήθεια πως εντυπωσιάζουν σε συνθέσεις όπως η φερώνυμη 8λεπτη “Barxeta II” (μια ανοιχτή latin μελωδία στο πιάνο, την οποία συνοδεύει το μπάσο… μελοδώντας, με το ντραμς να κρατάει τέμπο και ρυθμό με συνεχείς ρούλους και γεμίσματα – έξοχο track!) και η αμέσως επόμενη “Tighten up the tie” (ένα jazz-rock / fusion άλλης εποχής με φοβερά… Canterbury-like πλήκτρα από τον Gunnar Hoff – κομματάρα!). Όσον αφορά στο έσχατο “Abogat funkymania” δεν χρειάζεται να πούμε κάτι – μιλάει ο τίτλος του…
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου